Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Amiază albastră de Salon (FOTO)

Sâmbătă, 22.01.2022, într-un decor extrem de elegant din incinta Hotelului Continental, s-a desfășurat Salonul Gutenberg. Pretextul, ca de fiecare dată, a fost bucuria apariției unui nou număr al revistei „Gutenberg – Universul cărții”, publicație ajunsă la vârsta de 13 ani, 49 de numere și peste 2000 de semnatari.

Paginile revistei surprind mereu. Articole, reportaje, interviuri, recenzii, poezii, creație literară, folclor... un adevărat mozaic creat de oameni de cultură, fie că sunt scriitori sau profesori, istorici sau doar iubitori de istorie, români din țară sau de peste hotare. De peste hotare, da! Dorul de țară se simte și se înțelege mai bine „de dincolo”, astfel că revista Gutenberg devine internațională, datorită unor persoane de aleasă ținută culturală: Daniela Gumann (Austria), Hans Dama (Austria), Ovidiu Cornilă (Spania); Daniela Forcoș (Italia), Smaranda Kafka (Canada), Vanghea Steryu (Macedonia), Teodor Groza Delacodru (Serbia), Julia Mihaela Birta (Ungaria).

Amiază albastră de Salon (FOTO)
Comentează 1

Salonul a debutat, cum era și firesc prin cuvântul de Bun venit al Floricăi R. Cândea. Desigur, cum era de așteptat, Amiaza albastră de Salon a fost plină de surprize. Amintim doar câteva: prezentare de cărți publicate în 2021: „Pe strada jucăriilor pierdute”, Eliza Diana Mihăilă, cu un Argument semnat de Valeriu Ilica, „Biografie intelectuală. De la viață, școală și carieră la Om al Cetății”, Constantin Avădanei, ediție îngrijită de Florica R. Cândea, prezentare album muzică populară, „Iute mai trece vremea”, Maria Aiftincăi, prezentarea Corului Bisericii Ortodoxe de la Macea, reprezentat prin dirijorul V. Muller, care a și cântat numeroase romanțe, cântece patriotice, cântece folk, pricesne... legând cu delicatețe momentele triste sau vesele ale Salonului, fiindcă, trebuie spus, acest Salon a fost unul inspirat din viață, unde un ochi râde, iar altul plânge, bucuria și tristețea împletindu-se mereu în zilele noastre. Bucuria, evident, a fost datorată întâlnirii prietenilor revistei Gutenberg, iar tristețea li s-a datorat, (da: datorită și nu din cauza!) oamenilor frumoși, prieteni de suflet, care nu au mai putut fi prezenți la Salon: Constantin Avădanei, care spune „absent!” deja de șase luni, Cristina Duma, Doru Dinu Glăvan.

Salonul a fost presărat cu intervențiile invitaților. Astfel, Anton Ilica a afirmat: „Astăzi, ca și acum 14 ani, Floare ne determină să ne îmbrăcăm frumos și să participăm la aceste eveniment. Deja, cei din Salon suntem prieteni, prietenia aceasta fiind legată de ea!” Eugeniu Criste a fost scurt, dar în puține cuvinte încap atât de multe: „Sărbătorim pentru că avem ce!”, iar Valeriu Ilica a completat: „Luna Ianuarie e și va fi mereu sub semnul lui Eminescu, chivotul de aur al literaturii române!” În aceeași notă de bucurie și-au exprimat admirația față de Florica R. Cândea (pentru care revista „Gutenberg-Universul cărții” și Salonul Gutenberg reprezintă al doilea și al treilea copil) și Eugenia Ponta Pete (Cenaclul „Lucian Emandi” Pecica) și Livia Ciupav Sfârâilă (Liga Scriitorilor, Filiala Arad). Adina Matei și-a exprimat recunoștința față de Florica R. Cândea, care a îndemnat-o să scrie o carte despre tatăl ei, „Traian Lepăduș – un om, o carte”.

Amintirea lui Constantin Avădanei a cuprins întregul Salon. Bianca și Maria Avădanei l-au reprezentat cu mândrie pe tatăl lor, deoarece cunoașteau cât de importante sunt Salonul, revista și prietenii revistei pentru el. Col. Constantin Budereș, un oaspete ales, venit din celălalt oraș al Unirii, Alba Iulia, a mărturisit: „Sunt onorat să particip la Salonul Gutenberg. Nu public, dar sunt cititor al revistei. Sunt prieten al lui Constantin Avădanei. Pe o parte dintre dumneavoastră vă știu după nume, din ce mi-a povestit prietenul meu și din ce am citit în revistă! Îl pot caracteriza pe Constantin Avădanei în trei cuvinte: inițiativă, acțiune și consecvență!”

De la Salon nu a lipsit POEZIA, fie că au fost recitate câteva din versurile lui Mihai Eminescu (Camelia Belei) fie că au fost recitate versuri proprii (Eugenia Ponta Pete, Ioan Marcu), fie că s-a promis un recital de poezie la următorul Salon (Celus Ciobanu). De la Salon nu au lipsit nici Cuza Vodă și Moș Ion Roată: „Cobora cerul pe ape, Ion Roată când vorbea, / Se trăgeau munții aproape, / Dunărea vorbea și ea. / Și zvâcni codrul ca para, / Grâul tresări din somn. / Striga Roată: Vrem cu țara! Noi îl vrem pe Cuza Domn!” (Versuri: Ion Ghe. Pricop; Muzica: Valeriu Penișoară, Interpretare a cappella la Salon Gutenberg: Eugenia Ponta Pete).

Categoric, Amiaza albastră de la Salon va rămâne pentru multă vreme în memoria celor care au reușit să participe, fiindcă nu cenaclu a fost... ci amiază de poveste, ruptă din timp și împărțită tuturor, din abundență, ca o bucată de pâine de pe Muntele Fericirilor.

Carina A. Baba

 

Galerie foto (12)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite