Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Doi pacienţi cu AVC salvaţi datorită trombolizei intravenoase

Doi pacienţi cu accident vascular cerebral (AVC) au fost salvaţi astăzi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad datorită trombolizei intravenoase, un procedeu introdus la Arad pentru prima dată de dr. Cătălin Hreniuc, în luna iulie a anului 2018.

Doi pacienţi cu AVC salvaţi datorită trombolizei intravenoase
Comentează 0

Cei doi pacienți, de 52, respectiv 58 de ani, au ajuns în Unitatea Primire Urgențe cu fiind diagnosticaţi cu  AVC. Deoarece au ajuns la spital într-un interval de timp relativ scurt de la debutul simptomelor, echipe formate din medici neurologi și medici de medicină de urgență le-au putut efectua tromboliza intravenoasă.

„Procedeul de tromboliză presupune injectarea în perfuzie continuă, timp de o oră, a unei substanțe fibrinolitice care poate ajuta la dizolvarea cheagului restabilind astfel circulația sângelui. Această procedură poate fi efectuată doar în cazul pacienților cu accident vascular cerebral ischemic care se prezintă la spital în cel mult patru, cinci ore de la debutul simptomelor. Avantajul acestei proceduri, care se efectuează în spitalul nostru din 2018, constă în faptul că oferă pacientului șansa de a se recupera mai repede, fără sechele de tip neurologic, cum ar fi deficitele de tip motor, tulburările de vorbire sau orice alte deficiențe de tip neurologic, redând pacientului posibilitatea de a avea o viață independentă. Cei doi pacienți sunt internați în Secția Clinică Neurologie în stare stabilă cu un prognostic favorabil de recuperare, urmând a fi externați zilele următoare”, a explicat dr. Cătălin Hreniuc, director medical interimar al SCJU Arad și medic neurolog.

Din echipa medicală, care a efectuat procedeele de tromboliză pentru cei doi pacienți au făcut parte medicii neurologi dr. Cătălin Hreniuc și dr. Constantin Covasală cu medicul din Unitatea Primire Urgențe, dr. Ligia Vultur.

Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală majoră iar administrarea unui tratament trombolitic în cel mai scurt timp de la debutul simptomatologiei este esențială pentru evoluția viitoare a stării clinice a pacientului.

Printre simptomele unui AVC acut regăsim: stări confuzionale, tulburări de vorbire, deficit motor la membrelor superioare sau inferioare, tulburări  de vedere, tulburări  de coordonare, vertij.

Foto: Arhiva

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite