Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pe marginea unui festival… #inedit #altfel #festivalulculturiiromânești

Se împlinesc cinci ani de când Maria Aiftincăi, fondator de muzeu etnografic, rapsod popular și culegător de folclor, a organizat pentru prima dată, gândindu-se la Alexandru Ioan Cuza și la un brâu de pe vremea lui, al lui, care a ajuns, nu întâmplător, în posesia ei, FESTIVALUL CULTURII ROMÂNEȘTI. Unde? La Vladimirescu! Când? În preajma zilei de 24 Ianuarie…

Pe marginea unui festival… #inedit #altfel #festivalulculturiiromânești
Comentează 0

În acest an, festivalul a ajuns la ediția a V-a, Maria Aiftincăi desăvârșindu-și proiectele, astfel încât, acum, în cadrul acestui eveniment, sunt omagiați și Mihai Eminescu, „suma voievozilor noștri” (Petre Țuțea), și Ioan Slavici, prietenul său de-o viață, cunoscut pe vremea studenției, la Viena, grație unui student medicinist cu obârșii în Șoimoș-Arad, Ioan Hosan (Husan/Hozan).

Desigur, primele patru ediții au avut un format clasic, face to face, cum s-ar spune în aceste vremi pandemice, aceasta însemnând strălucire, fast, frumusețe pură, fiindcă toți participanții îmbrăcau costumul popular. Unii veneau cu el de acasă, alții îl primeau de la Maria Aiftincăi, care avea de unde să aleagă, deoarece deține peste 800 de costume populare din toate regiunile României.

2021 - the show must go on

2021, fratele mai mic al lui 2020, nu (ne) permite încă să desfășurăm asemenea evenimente grandioase, astfel că s-au găsit alte soluții, de compromis, drept e, dar the show must go on, întreruperea edițiilor unui festival nefiind de bun augur.

Culisele, complicate ițe de război „tehnologic”, ascund nenumărate telefoane, filmări și înregistrări, profesionale sau nu, planuri de rezervă, perfecționări, muncă, entuziasm, teamă și mult, foarte mult curaj, atât din partea organizatorilor, cât și din cea a participanților, nu puțini. Toate acestea au fost duse cu brio la final (spunem noi, cunoscând minusurile, dar insistând pe plusuri!), obiectivele fiind îndeplinite: Festivalul Culturii Românești a împlinit cinci ani, oameni de seamă ai culturii noastre și-au mărturisit admirația față de munca Mariei Aiftincăi, care duce mai departe tradiția românească și îi aduce pe Cuza, pe Eminescu, pe Slavici în sufletele copiilor, legând astfel trecutul de viitor, aspect esențial în viața unui popor, căruia îi sunt necesare rădăcinile, ca să își poată (re)găsi identitatea, formații celebre, soliști talentați și copii minunați au participat la acest eveniment, punând în cântecul și în poezia lor și puțin din suflet, ca să se știe că fondul e mai important decât forma.

Festivalul, concretizat în două filmulețe (youtube.com), primul destinat seniorilor, al doilea juniorilor, i-a avut în program pe  următorii/următoarele:

Partea I  - Seniori  

Alocuțiuni:

Ioan Godja, Mihai Mag, Cătălina Culipei, Maria Petrescu, Viorica Șandor, Florica R. Cândea, Constantin Avădanei, Ioana Nistor.

Muzică:

Maria Aiftincăi, Nu știu, Doamne, ce gândești;

Maria Aiftincăi și Maria Costache, duet, Fata mamii, dragă fată;

Grupul Vocal Lioara, Cântă cucul, bată-l vina;

Grupul Vocal Lioara, Frați români din lumea-ntreagă;

Formația Rapsodia și Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, UAV Arad, dirijor pr. lect. univ. dr. Tiberiu Ardelean, Treceți batalioane române Carpații;

Grupul Crișana, Românie, țara mea;

Daniel Toma, Doamne, ocrotește-i pe români;

Ioan Popa, Noi suntem români;

Anton Alexandru Baniciu, Deșteaptă-te, române;

Bogdan Mureșan, Limba românească;

 

Partea a II-a  - Juniori

Muzică și recital de poezie

Colegiul de Artă „Sabin Drăgoi” Arad

-Sorina Lupșa, Răsună un tulnic;

-Leon Cerisha, Pe lângă plopii fără soț;

-Ilinca Sârbu, Sara pe deal;

-Ilinca Sârbu, Cât trăim pe-acest pământ;

Medeea Michnea, Somnoroase păsărele;

Școala Gimnazială Galșa

-Alin Ciocan (prof. coord)., Anamaria Nicola, Bianca Paven, Maya Toadere,

 Marisa Pașca, De ce nu-mi vii;

Liceul Teoretic Pâncota

-Andreea Potre (prof. coord.), Daria Stan, Daiana Badiu, Laura Ionela Moț, Prietenia dintre Eminescu și Slavici;

Mara Oprea, Somnoroase păsărele;

Palatul Copiilor Arad

-Manuela Codrean (prof. coord.)

-Lorena Pletea, De câte ori, iubito...;

-Sergiu Varșendan, Ce te legeni?…;

-Andreea Pătcaș, Trecut-au anii… ;

-Alex Matei, La steaua;

-Erick Ionescu, Dorința;

-Dalina Cioban, Lacul;

-Maria Solomie, Dor de Eminescu - autor Maria Solomie;

Maria Solomie, Eminescu, melodie înregistrată în studio prof. Dionisie Szabo;

Liceul Special „Sfânta Maria” Arad

Rareș Ilie, La steaua;

Denis Jula, Și dacă;

Ariana Pero, O, rămâi;

Iasmina Vărvai, Somnoroase păsărele;

Nikolett Kugelman, Peste vârfuri;

Giorgiana Popan (actriță, povestitoare), Povestea lui Cuza în Târgul Vasluiului;

Maria Aiftincăi, Hai să-ntindem hora mare.

P.S. În partea a doua a festivalului au fost implicați copii de la diverse instituții de învățământ arădean, coordonați de profesorii lor, dar Medeea Michnea și Mara Oprea au participat la festival singure, ele nefiind eleve la instituțiile notate mai sus, dar asemenea voci îngerești nu puteau să lipsească, înmulțind frumusețea și emoția, dând farmec și culoare evenimentului. 

Dacă alocuțiunile prietenilor și colaboratorilor Mariei Aiftincăi creionează un portret moral al acesteia, evidențiind iubirea și pasiunea pentru ceea ce face și pentru patrimoniul românesc, precum și munca neobosită dusă pentru conservarea datinilor, deschiderea față de copii, pe care îi învață „să învârtă și fusul, și hora”, ecourile Festivalului Culturii Românești dovedesc că a meritat: *„Il Festival della Cultura Romena, la 5° Edizione Organizzatori: Radio Tv Unirea Internazionale, Associazione dei Giornalisti Romeni  dal Mondo, Il Patrocinio del Comune Vladimirescu, Salon Cultural Gutenberg (…) România este peste tot în lume, pe unde respiră un român.” (Daniela Forcoș), * „Un alt inedit al festivalului este legătura dintre soțul doamnei Maria Aiftincăi, Gheorghe, și tatăl meu, Ioan Avădanei, care, în anul 1954, l-a avut angajat la SMT Spătărești, Moldova. Mă bucur că am cunoscut-o pe doamna Maria și că am făcut parte din echipa care a organizat acest festival, fiindcă valorile românești și istoria trebuie promovate.” (Constantin Avădanei)  *„Se impune să definim Simplitatea și Atașamentul! Mulțumim pentru vizionare, mulțumim tuturor celor care ne-au semnalat ineditul, truda și valoarea și au promovat preț de peste două ore și jumătate acest eveniment. Dacă în vremea studiilor lui Eminescu la Viena, acesta și Cuza s-au întâlnit ACOLO, la Viena, în fiecare an, cei doi se întâlnesc la Arad, la Festivalul Culturii Românești al Mariei Aiftincăi…” (Florica R. Cândea), *„Vă mulțumesc tuturor pentru un eveniment cultural de mare valoare! MULȚUMESC FRUMOS PENTRU PREZENȚA ÎN FESTIVAL! Și celelalte ediții au fost frumoase: te puteai ÎMBRĂȚIȘA, dar și ediția a V-a a fost la înălțime!” (Maria Aiftincăi), *„Multe succese și realizări frumoase și pe mai departe, dar în primul rând, din partea mea, multă sănătate, bucurii și tot RESPECTUL” (Maria Popovici), *„Mulțumim Carina și Radiotv Unirea!” (Manuela Codrean), *„Felicitări tuturor: organizare, participare!… Minunați! Mulțumim!” (Dorina Sîrbu), *„Felicitări organizatorilor, copiilor și profesorilor!” (Ioana Patcaș), *„Sincere felicitări, dragile mele Carina și tanti Maria Aiftincăi! Vă mulțumim din suflet!” (Laura Ionela Moț), *„Felicitări! Ați muncit mult! Rezultatul este pe măsură! Felicitări copiilor și celor care i-au pregătit! (…) Ați reușit un lucru extraordinar! Pandemia nu a reușit să îi îndepărteze pe copii de Eminescu, iar asta se datorează unor oameni că tine, care muncesc și fac sacrificii. Va felicit din suflet! Pe toți!” (Camelia Belei), *„Mulțumim! Ce momente înălțătoare ne-ați lipit de suflet! Carina și Maria Aiftincăi, felicitări!” (Camelia Oprea).

Desigur, trebuie să dăm Cezarului ce îi aparține: partenerii Mariei Aiftincăi la această ediție #altfel a Festivalului Culturii Românești sunt: RadioTV Unirea Internațional - Filiala Arad, AJRP, Primăria com. Vladimirescu, Salonul Cultural Gutenberg.

Carina A. Baba

 

        

Galerie foto (5)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite