Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gustul dragostei pe pământ breton

Gustul dragostei pe pământ breton
Comentează 1

Se spune că gustul dragostei îl poți simți în anumite locuri mult mai intens, că magia sărutului te farmecă pe loc și că expresia „timpul stă pe loc” capătă o semnificație aparte pe plaiuri îndepărtate, cu legende spectaculoase. Și unde altundeva poți simți aceste trăiri decât în Bretania?

Acesta e locul perfect pentru a-i dărui partenerei momente de neuitat, pentru a-i (re)descoperi senzualitatea! Unii oameni caută locuri frumoase. Alţii fac locurile frumoase. Tu fii cel care le îmbină! Oferă-i un picnic în natură, în penisula Crozon, unde 60 de roci de cuarț Lagatjar stau aliniate în plan concetric. Se spune că ar fi fost un important centru religios celtic acolo! Iar vederea către Oceanul Atlantic și ruinele Coecilian, reședința poetului Saint-Pol-Roux din 1930, sunt combinația de care ai nevoie! Pssst... Aceste tipuri de roci se găsesc doar în 3 părți ale lumii: Franța, America de Nord și India.

Mai mult de atât, v-ați gândit vreodată ce efect poate avea dragostea în creierul vostru? V-ați gândit vreodată de ce simțiți renumiții „fluturi în stomac” și aveți o stare euforică mai mereu? Ei bine, din punct de vedere psihologic, există anumite substanțe care se secretă în creier în prezența persoanei iubite. Poate nu ați știut, dar oxitocina chiar vă poate suci mințile. Doar nu deageaba se spune că... dragoastea e oarbă.

Dimensiunea psihosocială a iubirii e foarte complexă. Din punctul lui Stendhal în cartea „Despre iubire” (1822) aceasta ia naștere printr-un fenomen numit „cristalizare”. În psihanaliză, iubirea e un sentiment de ataşare a unei fiinţe faţă de o alta, adesea profund, chiar violent, dar care poate fi marcat de ambivalenţă şi, mai ales, de narcisism! Diferite alte teorii au fost concepute în evaluarea dragostei.

O întâlnim peste tot! În literatură, în mitologie, pe străzi, până și în aer poți simți mirosul dragostei în această perioadă! Și mai ales în Bretania, unde adevărul din femeie nu-l descoperi când o scoți din haine ca din staniol, ci când o guști, o înțelegi și o scoți din armura de idei preconcepute și temeri. Iar un loc mai potrivit pentru aceasta nu e decât Phare-ul Saint-Mathieu, un turn, lângă Brest, din 1835, construit pe rămășițele unei mânăstiri. Pe coasta franceză poți vedea minunata arhitectură, în timp ce mirosul oceanului îți trezește fiorii dragostei.

Așadar, există oare un abis prin care iubirea, cu aripile ei puternice, să nu se poată strecura? Eu zic să ascultăm de sfatul lui Euripide, și anume, să iubim nebunește tot ce strălucește pe acest pământ, fiindcă altă viață nu ne este cunoscută.

Denisa-Patricia Moț

Studentă la Psihologie

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite