Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Iustin Cionca: „Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a absorbit zeci de milioane de euro în ultimii zece ani”

Iustin Cionca, președintele CJA, a dezvăluit pe Facebook câteva dintre problemele cu care s-au confruntat până acum autoritățile județene, din cauză că Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a fost uitat pur și simple de autoritățile de la București și lăsat să moară după 1990.

Iustin Cionca: „Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a absorbit zeci de milioane de euro în ultimii zece ani”
Comentează 1

Dar iată ce scrie președintele Consiliului Județean:

 „Postare lungă, dar necesară

Spitalul Județean Arad a fost lăsat să moară, îngropat, ignorat de autoritățile de la București, după 1990. Consiliul Județean a preluat Spitalul în anul 2010 și de atunci, fără sprijinul statului, exceptând ultimele luni, a început investiții care, în ultimii doi ani, au ajuns fără precedent în istoria întregului sistem medical arădean. Nu este o laudă, este realitate. Ne-au fost parteneri societatea civilă și mediul de afaceri.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a absorbit nu milioane, ci zeci de milioane de euro în ultimii zece ani. Unde sunt acești bani? În saloane, în condițiile de lucru, în 171 de aparate medicale noi (cumpărate doar în ultimii doi ani), într-un spital TBC nou. Am încercat să umplem cu ei gaura neagră a sistemului local de sănătate publică abandonat de autoritățile de la București, începând cu anul 1990.

Sigur că ne plăcea tuturor să avem la Arad spitale publice ca în Germania, dar nu avem posibilitățile Germaniei și nu le-am avut niciodată în ultimele decenii. Din puținul nostru, noi, Consiliul Județean Arad, am reparat drumuri (gestionăm 1.140 km de drumuri județene, și toți își doresc să circule pe drumuri cât mai bune!), am dotat biblioteci și muzee, am contribuit la funcționarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență și a Centrului Militar, am finanțat sistemul de asistență socială, centrele de zi pentru copiii cu dizabilități și școlile speciale. Și, nu în ultimul rând, dintr-un buget de la an la an mai mic, am investit în spital atât cât nu a mai investit nimeni niciodată. Au fost investiții necesare, într-un spital de care fiecare fugea, dacă putea. Am investit nu numai în aparatură și materiale, ci în recredibilizarea Spitalului arădean. Am pornit angajările și sute de cadre medicale tinere s-au alăturat Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad în ultimii doi ani!

Noi, cei de la Arad, am completat sumele investite din buget pentru spital cu fonduri europene (am făcut asta și la drumurile județene, de altfel). În majoritatea celorlalte județe nu s-a întâmplat nici măcar asta, s-a stat la mila statului. De aceea, Aradul este astăzi într-o situație mai bună decât multe alte județe din România, chiar dacă în valul de ură și contestații de pe Facebook acest lucru este negat. Fără strategia de investiții permanente în Spitalul Județean, situația ar fi putut fi mult mai gravă astăzi...

La începutul acestui an, când a devenit evident că pandemia Covid-19 va afecta și Europa, investițiile Consiliului Județean pentru spital s-au accelerat. În două luni Spitalul a consumat mai multe fonduri decât anul trecut pe o jumătate de an. Ne-am mișcat cât de rapid ne-a permis legea și am cumpărat aparatură specifică, am început amenajarea primului spital de campanie din România, cu 240 de paturi, am fost și suntem în mijlocul cadrelor medicale. Ar fi fost bine ca pandemia să fi găsit spitale județene puternice în toată România, inclusiv la Arad. Dar ele, puse în brațele administrațiilor locale, au trebuit să fie reinventate, și nu a fost ușor pentru că nevoile sunt infinite. În ultimele luni primim ajutor și de la București. Nu pot să nu mă gândesc ce bine ar fi fost dacă timp de 30 de ani acest ajutor ar fi fost sistematic și consistent, în loc să fi tins spre zero; dacă ar fi funcționat cele opt spitale regionale pentru care UE a asigurat finanțarea dar statul român a trimis înapoi banii necheltuiti (cât de bine ar fi funcționat atunci spitalele județene în timpul pandemiei, doar ca spitale suport și nu spitale din prima linie, nepregătite logistic și din punct de vedere al resursei umane!).

Vreau să vă asigur pe fiecare dintre dumneavoastră că, indiferent de încărcătura acestor zile, de supărări, de nemulțumiri, administrația Aradului continuă să fie pe baricade și să muncească. Avem colegi care s-au îmbolnăvit la datorie, avem și noi colegi care colaborează zi-lumină cu cadrele medicale, colegi implicați în succesul activităților caritabile. Arădenii nu sunt singuri în această încercare grea, chiar dacă ne-am dori, fiecare, să fi fost mai pregătiți pentru întâmpinarea virusului care a atacat lumea și o devastează de la un capăt la altul.

Este un moment extrem de dificil pentru fiecare. Vă doresc multă sănătate și încredere că mii de oameni lucrează în județul nostru să trecem de această pandemie și apoi să readucem normalitatea în Arad!”

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite