Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Investiții pe Tarafului: se fac primii pași pentru un centru multifuncțional destinat persoanelor din zone urbane marginalizate

La primul punct de pe ordinea de zi a ședinței CLM de vineri se află un proiect pentru aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru un studiu de fezabilitate premergător construirii unui centru multifuncțional destinat persoanelor din zone urbane marginalizate. Este vorba despre o investiție de  4.656.223,28 lei cu TVA care are drept obiectiv realizarea unei construcţii noi, cu o suprafaţă construită desfăşurată de aproximativ 640 mp şi cu un regim de înălţime P+1. Centrul va fi ridicat pe strada Tarafului, în cartierul Sânicolau Mic.

Investiții pe Tarafului: se fac primii pași pentru un centru multifuncțional destinat persoanelor din zone urbane marginalizate
Comentează 0

În documentele ce vor ajunge pe masa consilierilor locali se arată că: „se vor asigura toate dotările necesare atât pentru spaţiile interioare (specific fiecărei activităţi) cât şi pentru curte (bănci, coşuri de gunoi, foişor, jocuri copii, împrejmuire ghenă gunoi). Clădirea va dispune de o sală de mese (asigurarea mesei se va face în sistem catering), care să poată fi utilizată şi în alte scopuri (terapie de grup, conferinţe etc), spaţiu jocuri pentru copii precum şi sală pentru lectură, teme, sală pentru consiliere, cabinet medical şi băi dispuse conform dispoziţiilor DSP. De asemenea, spaţiile de consiliere vor fi amenajate astfel încât să satisfacă exercitarea acestor servicii. Totodată, se vor amenaja spaţii dedicate personalului: birouri, triaj, serviciu de pază.  Zona de parter va cuprinde sala de mese şi grupuri sanitare, zona triaj, birouri pentru personal, cabinet medical, iar etajul săli de consiliere, spaţiul de joacă pentru copii (cu dotările aferente), spaţiul pentru lectură şi teme (dotat cu mese şi scaune), zona de birouri pentru personal (cel puţin două) şi grupuri sanitare (două). Clădirea va fi accesibilizată pentru persoane cu dizabilităţi motrice sau altele. Se va ţine cont de liberul acces al persoanelor cu mobilitate redusă, iar spaţierea şi dispunerea se va face raportat la acest lucru. De asemenea accesul la cabinetul medical, la grupurile sanitare, birourile de consiliere, etc. al acestor persoane va fi facilitat. Se va asigura un grad de finisare interior şi exterior al clădirii”.

De menționat că, în exteriorul clădirii se vor amenaja spaţii pentru parcare auto, locuri de joacă pentru copii, şi zonă verde, iar sistematizarea curţii va cuprinde şi lucrări de amenajare a trotuarelor. De asemenea, curtea noii clădiri va fi împrejmuită. „Se vor asigura branşamentele la utilităţi ale clădirii, conform soluţiilor date de furnizori de energie electrică, gaz, apă menajeră, canalizare, internet, cablu TV şi telefonie, ţinând cont de faptul că, în zonă, toate blocurile sunt încălzite cu centrale pe gaz. De asemenea, se va monta o instalaţie solară pentru asigurarea apei calde menajere. Clădirea va respecta Normativele privind siguranţa la incendiu (centrală semnalizare incendiu şi instalaţie PSI)”, mai spun cei care au întocmit documentația.

În ceea ce privește durata de realizare a investiției, aceasta este de 24 de luni.

Provocări pentru municipalitate

Mai trebuie spus că în expunerea de motive se menționează, printre altele că municipiul se luptă cu o serie de provocări în ceea ce privește investițiile destinate zonelor defavorizate. „Municipiul Arad reprezintă una dintre porţile principale de intrare în ţară dinspre Europa de Vest, fiind bine conectat la marile capitale europene (Belgrad, Budapesta, Viena, Bratislava). În ciuda potenţialului crescut dat de poziţionarea geografică, de nivelul ridicat de dezvoltare economică, de cadrul urban şi natural deosebite, Municipiul Arad încă se luptă cu o serie de provocări, printre care şi cele legate de investiţiile ce vizează zonele defavorizate şi marginalizate din interiorul oraşului, obiective realizate în scopul de a promova incluziunea socială a populaţiei marginalizate. Zonele urbane marginalizate sunt definite ca zone din interiorul oraşelor şi municipiilor care nu satisfac un standard corespunzător pe principalele criterii de identificare a sărăciei, adică au deficit de capital uman, au un nivel scăzut de ocupare formală şi oferă condiţii improprii de locuire”, se spune în expunerea de motive.

Tarafului, una dintre zonele marginalizate ale Aradului

În încheiere trebuie menționat că având în vedere că se va face pe strada Tarafului, imobilul va fi ridicat într-una din zonele marginalizate ale municipiului. „În cadrul obiectivului de investiţii se vor implementa activităţi complementare şi integrate cum sunt şi îmbunătăţirea serviciilor sociale, educaţionale şi cultural - recreative, alături de asigurarea unor spaţii publice urbane facile activităţilor şi beneficiarilor proiectului”, mai susțin inițiatorii proiectului.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite