Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Încep lucrările la Piaţa Catedralei

Primarul Călin Bibarţ a anunţat că încep lucrările de reconfigurare a Pieţei Catedralei, ordinul în acest sens urmând a fi dat e 1 noiembrie, iar constructorul va avea termen de un an să le finalizeze. Vorbim despre o investiţie de aproape 24 de milioane de lei, care va fi suportată de la bugetul local şi care presupune transformarea zonei într-o piaţă destinată pietonilor şi bicicliştilor.

Încep lucrările la Piaţa Catedralei
Comentează 0

Primul pas în realizarea acestui obiectiv de investiție va fi eliberarea Pieței Catedralei de construcțiile existente. Vorbim despre 13 corpuri de clădire care au făcut parte din piața agroalimentară, propuse spre demolare sau relocare. În ceea ce priveşte piaţa agroalimentară, aceasta se va muta pe strada Ioan Russu-Șirianu, lângă Turnul de Apă.

Străzi parţial pietonale, dar deocamdată traficul nu se închide

Proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Catedralei, în suprafață totală de aproape 15.000 mp vizează  creșterea suprafețelor destinate pietonilor, astfel că o parte din străzile adiacente pieței vor deveni parțial pietonale: Str. Ecaterina Teodoriu,  Str. Emanoil, str. Academia Teologică, str. Piața Catedralei și str. Ion Rusu Șirianu.

În acest fel va fi posibilă realizarea unei legături pietonale pe axul de continuitate a străzii Mețianu pe direcția str. Ion Rusu Șirianu care va diviza ulterior piața. De menţionat însă că, deocamdată, traficul nu va fi închis în zonă.

Nouă amenajare a Pieței Catedralei va permite realizarea a 32 de locuri de parcare care vor fi integrate în stilul de amenajare al pieței, dar separate atât vizual (parcare cu beton asfaltic) cât și fizic (arbori perimetrali, bolarzi din beton) de zonele destinate petrecerii timpului liber.

Tot în cadrul proiectului de regenerare urbană a Pieței Catedralei sunt prevăzute lucrări de amenajare a zonei verzi prin plantări de material dendrofloricol, gazon natural pentru trafic intens și jardiniere din beton, cu șezut.     

Arborii plantați vor fi de talie mare, perimetral aleii pietonale de continuitate a străzii Mețianu și a zonei destinate pieței volante. Se va crea cu această ocazie o nouă zonă verde la nivelul municipiului în suprafață totală de peste 3000 mp.

O piaţă cu CETATEA în mijloc

Piața va fi pavată cu piatră naturală de culori diferite și se dorește  amenajarea unei fântâni arteziene de forma stelată care imită amprenta la sol a Cetății Aradului. Fântâna va fi compusă din 144 de jeturi de apă tip rachetă, cu o înălțime de până la 7,50 m. Întrucât fiecare jet de apă acționează independent de cel de lângă el, va fi chiar posibilă simularea unui efect prin care apa desenează traiectoria râului Mureș datorită înălțimii variabile a jeturilor de apă. Fântâna și jeturile de apă vor fi iluminate cu ajutorul LED-urilor, a proiectoarelor RGB capabile să alterneze lumina albă cu cea de diferite culori.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, lucrări de iluminat arhitectural/ornamental sunt propuse și pentru a pune în valoare aranjamentele dendrofloricole, arbuștii, etc. Iluminatul public ambiental va fi asigurat cu stâlpi de iluminat exterior de maxim  6,00 m înălțime și corpuri de iluminat liniare încastrate în pardoseală/elementele de mobilier urban, din profile liniare de tip LED.

În piaţă va fi amplasat mobilier urban: 25 de bănci, trei cișmele stradale, 23 coșuri de gunoi, şase rastele pentru un număr total de 64 de biciclete şi o toaletă publică automată.

În zona de sud a pieței, unde se află acum hala agroalimentară care urmează să fie relocată la Obor, pe o suprafață ce depășește 3000 mp, se propune o soluție de amenajare a unui spațiu public, care va fi de asemenea pavat, ca restul pieţei, pentru care pe viitor se intenționează organizarea unui concurs de idei al cărui rezultat să fie în concordanță cu arhitectura şi istoria zonei.

„În funcţie de evoluţia vremii se construieşte ceva în această toamnă spre iarnă sau dacă nu, din primăvară. În cursul anului viitor, în mod normal se va finaliza. Vom avea o zonă pietonală, o zonă de spaţii verzi, o zonă cu băncuţe, pavaj frumos colorat, fântână arteziană. Sperăm să ridicăm acea zonă, care cu siguranţă va arăta mult mai bine decât în momentul de faţă. În locul actualei hale, în timp se va face un concurs de idei, cum se va putea menţine ideea istorică de piaţă acolo, fie prin o piaţă volantă, fie prin mici constru mici construcţii  care să se încadreze în arhitectura zonei, care să ne aducă aminte de ceea ce a fost odată acolo şi ceea ce ne dorim să fie în continuare”, a declarat primarul Călin Bibarţ.

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite