Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

FOTO | Parteneriat între Primăria Arad și Ministerul Culturii. O serie de proiecte vor avea sprijin la București

Oficialii Primăriei Arad și ai Ministerului Culturii au semnat, luni, primul acord din cadrul Programului „Orașe Europene”, destinat celor zece orașe care au ieșit din competiția ”Capitală Europeană a Culturii 2021”. Aradul va avea de câștigat prin valorificarea proiectelor din dosarul de candidatură, dar și a altor proiecte ce vor fi prezentate la București.

FOTO | Parteneriat între Primăria Arad și Ministerul Culturii. O serie de proiecte vor avea sprijin la București
Comentează 2

Acordul a fost semnat de către ministrul Corina Șuteu și primarul Gheorghe Falcă, în prezența a numeroși reprezentanți din administrația locală și județeană, din mediul universitar și al organizațiilor neguvernamentale.

Este primul acord semnat între minister și un oraș din România în cadrul programului ”Orașe Europene”, locul ales pentru eveniment fiind Cinematograful Arta, care a fost modernizat și relansat.

”Oraș cosmopolit cu arhitectură magnifică”

Ministrul a declarat că Aradul este unul dintre orașele pe care le viziteză cel mai des și că mereu i s-a părut că aici ”vibrează un potențial extraordinar”. Șuteu spune că Aradul a devenit ”extrem de vizibil cultural pe harta României” și este ”unul dintre cele mai cosmopolite oraşe” din țară, ”cu o arhitectură magnifică”, iar dosarul depus în competiția ”Capitală Europeană a Culturii 2021” conține o serie de idei care trebuie susținute, chiar dacă orașul a ieșit din competiție.

”Chiar dacă nu a intrat pe lista scurtă, părerea mea este că Aradul a evoluat, în ultimii ani, din punct de vedere al strategiei culturale, cu totul și cu totul remarcabil”, a spus ministrul, enumerând o serie de festivaluri și evenimente culturale care au loc în oraș.

Dezvoltare prin cultură

La începutul lunii aprilie, Ministerul Culturii a lansat programul ”Oraşe Europene”, dedicat oraşelor care au candidat în prima etapă a competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii - Alba Iulia, Arad, Bacău, Brăila, Braşov, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Târgu Mureş.

Corina Șuteu a spus că programul ”s-a născut din ideea că, în sfârșit, orașele din România au înțeles că strategia culturală este o strategie de dezvoltare, o strategie de dezvoltare socială, economică, o strategie de dezvoltare durabilă”.

”Acest program presupune că noi, Ministerul Culturii, care suntem un arhitect a ceea ce se întâmplă în cultură în țară, încercăm să dinamizăm și să relansăm relația concretă cu orașele. Parteneriatul deocamdată se declină în câteva linii principale, una dintre ele este o linie a dezvoltării unor evenimente care sunt sub patronajul ministerului, dar care au o valoare europeană și una locală”, a spus Corina Șuteu.

Ministrul a precizat că a doua linie de dezvoltare este cea a formării profesionale, nu numai în management și administrație culturală, ci și în curatoriat și programare de evenimente culturale. A treia dimensiune a programului este legată de revitalizarea cinematografelor de artă, în care vor rula filme europene și filme de artă. ”Vrem să relansăm un interes al publicului pentru această experiență care este cinematograful care nu se petrece doar în mall”, a spus Șuteu.

”Oraș câștigător”

Primarul Gheorghe Falcă a declarat că semnarea acordului este o recunoaștere a investițiilor făcute în cultură, în condițiile în care zece la sută din bugetul municipal este alocat acestui domeniu, ”ritm care va fi mențiunut în următorii ani”.

Ziua de astăzi confirmă că noi am fost curajoși, în urmă cu câțiva ani, când ne-am asumat candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Nu mulți au avut acest curaj, pentru că știam cu toții că există un singur câștigător. Și totuși, există mai mulți câștigători. Semnarea acordului confirmă că Aradul este un oraș câștigător”, a spus Falcă.

Primăria Arad urmează să prezinte mai multe proiecte culturale în care ministerul va fi partener și pe care le va susține fiananciar începând cu 2017.

Competiția continuă

În 2021, România şi Grecia vor găzdui câte o Capitală Europeană a Culturii. Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare sunt cele patru oraşe din România care au fost alese pentru lista scurtă a celor care candidează pentru obţinerea titlului.

Programul "Capitală Europeană a Culturii" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană, în 1985. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu.

Următoarea etapă a candidaturii celor patru oraşe rămase în competiţie presupune depunerea dosarelor, până la jumătatea lunii august, urmând ca, în octombrie, acestea să fie prezentate juriului care va desemna câştigătorul.

Foto: Vasile Zărăndan

Galerie foto (110)


Scrie un comentariu

trimite