Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pericol sporit: 500.000 de români din Italia vor acum acasă, să moară în țara lor; în Arad virusul a fost adus tot din Italia / UPDATE: Un nou caz de coronavirus, tot din Italia

A fost o zi de foc, ieri, în județul Arad pentru toți cei implicați în lupta împotriva coronavirusului ucigaș. A fost confirmat primul caz în județ, un bărbat care s-a întors din Italia și care se afla în carantină, la centrul de la Nădab amenajat pentru a-i găzdui pe cei aflați în carantină a izbucnit o revoltă care nu a putut fi potolită decât după intervenția forțelor de ordine, iar punctul de trecere a frontierei Nădlac II a fost luat cu asalt de românii care voiau să se întoarcă în țară, acum când coronavirusul face ravagii peste tot în Europa.

Pericol sporit: 500.000 de români din Italia vor acum acasă, să moară în țara lor; în Arad virusul a fost adus tot din Italia / UPDATE: Un nou caz de coronavirus, tot din Italia
Comentează 16

Update 3 Un nou caz de coronavirus, tot din Italia

Potrivit Digi24, astăzi a fost confirmat un nou caz de coronavirus. Este vorba despre o femeie de 45 de ani, aflată în carantină la Arad. Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, susține că aceasta s-a întors ieri din Italia şi este din județul Cluj. Urmează să fie transportată la spitalul de boli infecțioase din Timişoara.

Intraţi aici pentru detalii: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/informatii-oficiale-despre-coronavirus-ministerul-de-interne-26-de-persoane-sunt-in-carantina-2077-sunt-monitorizate-la-domiciliu-1266261


Update 2 Ce scrie o româncă din Torino despre conaţionalii noştri din Italia care îşi doresc să moară acasă

Naty Dănilă Popescu, o româncă din Torino, a scris pe Facebook un mesaj impresionant despre românii din Italia care îşi doresc să moară acasă. Sublinierea ne aparţine

„Scrisesem zilele trecute, translatând cuvintele psihologului Raffaele Morelli, că într-o situație ca cea de astăzi ar trebui mai degrabă să rămânem uniți și solidari și să vedem ce putem învăța din aceasta experiență in loc să căutăm vinovații. Oamenii au dat like si share și au trecut mai departe. Se pare că, din nou, la capitolul teorie nu ne bate nimeni, la practică mai avem de lucrat.

Colcăie Facebook-ul cu imaginile românilor de la vama Nădlac ce încearcă să intre in țară. Primul meu gând a fost «băi, sunt nebuni?» Am început să citesc diferite articole, opinii și comentarii. M-am îngrozit de ceea ce am citit în comentariile oamenilor de mi-a venit să plâng. Am realizat în acest moment cât de mult urăsc unii români de acasă pe cei din Diaspora, virusul corona le dă ocazia să o spună cu voce tare. Dacă până acum se limitau la glume cu «come si dice aici la voi», care, cu sâmburele lor de adevăr, te făceau să zâmbești, astăzi oamenii comentează că statul român ar trebui să ne ia cetățenia, să ne declare refugiați și să...ne/îi împuște.

Acei oameni care mai acum doi ani au fost gazați de statul român in Piața Victoriei, care au stat la cozi interminabile pentru a-și exercita dreptul de vot, in credința naivă că vor schimba România pentru a se putea întoarce și rămâne, astăzi sunt leproșii de la graniță.

Dacă trebuie puși in carantină? Da, de trei ori da!! Și dacă nu acceptă, tu ca stat român îi obligi, nu există cale de mijloc. Dar nu există să nu îi primești, oricare ar fi motivația lor. E drept că cel mai bine ar fi fost să rămână acolo unde sunt până trece pericolul. Dar, după ce vi s-a înfiripat adânc în minte că in Diaspora umblă câinii cu covrigi in coadă iar noi umblăm de colo-colo etalându-ne bunăstarea, bogăția și te miri mai ce, nici măcar nu v-ați gândit ce i-ar împinge pe români să se întoarcă acum acasă. Da, acasă, pentru că România este casa lor, indiferent dacă vă place sau nu acest lucru.

O să vă dau câteva exemple, să mă completați dacă uit ceva.

Încep cu oamenii mai in vârstă, o categorie destul de numeroasă. Fie că lucrează ca badante, fie că sunt la copiii lor pentru ca sunt bolnavi și aici beneficiază de tratament, fie stau cu nepoții în timp ce părinții sunt la muncă. In fața pericolului sau chiar a morții, toți vor sa fie acasă. Dacă mor, să moară acasă, nu pe pământ străin. Cine locuiește in străinătate, știe cam cât costă să trimiți un mort in România. Dar asta e alta poveste deja.

În Italia locuiesc un milion de români. Sute de mii fără acte în regulă sau cu contracte pe sezon. Fără acte în regulă însemnă muncă la negru, chirie la grămadă, asistență sanitară zero. Acum că totul s-a oprit in Italia care ar trebui sa fie alternativa lor? Să rămână pe străzi? Că nu toată lumea are bani la ciorap. Cei cu contracte sezoniere, mai ales în turism, au rămas pe străzi de pe o zi pe alta. Hotelurile s-au închis, iar ei au primit preaviz să plece. In condițiile in care toți locuiau la locul de muncă, acum ca s-a închis, unde ar trebui să se ducă dacă nu ACASĂ? Statul italian și-a adus cetățenii din China cu un avion militar, statul român la primele semne de epidemie, a ieșit, prin reprezentații lui, să le spună să rămână acolo unde sunt. Well, rămâne cine poate, dar cu ceilalți ce facem? Pe ei cine îi tutelează?

Așadar, prieteni, facem ce știm de ani de zile: judecăm și lipim etichete pe situații și oameni despre care nu cunoaștem nimic sau foarte puțin.”


Update 1 Alte cinci persoane venite din Italia şi aflate în carantină la Arad au coronavirus

Din păcate, astăzi au fost confirmate alte cinci cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, numărul cazurilor la nivel național ajungând la 44.

„Este vorba de cinci bărbați de  22, 30, 34, 36 și 57 de ani veniți prin vama din Italia în data de 9.03.2020, care au fost carantinați în Arad imediat de la sosire”, susține Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

De menționat că bărbații se află și în momentul de față în județul Arad, autoritățile neapucând să-i trimită în județele de domiciliu.


Șeful Poliției de Frontieră, Ioan Buda a declarat, aseară, pentru Realitatea PLUS, că, în ultimele 24 de ore, 11.000 de români au trecut prin vama Nădlac. „În ultimele 24 de ore prin punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II au efectuat formalitățile de frontieră aproximativ 11.000 de persoane pe sensul de intrare în țară. Anul trecut în aceeași perioadă am avut 14.000 de persoane. Menționăm faptul că în acest moment formalitățile de frontieră se efectuează pe cinci artere la intrarea în țară, iar timpul de așteptare de aproximativ 40-50 de minute. Valorile de trafic mai ridicate înregistrate în acest moment se datorează măsurilor suplimentare dispuse în punctele de frontieră în contextul noului coronavirus, respectiv verificările efectuate de către polițiștii de frontieră, completarea formularului pus la dispoziție de colegii de la Direcția de Sănătate Publică, precum și măsurile dispuse de către aceștia”, spunea Buda pentru sursa citată.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, Eugen Terteleac, afirma la TVR 1, că în Italia sunt 500.000 de români care lucrau la negru și acum vor acasă, în România, „să moară în țara lor”.

Astfel, în această dimineață, numărul persoanelor aflate în carantină în județul Arad a ajuns la 80, iar autoritățile se așteaptă să crească în continuare.

Intrați aici pentru mai multe detalii: https://www.realitatea.net/stiri/actual/cozi-uriase-la-vama-nadlac-romanii-vin-acasa-din-italia-sa-moara-in-tara-lor_5e680066bd73b07e4d4d35c2


ACTUALIZARE:

Conform Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în ultimele 24 de ore fluxul de persoane de la punctele de frontieră este unul normal, ba chiar numărul de persoane care au intrat sau au ieşit din ţară este cu 35% mai mic comparativ cu cel de anul trecut în aceeaşi zi. „În ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei au trecut aproximativ 110.000 persoane, cetățeni români și străini, dintre care aproximativ 54.000 pe sensul de intrare şi 56.000 pe cel de ieşire din ţară şi peste 57.600 mijloace de transport, dintre care aproximativ 19.100 pe sensul de intrare și 38.500 pe sensul de ieșire din țară. Comparativ cu aceeaşi zi din anul 2019, se constată o scădere de aproximativ 35%, anul trecut traficul fiind de 163.700 persoane”, au declarat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră. Aceste cifre sunt cele uzuale când vine vorba de raportarea situaţiei la frontieră. În data de 07.02.2020, înainte de a începe răspândirea de coronavirus în Europa, situaţia persoanelor care au tranzitat frontiera fiind asemănătoare cu cea de ieri: 55.400 pe sensul de intrare şi 63.500 pe cel de ieşire din ţară în data de 07.02.2020.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite