Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gunoaiele provoacă din nou discuții furtunoase; ce soluție se întrevede pentru a evita apariția unei crize în județ / UPDATE: CJSU cere oficial primăriilor să ia măsuri, fără a afecta proiectul

Dacă anul trecut RETIM-ul s-a făcut pur și simplu de râs când a preluat serviciul de colectare a deșeurilor menajere în Zona 1, lăsând o bună perioadă de timp municipiul și localitățile din zonă într-o mare de gunoaie, de data aceasta a venit rândul unei alte firme. Este vorba despre Grup Salubrizare Urbană, care a câștigat licitația pentru a opera în Zona 2 și Zona 5, adică în Zona Chișineu-Criș și  Zona Lipova. Din cauză că a refuzat să-și plătească niște datorii, nu a mai avut unde să depoziteze gunoiul, astfel încât s-a ajuns la anularea autorizației de mediu. Iar, ceea ce ese mai grav, locuitorii din cele două zone au rămas cu gunoiul la poartă.

Gunoaiele provoacă din nou discuții furtunoase; ce soluție se întrevede pentru a evita apariția unei crize în județ / UPDATE: CJSU cere oficial primăriilor să ia măsuri, fără a afecta proiectul
Comentează 1

Update 1 CJSU cere oficial primăriilor să ia măsuri, fără a afecta proiectul

În urma întâlnirii de ieri, astări a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), care a votat completarea articolului 2 al hotărârii CJSU din data de 1 iulie cu un nou articol, 2.1, după cum urmează: „Până la delegarea temporară a serviciului de către ADI-SIGD  către un operator autorizat, unitățile administrativ-teritoriale din zonele 2 și 5, membre ale ADI-SIGD, vor lua toate măsurile legale ce se impun în vederea evitării unor situații care să afecteze starea de sănătate a populației sau care să provoace poluarea excesivă a mediului, dar fără a afecta în vreun fel proiectul”

Potrivit reprezentanților Prefecturii, începând din acest moment, primăriile pot lua propriile măsuri pentru colectarea deșeurilor, fără a afecta prevederile din proiectul european, până când ADI-SIGD va delega temporar serviciul către un operator autorizat.


În aceste condiții, luni a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care a dispus anumite măsuri care nu s-au dus însă la îndeplinire. Astăzi, la Prefectură a avut loc o întâlnire la care au participat primarii din cele două zone, autorități județene și parlamentari, în încercarea de a găsi o soluție legală care să nu ducă la pierderea finanțării europene pentru proiectul de colectare a deșeurilor în județ. Totul a fost condimentat cu acuze aduse de reprezentanții PSD la adresa Consiliului Județean și ADI Deșeuri, s-a arătat cu degetul în aceași direcție din cauză că din contractul cu Grup Salubrizare Urbană lipsește prevederea privind acordarea unei garanții de bună executare a serviciului, că prin modificarea statului ADI Deșeuri, asociația și-a redus din atribuții și acum toată responsabilitatea este în cârca primarilor și că nu s-a procedat la recuperarea mașinilor de colctare a gunoiului date GSU.

De asemenea, prefectul Florentina Horgea a ținut să precizeze că potrivit legii, chiar și după pierderea autorizației de mediu GSU ar fi avut obligația să asigure continuitatea serviciului pentru o anumită perioadă de timp, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Răzvan Huber, reprezentantul Gărzii Naționale de Mediu a ținut să precizeze că privitor la această obligație, cei de la GSU au spus foarte simplu: „Noii patroni nu mai vor acest lucru. „Încă de la sfârșitul lunii mai am avut prima întâlnire și am dispus ca primarii și ADI SIGD să ia anumite măsuri. Nu s-a întâmplat nimic. Situația este gravă din cauza temperaturilor care sunt afară și din cauza perioadei lungi de când nu a mai fost ridicat gunoiul”, a ținut să menționeze prefectul Florentina Horgea.

În aceste condiții, Irina Onescu, primarul de la Petriș, a propus Comitetului Județean pentru Situații de Urgență emiterea unei hotărâri care să oblige primăriile să realizeze „acțiuni de colectare și transport a deșeurilor cu respectarea prevederilor legale”. Mai mult, s-a propus închirierea unor utilaje cu deservenți, însă a rămas să se ceară un punct de vedere și de la ADI Deșeuri, pentru a evita ca acest lucru să ducă la pierderea banilor europeni.

CJA și ADI Deșeuri cer o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență

Pe de altă parte, reprezentanții Consiliului Județean resping acuzațiile care li se aduc, susținând că s-a acționat cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Potrivit celor de la ADI Deșeuri, garanția de executare a contractului a fost scoasă în urma unei solicitări a consultantului, având în vedere că această obligativitate a dispărut din lege, iar menținerea ei ar fi însemnat introducerea unor clauze restrictive. În ceea ce privește mașinile de gunoi date operatorului, acestea pot fi luate doar cu respectarea unor termene legale, în caz contrar cel care încalcă contractul riscând să plătească daune. „În această perioadă Comitetul Județean pentru Situații de Urgență trebuie să asigure cadrul legal pentru ca primarii să poată rezolva problema. Nu trebuie decât să completeze hotărârea dată inițial, pentru ca primarii să poată realiza acțiuni de colectare și transport”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean și președinte al ADI Deșeuri.

Prețuri prea mici, probleme multe

În ceea ce-l privește, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, susține că propunerea făcută de Irina Onescu este soluția cea mai bună, ținând însă să menționeze că instituția pe care o conduce nu are bază legală să sprijine financiar primăriile care ar urma să plătească pentru colectarea gunoiului. Asta, dacă nu apare un act normativ care să permită acest lucru. „Există o soluție pe termen scurt, care poate veni după printr-o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Pe termen mediu, urmează ca serviciul de colectare să fie atribuit prin negociere, până la organizarea unei licitații și desemnarea unui câștigător. Noi am făcut deja pașii pentru atribuirea contractului prin negociere”, a precizat Cionca. În continuare, acesta a ținut să spună că din punctul său de vedere, toate problemele legate de implemenatarea proiectului de colectare a deșeurilor menajere au apărut din cauza obtuzității celor din Ministerul Mediului care nu au înțeles că prețul rezultat în urma unui studiu de fezabilitate realizat acum aproximativ zece ani nu mai este de actualitate. Cum prețul real este de vreo trei ori mai mare decât cel care a rezultat din studiul de fezabilitate, la licitații nu au venit cele mai serioase firme, iar rezultatele se văd.

Galerie foto (6)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite