Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

O șansă în plus pentru arădenii cu accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral poate fi tratat și la Arad prin procedeul trombolizei intravenoase, tratamentul care poate salva viața pacientului fără a rămâne cu sechele în urma accidentului.

O șansă în plus pentru arădenii cu accident vascular cerebral
Comentează 0

Tromboliza intravenoasă nu este o noutate medicală, procedeul se face atât în România printr-un program național de sănătate, cât și în alte țări, de mult timp. La Arad tratamentul a fost introdus pentru prima dată la nivelul Secției Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad de către dr. Cătălin Hreniuc în luna iulie a anului trecut. De atunci au fost rezolvate în total 12 cazuri de AVC ischemic, dintre care patru pacienți au fost tratați de doctorul Hreniuc.

Cum putem depista un AVC

Dr. Hreniuc a explicat metoda FAST folosită pentru depistarea accidentului vascular cerebral care poate salva viața celui de lângă tine.  „Acronimul FAST din engleză se înțelege în felul următor: F = face (față), A= arm (braț), S = speech (vorbire), T = time (timp). Prin această metodă putem depista orice asimetrie facială, colțul gurii căzut, durere intensă de cap, o amețeală sau un deficit motor al unui membru superior sau inferior care pot apărea progresiv. Dacă aceste simptome dispar în descurs de aproximativ o oră, este considerat accident ischemic tranzitoriu, ceea ce nu înseamnă însă că pacientul trebuie să rămână acasă deoarece în majoritatea cazurilor acest accident ischemic tranzitoriu prevestește ceva major. Informarea este foarte importantă și la nivelul medicilor de familie pentru că ei sunt în cunoștință de cauză în ceea ce privește antecedentele medicale ale pacienților (diabetici, hipertensivi, sedentarism, obezitate, fumători – factori de risc pentru un accident vascular cerebral). De la medicul de familie ar trebui să se înceapă această educație a populației”, a explicat neurologul Hreniuc.

Pe lângă promovarea metodei FAST, neurologul Hreniuc a menționat că împreună cu profesorii de la București, dorește să inițieze și un program național TV în care vor fi prezentate semnele și simptomele care îl atenționează pe pacient să vină cât de repede la spital, urmărind astfel o informare națională.

Când se poate aplica procedeul trombolizei intravenoase

Ca procedeu, tromboliza intravenoasă constă în injectarea unei substanțe trombolizante care lizează trombul (cheag de sânge care blochează o arteră cerebrală) care se dizolvă, după care se poate relua circulația cerebrală la nivelul arterei trombozate.

Tromboliza se face după ce pacientul a fost testat la tomograf, procedeul putând fi aplicat doar în cazul AVC-ului ischemic și este contraindicat pentru AVC hemoragic. „Procedeul în sine are anumite criterii de includere și de excludere. Cel mai important criteriu de includere este timpul. Pacientul trebuie să ajungă la noi imediat, la primul semn care apare. Pentru ca procedeul de tromboliză intravenoasă să poată fi realizat este imperativ ca mediul neurolog să discute cu pacientul sau cu familia pacientului pentru că momentul apariției primului simptom este definitoriu în decizia medicului neurolog de a merge mai departe cu acest procedeu sau nu. Tromboliza trebuie efectuată în maxim trei ore de la apariția simptomului, iar în aceste ore pacientul trebuie adus la spital, investigat pentru criteriile de includere sau excludere și să fie injectat”, a punctat dr. Cătălin Hreniuc.

Care sunt beneficiile acestui procedeu

Procedeul vine cu o multitudine de beneficii față de tratamentul clasic pentru AVC. „În primul rând oferim pacientului o șansă la o viață normală, (cei patru pacienți pe care i-am trombolizat au o viață normală, fără nicio sechelă post AVC) deși la fel și în cazul tratamentului clasic, nu este garantat succesul 100% pentru că depinde de multitudinea factorilor precum timpul sau alți factori de risc asociați. Procedeul de tromboliză oricum este favorabil pentru că și o sechelă precum deficitul motor ca grad de deficit este mult mai mic decât dacă l-am trata în mod clasic. După acest procedeu putem lăsa acasă pacientul după două zile. Tromboliza se efectuează conform unui ghid: medicul neurolog trebui să își ia corect parametri de includere și de excludere pentru că dacă de exemplu pacientul a suferit în urmă cu șase luni de zile o hemoragie digestivă sau un AVC hemoragic - o contraindicație absolută, de asemenea dacă are sub 18 ani ori peste 90 de ani – este o contraindicație relativă. Mai există niște factori de care trebuie ținut cont, nivelul trombocitelor, glicemia prea mare, hipertensiunea arterială prea mare care sunt factori de risc. Tensiunea arterială mai mare de 180 este tot o containdicație pentru procedeul de tromboliză”, a adăugat dr. Cătălin Hreniuc.

AVC-ul ischemic reprezintă blocarea unei artere cerebrale de către un tromb care poate pleca de la inimă, sau un tromb care poate fi format dintr-o placă de grăsime. „Prin acest procedeu noi lizăm”, a ținut să precizeze Hreniuc.

 

Planuri de viitor la Secția de Neurologie

Medicii din cadrul Secției de Neurologie își doresc ca pe viitor, după ce câștigă și mai multă experiență și au mai multe cazuri rezolvate prin procedeul prezentat să poată înființa un salon special pentru pacienții trombolizați. „De o săptămână am fost și noi acceptați în programul național al României ca și spital, suntem al nouălea spital pe listă care execută acest procedeu. Medicația este destul de scumpă, o cutie cu două fiole de alteplază costă 4000 de lei, iar prin acest program noi o putem folosi în mod gratuit. Suntem o echipă tânără și în formare, vrem să ne creștem experiența pentru a realiza acest procedeu și după acele trei ore din momentul primului simptom despre care vorbeam. Pe viitor după mai multe intervenții de acest gen și după o statistică realizată vom putea decide dacă există într-adevăr beneficii pentru administrarea tratamentului și după cele trei ore.  De asemenea ne dorim să renovăm secția de neurologie și astfel să deschidem un salon strict pentru pacienții trombolizați cu un perete de sticlă pentru ca bolnavii să poată fi supravegheați non stop în primele 24 de ore după tratament, așa cum este indicat”, a mai menționat medicul.

O pacientă de 42 de ani a plecat acasă fără sechele

Printre informațiile utile pe care le-am primit de la doctorul Hreniuc despre cum putem depista un AVC și cum funcționează tratamentul trobolizei, am aflat și de un caz tratat de el recent care i-a adus mari satisfacții.

„Unul din cele patru cazuri de AVC ischemic rezolvate de mine a fost o tânără mamă de 42 de ani care a făcut atac cerebral la volanul mașinii, în timp ce își ducea copiii la grădiniță. După cinci zile, pacienta a plecat acasă fără nicio sechelă după acest accident. Să reușești să readuci mama unor copii la normal fără să fie paralizată sau mobilizată la pat, ori fără să aibă probleme de vorbire, este un adevărat succes”, a încheiat dr. Cătălin Hreniuc.

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite