Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Mărturia unei arădence din infernul provocat de coronavirus în nordul Italiei: „Oamenii sunt de vină, că nu respectă măsurile de siguranță”

Partea de nord a Italiei a fost trasformată într-un adevărat infern din cauza coronavirusului. Presa din peninsulă scrie că într-o singură zi, doar în Lobardia s-au înregistrat 133 de morți.

Având în vedere că românii formează o comunitate numeroasă în Italia, având în vedere că numărul arădenilor plecați acolo în cautarea unei vieți mai bune este de asemenea consistent, am luat legătura, aseară, cu o familie din Arad care lucrează și trăiește în Lombardia. Cei doi soți cu care am stat de vorbă ne-au rugat însă să nu le dăm numele, pentru că nu își doresc ca membrii familiei care au rămas acasă să intre în panică.

Mărturia unei arădence din infernul provocat de coronavirus în nordul Italiei: „Oamenii sunt de vină, că nu respectă măsurile de siguranță”
Comentează 0

Ieri, în Lombardia, numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 4.189, comparativ cu 3.420 câte au fost sâmbătă și 2.612, câte erau înregistrate vineri, scrie presa italiană.

Pentru mai multe detalii intrați aici:  

https://www.adnkronos.com/fatti/cronaca/2020/03/08/coronavirus-lombardia-morti-giorno_vYEBkv8lRyLGCqdxyDkruI.html

Cea mai afectată țară după China

Referitor la ceea ce se întâmplă acolo, Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie, susține că Italia a apărut un model de răspândire rapidă a noului coronavirus, trend care începe să se extindă și în alte țări, precum Franța sau Germania, informează comisarul.ro, care citează MEDIAFAX.

„Cred că în Italia e un model care riscă se se replice și în alte țări. Observăm trend asemănător în Franța. Observăm trend asemănător, puțin mai lent, în Germania, deci țări foarte mari. Cred că Italia trebuia să ia măsuri mai devreme. Noi avem cazuri de transmitere din import și ulterior cazuri de transmitere în comunitate, când nu au oameni cu simptome însă se transmite ușor”, a declarat Alexandru Rafila, duminică, la Digi 24. Acesta susține că este mai greu să ții situația sub control atunci când ai un areal mai mare de extindere.

Potrivit sursei citate, în întreaga Italie, numărul deceselor provocate de coronavirus a crescut alarmant într-o singură zi, de la 233 la 366, iar bilanțul persoanelor infectate este cu 25% mai mare, de la 5.883 la 7.375 de cazuri, potrivit Agenţiei italiene pentru Protecţie Civilă, citată de BBC. La nivel mondial, Italia este, începând de duminică, a doua cea mai afectată ţară din lume, după China.

Pentru mai multe detalii intrați aici:

https://www.comisarul.ro/articol/ultima-ora/doctorul-rafila-anunta-ca-in-italia-a-a_1076367.html

„Turiștii propagă coronavirusul”

După cum vă spuneam, am stat, ieri seară, de vorbă cu doi dintre arădenii plecați la muncă în nordul Italiei, în Lombardia. Acum sunt prinși în infernul de acolo și ne mărturisesc că intenționează să respecte toate măsurile impuse de autorități, pentru că sunt conștienți că doar așa poate fi combătut coronavirusul. „La noi sunt închise facultăţile, şcolile, grădiniţele până în 15 martie. Măsura aceasta e posibil să se prelungească până în 3 aprilie. A fost decretată urgenţă medico-sanitară pentru șase luni. Dacă în alte provincii există recomandarea de a nu fi părăsite, la noi, în Lobardia, provincia a fost închisă. Tot urmărim ştirile să vedem ce se întâmplă”, susține arădeanca. Aceasta susține că în ciuda celor întâmplate, panica pare să fi trecut. Unii sunt însă în continuare speriați. „A fost o perioadă de panică, ca şi în România. Nebunia cumpărăturilor... Acum văd că s-au mai calmat. Probabil au deja destule provizii, dar unii sunt speriați. Problema e că oamenii nu conştientizează pericolul la care se expun nerespectând anumite recomandări. Ca virusul să nu se propage s-au închis școli, facultăți, grădinițe, iar în Milano, spre exemplu, oamenii ieșeau în continuare la terase. Exact ceea ce este de evitat”, mai spune femeia.

Soțul acesteia afirmă că într-o zonă turistică din nordul Italiei, numărul cazurilor de coronavirus s-a dublat într-o singură zi, din cauza... turiștilor. „De când au început problemele cu coronavirusul, noi mergem la serviciu și ne întoarcem acasă. Nu mai ieșim în oraș, nu mai mergem la terase, iar de mers în stațiuni, ce să mai vorbim... Încercăm să ne ferim cât putem. Nici acasă nu vom mai pleca de Paști. Ni se pare și normal că medicii din România să ne recomande să rămânem pe loc, că nu vrem să-i îmbolnăvim pe cei dragi. În astfel de cazuri stai pe loc. Nu te plimbi, să propagi virusul. Pe cât putem, încercăm să respectăm ce se recomandă”, susține arădeanul.

Soția sa este de părere că virusul se propagă cu atâta repeziciune și din cauza faptului că unii sunt incoștienți. „Oamenilor li s-a explicat că nu e vacanță, dar unii sunt inconştienţi și continuă să meargă să schieze, spre exemplu. Sincer nu îi înţeleg. Dar oamenii sunt aşa cum sunt. Sunt și români care acum pleacă acasă, ceea ce nu este normal”, a încheiat femeia.

În România, adunările publice de peste 1.000 de persoane sunt interzise

Dacă situația din Italia este critică, să vedem ce se întâmplă în România. Autoritățile de la București au anunțat ieri, că începând cu data de 8 martie, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1.000 de persoane.

„Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.

De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale.

Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.

De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

În aceeași perioada, până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.

Vă informăm că a fost realizată și aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID – 19 (coronavirus) în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.

Reiterăm faptul că nu se eliberează certificate medicale de «om sănătos» și că pacienții care nu prezintă suspiciuni nu sunt testați pentru infectarea cu virsul COVID – 19 (coronavirus).

Până astăzi,  (n.r. ieri) 8 martie, la nivel național au fost confirmate 13 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României.

Dintre cei 13 cetățeni care au contactat virusul, 4 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Starea de sănătate a pacienților internații este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12.734 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală. Se observă o ușoară scădere atât a numărului persoanelor aflate în carantină instituționalizată, cât și a celor aflate si în izolare la domiciliu, ca urmare a împlinirii termenului de 14 zile de la intrarea în aceste proceduri pentru persoanele care au venit în țară începând cu 22 februarie a.c.

În cursul zilei de 7 martie, au fost înregistrate 89 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 669 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global, făcând precizarea că România se numără printre statele cel mai puțin afectate de acest virus.

Astfel, până la data de 7 martie 2020, au fost raportate 7.264 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAŢI*

Italia 4636  (+778) / 197 (+49)  / 589 (+66)

Franţa 613     (+190)  / 9   (+2)  / 12

Germania 684  (+284)  / 0  / 18    (+1)

Spania 374    (+113)  / 5     (+2)  /  30    (+28)

Regatul Unit 163     (+48) /  1  / 18    (+10)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 7 MARTIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAȚI*

102132   (+3961)  /  3488 (+103)  / 59941 (+4078)

*conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE - https://systems.jhu.edu/

* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 6-7 martie”, se arată într-o informare a Grupului de Comunicare Strategică.

Foto: urbanpost.it

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite