Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Mustang – ce înseamnă a fi femeie în Turcia?

Mustang – ce înseamnă a fi femeie în Turcia?
Comentează 0

Evenimentul organizat de Caravana Metropolis a luat sfârşit. Proiecţia de film care a marcat finalul acestui eveniment cultural a fost MUSTANG.

Regizat de Deniz Gamze Erguven, drama care aduce în atenţia publicului povestea celor cinci surori, a reuşit încă de la lansare să capteze atenţia publicului larg: a fost nominalizat la Oscar și la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin și a avut premiera la Cannes în 2015, în secțiunea Quainzaine des realisateurs. Laureat al premiului European Discovery of the Year la European Film Awards.

Până şi în secolul XXI, încă există variate discrepanţe la nivel de mod în care sunt tratate femeile versus mod în care sunt trataţi bărbaţii în interiorul unei societăţi.

Spre exemplu, Turcia este una dintre ţările care s-a confruntat în decursul timpului cu o rată crescută a violenţei pe baza sexului: femeile sunt mult mai predispuse la a fi supuse unor acţiuni violente decât bărbaţii. În 2014, unui bărbat din estul Turciei care şi-a înjunghiat soţia de mai multe ori i s-a redus sentinţa datorită faptului că şi-a justificat acţiunea declarând că “aceasta purta colanţi provocatori şi vorbea cu un alt bărbat”.

Astfel că, regizorul Deniz Gamze Erguven prezintă publicului larg o frântură din gravitatea situaţiei cu care se confruntă Turcia din acest punct de vedere prin intermediul filmului MUSTANG.

Acţiunea are loc într-un sat din Turcia. Protagonistele filmului se întorc de la şcoală jucându-se cu un grup de băieţi, însă jocurile lor, fiind considerate necuviincioase de către familie, provoacă un scandal cu consecinţe neprevăzute: treburile casnice înlocuiesc activitățile școlare și căsătorii sunt aranjate. Propria lor casă este transformată progresiv într-o închisoare de către proprii părinţi. Ca urmare a acestui fapt, cele cinci surori plănuiesc a îndepărta limitele impuse de către părinţii lor.

Deniz Gamze Erguven a fost extrem de încântată când a realizat că filmul ei de debut, MUSTANG, este unul apreciat şi plăcut de publicul larg: “La Cannes spuneam o glumă: ‘Marţi o să vedem filmul, miercuri o să dăm declaraţii în presă, iar joi o să fim deja ştiri învechite.’ Dar acea zi de joi nu a venit niciodată! Încă ne aflăm în ziua de miercuri şi devine tot mai intens.”

 Filmele de calitate reprezintă o ramură a artei. Arta în sine reprezintă o ramură a culturii. Iar cultura este esenţială unei societăţi care se doreşte a evolua în mod constant.

George Coşbuc susţinea: “Cultura alungă naivitatea, iar învăţătura alungă ignoranţa.” Cultura este cea care ne modelează opiniile politice şi sociale, ne face să ne punem întrebări mai profunde în legătură cu cei din jurul nostru şi cu noi înşine, iar mai apoi ne determină să punem bazele unei noi realităţi. Cele două, cultura şi învăţătura, coexistă. Astfel, ele pun bazele unui popor capabil să se dezvolte şi să dezvolte.

Astfel a luat sfârşit o săptămâna dedicată filmelor în aer liber, dedicată culturii, săptămână în care proiecţiile de film pregătite de Caravana Metropolis au stat la dispoziţia arădenilor în fiecare zi începând cu ora 21:30.

Eveniment finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad, cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad, proiect realizat cu sprijinul CNC, Sponsor AXN, Membru Europa Cinemas.

 

CICHI CARINA

Voluntar ARQ

 

 

 

 

 

Galerie foto (63)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite