Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Iustin Cionca: „Vom avea în total trei laboratoare de testare. Unul la TBC, unul la Spitalul Județean și unul la DSP”

În cadrul unei conferințe de presă organizate, astăzi, la Consiliul Județean Arad, Iustin Cionca a vorbit despre măsurile luate în județ pentru combaterea coronavirusului.

Iustin Cionca: „Vom avea în total trei laboratoare de testare. Unul la TBC, unul la Spitalul Județean și unul la DSP”
Comentează 0

Încă de la început, președintele CJA a pus punctul pe i, referindu-se la lipsa de transparență în comunicare, care a apărut în urma unui ordin dat de conducerea Ministerului de Interne prin care se cere ca despre cazurile de îmbolnăviri și situația medicală să se comunice doar prin intermediul Prefecturii.

„Am constatat că noul mod de organizare nu funcționează, am preluat o parte din comunicare de joia trecută. Este preferabil să spunem adevărul și să nu dăm curs speculațiilor”, a spus Cionca, care a vorbit apoi despre alocările pe care le-a făcut Consiliul Județean în ultimii ani pentru Consiliul Județean, după care a ținut să se adresese cadrelor medicale. „În ultimii ani, din banii arădenilor, Consiliul Județean a alocat 53,3 milioane de lei, acum dirijează încă 680.000 de euro spre alte echipamente la spital. Aș vrea să mă adresez și cadrelor medicale: stimate cadre medicale, medici, asistenți, infirmiere, brancardieri, personal auxiliar, știu că aveți așteptări și sunt justificate. Le mulțumesc tuturor celor care fac eforturi pentru asigurarea necesarului într-un context național și internațional dificil. Le mulțumesc cadrelor medicale, care în aceste momente grele pentru noi, dovedesc umanism și profesionalism. Suntem într-o sitiuația dificilă în care diferența dintre viață și moarte o face devotamentul lor.  Am organizat Rețeaua Solidarității zilele trecute. Avem până acum 36 de parteneri în rețea. Am primit într-o săptămână 1.000 de apeluri de la persoane singure, vârstnice izolate. Fiecare apel e verificat. Se livrează alimente sau materiale sanitare. În plus, Rețeaua Solidarității face donații pentru spital. Până în acest moment, donațiile se ridică la peste 700.000 de lei și 150.000 de euro. Avem asociații sau companii private, care și-au asumat cumpărarea unor echipamente importante pentru funcționarea spitalului”, a continuat Cionca.

De altfel, acesta susține că firmele private pot face mult mai repede achiziții decât autoritățile publice. Deși procedurile s-au simplificat, acum, după declararea stării de urgență, achizițiile necesită timp.

„Există o criză, există oferte care sunt valabile dacă plătești astăzi, or, noi trebuie să respectăm legislația în domeniu, avem nevoie de câteva zile, timp în care produsele se vând”, a ținut să precizeze președintele CJA, după care s-a referit la schema de tratament aleasă de Arad, ținând să precizeze că se aplică aceeași schemă ca la Timișoara.

Un exemplu de solidaritate

„Aradul este în aceste zile, cu mici excepții, un exemplu de solidaritate. Ceea ce se întâmplă aici, această unitate în jurul spitalului este ceva extraordinar. Vă mulțumesc tuturor. Vă informez că am primit de la Unifarm un tester, dar acesta este doar o parte componentă a laboratorului unde se vor testa pacienții. Urmează să primim celelate echipamente. Astăzi am fost informat că s-a încărcat cea de a doua linie, toată linia, inclusiv kituri, de Asociația Voluntarilor, printr-o finanțare Vodafone și începem de mâine testarea. În asociere cu Lions, care a strâns bani pentru a treia linie de testare, vom amenaja un laborator, probabil la TBC. Vom avea în total trei laboratoare de testare. Unul la TBC, unul la Spitalul Județean și unul la Direcția de Sănătate Publică. Până când vor deveni funcționale, vom trimite testele la Timișoara, unde funcționează un spital regional. Trimitem pacienții la Timișoara pentru că există un plan strategic al României, care a fixat pe regiunea aceasta, cele patru județe să aibă centrul regional la Timișoara”, a mai spus președintele Consiliului Județean Arad.

Gândim următorii pași

Cionca a mai vorbit despre faptul că acele cadre medicale care vor fi confirmate cu COVID-19 urmează să fie trimise în continuare la Timișoara, unde vor avea prioritate. De asemenea, autoritățile județene au pregătit Spitalul TBC unde există 96 de paturi pentru a putea primi într-o primă fază suspecții, apoi cei declarați pozitivi. „Gândim acum următorii pași. Am eliberat spitalul din Ineu, spitalul Dezna este gol, ieri domnul Domșa a fost la Spitalul Municipal. Este important în perioada acesta să stocăm cantități cât mai mari de medicamente și materiale de protecție. Am solicitat sprijinul Guvernului, Unifarmului, am cerut sprijun internațional de la Republica Populară Chineză. Am vorbit cu atașatul politic, am vorbit cu doamna ambasador. Am fost asigurați că dacă găsim avioane, dânși ne pun gratuit aceste echipamente la dispoziție. De asemenea, am ținut contactul cu provinciile cu care suntem înfrățiți, Hainan și Fujian și avem propunerea, până în acest moment, din partea Hainanului să ne trimită un ajutor pe cheltuiala lor”, a precizat Iustin Cionca.

Mai trebuie spus că în faza următoare, Consiliul Județean își propune ca toate paturile de la Spitalul TBC să aibă ventiloatoare, drept pentru care s-a cerut sprijinul Primăriei Arad. De asemenea, Cionca a făcut un apel ca arădenii să stea acasă, și a cerut ca angajatorii să-și protejeze angajații.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite