Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Nedeea de la Tăcășele - ediția 99

O noua ediție a celebrei sărbători „Nedeia de la Tacasele" s-a desfășurat, în acest weekend, pe Valea Tacaselelor lângă localitatea Avram Iancu,  comuna Vârfurile. Intrată în tradiție, această sărbătoare moțească are loc în fiecare an, în a doua duminică după Rusalii, într-un frumos decor natural străjuit de dealurile Măgura și Togeru.

Nedeea de la Tăcășele - ediția 99
Comentează 0

Anul aceste s-au împlinit 99 de ani de când această sărbătoare se ține în fiecare an pe vale la Tăcășele și trebuie amintit că și în vremea comunismului moții se adunau aici, sărbătoarea având și atunci un mare fast, chiar dacă unul mai patriotic. De fapt, moții se adună în fiecare an la Tăcășele de când se știu, sărbătoarea fiind mult mai veche, venind din negura istoriei.

 Ca la un semn parcă nevăzut, pădurea din Valea Tăcășelelor își chemă din nou moții la o zi de sărbătoare cu muzică bună, cu mici, grătare și bere, astfel că s-au adunat moții din sus de pe Arieș din zona Câmpenilor și Avram Iancu (județul Alba), mulți dine ei meșteri populari, însă au coborât și moții dinspre Brad și de pe toată Valea Crișului Alb, acolo la marginea satului Avram Iancu (de Vârfuri). Ba mai mult, au venit ca de fiecare dată și bihorenii din partea Binșului (Beiuș), astfel că s-a adunat lume multă.

Așa cum este obiceiul, sărbătoarea începe întotdeauna cu un TE-DEUM prin care se mulțumește lui Dumnezeu pentru roadele câmpului și bucate , dar și pentru eroii neamului care au luptat pentru libertate pe aceste meleaguri. Evenimentul este completat și de meșterii populari din țara Moților, care își aduc la târg tot felul de produse tradiționale moțești, confecționate din lemn sau din lut.

Spectacol de excepție

Și în acest an programul artistic a fost de excepție, organizatorii avându-i ca invitați de marcă pe Ionuț Langa, dar și pe Cornelia și Lupu Rednic, veniți tocmai de la Sighetul Marmației din Maramureș. Nu au fost uitați nici artiștii locali sau din cei județ pentru că trebuie promovate și valorile cultural din Țara Zărandului. Ansamblul de dansuri „Junii Crișului” din Dieci a fost din nou la înățime, cu frumoasele jocuri de pe Valea Crișului Alb, iar soliști vocali au fost Riana Giurgelea, Luiza Ghilea, Roxana Negru, Ionela Carmen Chevereșan, Rareș Petrișor, Daiana Cosmina Bibici, Ionel Borlea,  Denisa Pascu și Maria Farcaș, o voce care promite mult, iar la saxafon solo – Aurel Rezban și Silviu Rezban la acordeon, care au interpretat câteva melodii instrumetale foarte frumoase.

Frații Rezban sunt din Groșeni, au crescut cu dansul și muzica acasă, tatăl lor Aurel Rezban fiind instructor de dansuri în cadrul Ansamblului „Codrenii” din Groșeni. Și iată că de curând feciorii au început să cânte la nedee. Silviu era cel mai micuț membru în ansamblul de dansuri de la Groșeni, dar și un dubaș înnăscut. Acum cântă și la acordeon, fiind o mândrie pentru părinți.

La rândul său, Ionuț Langa a pătruns în sufletul moților cu acel cântec inegalabil „Moții mei” și nu numai, pentru că Ionuț știe să pătrundă în sufletele oamenilor prin frumoasele lui cântece.

Oaspeți de seamă

Desigur că au fost prezente și oficialități alături de primarul Radu Giurgelea și viceprimarul Toma Banciu. Datorită faptului că sărbătoarea a avut o încărcătură istorică și pentru că a fost organizată în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Arad care face eforturi substanțiale pentru ca tradiția populară să nu se piardă, la eveniment a fost prezent și Ionel Bulbuc, directorul Centrului Cultural Județean Arad, împreună cu Ioana Engelhardt și Darko Voștinar, cel care s-a ocupat în detaliu de eveniment. Au mai participat Rodica Colta –etnolog, Viorel Nistor coregraf, Elisaveta Rudei – prof.de muzică, adevărați profesioniști care fac tot posibilul ca tradiția și cântecul popular să nu dispară.

Valea Crișului Alb a fost întotdeuna un izvor nesecat de folclor autentic și iată că anul viitor se vor sărbători 100 de ani de existență a Nedeei de la Tăcășele, un secol de când se ține „rândul” acestei sărbători pentru că așa cum am mai spus, sărbătoarea vine de departe din negura istoriei, aceste nedeii fiind o bună ocazie de întâlnire pentru moții de pe Valea Crișului și cea a Arieșului.

Articole asemanatoare