Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gutenberg. Revista şi salon

Câteva considerații 

În anii (ne)Pandemiei noastre, ne place să ne fim așa, (2020, 2021) am gândit să facem cunoscute, prin cel mai citit site arădean, câteva împliniri și preocupări.

Cu referire la Tipografia și Editura Gutenberg care, iată, au propria revistă și propriul Salon cultural.

Gutenberg. Revista şi salon
Comentează 1

Revista Gutenberg 

A ajuns la ediția cu numărul 45 (an XII).

Înființată în anul 2009, ca un Periodic mozaic, revista a adunat, cu prețul anilor, peste două mii două sute de semnatari și cam tot atâtea ediții. 

Concepută a fi o „foaie culturală”, necesară în peisajul cultural arădean, revista a depășit demult granițele țării, fiind cotată, mai ales, la românii orfani de țară. 

Revista Gutenberg 45 

Un jubileu care a dezmorțit, oarecum, anul 2020, împăinjenit de virusul mondial. Toate cele trei ediții (martie, iunie și septembrie) au fost realizate ca un fel de „telemuncă”, printr-o colaborare foarte strânsă cu Departamentul DTP al tipografiei. Ultima ediție a fost o apariție strălucitoare (grație ideii îmbrățișate de noul director, domnul Flavius Stetcu) și din foaie avem acum o carte.

În condiții grafice deosebite, ne slujim urmașul tiparului Gutenberg.

Câteva spicuiri din Cuprins:

Aradul. Documentar;

Estetica Limbii;

Recenzii;

Idei. Opinii. Consemnări;

Recenzii; 

Dialoguri neconvenționale;

Salon Gutenberg (poezie, proză, eseu);

La o ceașcă de cafea, duminica;

Miscelanea;

Lecturi paralele;

Mașina tipografică; 

Debut Gutenberg. 

Sunt tot atâtea motive să ne revedem în pagini de condei.

Salon cultural Gutenberg 

Este (ca și revista eponimă) o noutate pentru Arad și nu numai, dat fiind conceptul inedit, acela de Grupare mozaic după Salonul Stamatiad (1925-1926), cu doar șaisprezece apariții, pe strada Calvin, numarul 4, azi Vârful cu Dor.

Pentru că nu suntem un Cenaclu, întâlnirile noastre au un caracter deschis, suntem Promotori al ideii de Frumos.

În artă în general, în cultură, în special.

De obicei, ne întrunim anotimpural și, fără un festivism aparte, îmbinăm esteticul cu utilul.

Aradul, un mic burg de câmpie, cultural

Se cuvin câteva cuvinte despre orașul care în  care s-au plamadit reviste de mare forță în ambientul anilor pe care acum îi aducem în atenție (1911), ziarul Românul, 1916, revista Pagini literare, 1933, Hotarul, 1904, Gura Satului, 1944, Patriotul, 1919. Tribuna, (Tribuna poporului) 1930, Școala vremii ș.a nu spre a ne raporta la valorile estetice de atunci, ci spre a continua efervescența creatoare în timp.

Nume precum Octavian Goga, George Coșbuc, Ion Agârbiceanu, Nicolae Iorga, Paul Everac, Perpessicius, Lucian Blaga, Emil Gârleanu, Șt. O. Iosif, Marcel Olinescu, Vasile Goldis, Vasile Lucaciu, Aron Cotruș, sunt doar câteva care au participat (și nu numai) la Prima Șezătoare literară la Arad, la Hotelul „Crucea Albă” (azi Ardealul). Și, pentru și în numele lor, noi astăzi ne continuăm călătoria culturală. 

Gala Excelenței Gutenberg Arad 

Am considerat să le îmbogățim, sufletește, truda colaboratorilor și anul acesta, ținând cont de restricții, am organizat a treia ediție. Este o Gală care aduce un nou suflu și respiră ideea coeziunii de grup. Am considerat să fie închinată Zilei Culturii Naționale, dar a adus câteva notabile momente (în sensul acordării distincțiilor).

Însemnul Gutenberg 45 a fost acordat pentru scriitorii care au publicat în anul pandemic (Anton Ilica, Constantin Avădanei, Teodor Groza Delacodru, Virgiliu Jireghie, F. R. Cândea prin editura Gutenberg).

Certificate de Gratitudine au răsplătit scrisul altor condeieri: Gheorghe Hodrea, Ioan Ardelean Alexandru, Horia Truță.

Distincția pentru debut a fost acordată pentru: Adina Matei, Lorena Stoica, Lidia Leahu, Noemy Szentesi. 

A patra distincție a fost pentru fidelitate: Lucia Bibarț, Camelia Belei, Mira Odagiu, Loredana Teodorescu, Sebastian Burnaz, Ioana Crișan, Virgiliu Bradin, Valeriu Ilica, Iuliana Pintea ș.a (în total, un număr de o sută, dispus pe patru categorii precum cele de mai sus).

Concluzii 

Fără a avea pretenția că slujim istoria vremurilor prin editarea revistei Gutenberg, că adunăm, prin Salonul Gutenberg ilustre nume, suntem încredințați, însă, a ne aduce un aport consistent la perpetuarea ideii de Valoare a ceea ce au lăsat înaintașii pe aceste maluri de Mureș. 

Revista Gutenberg și Salonul Gutenberg Arad sunt mărturii elocvente în acest sens.

Florica R. Cândea (redactor-șef )

Carina A. Baba (redactor șef-adjunct)

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite