Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Glad Varga: „Rețelele de distribuție sunt depășite de producția de energie din surse regenerabile”

Potrivit deputatului liberal arădean Glad Varga, vicepreşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism şi membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, procesul de racordare a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor rămâne în continuare anevoios, cu termene prevăzute în legislaţie mult depăşite de distribuitori. Acesta mai susţine că rețelele de distribuție sunt depășite de producția de energie din surse regenerabile.

Glad Varga: „Rețelele de distribuție sunt depășite de producția de energie din surse regenerabile”
Comentează 0

„Deşi devine cel mai dinamic sector de investiţii din energie, procesul de racordare a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor rămâne în continuare anevoios, cu termene prevăzute în legislaţie mult depăşite de distribuitori, generând nemulţmire şi frustrare în rândul oamenilor, care au ales pe bani proprii, să devină independenţi energetic şi să scape de facturile mari la curent.

Conform datelor ANRE, la 1 ianuarie 2023 erau înregistraţi 40.171 prosumatori deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală, iar pentru anul 2023 se estimează un număr de peste 100.000 de noi prosumatori. Este clar că rețelele de distribuție sunt depășite de producția de energie din surse regenerabile, iar încurajările şi asigurarea sprijinului prin comunicate de presă nu accelerează conectarea prosumatorilor la reţea”, susţine Glad Varga.

Potrivit acestuia, o mobilizare a actorilor de pe această piaţă ar fi mai mult decât utilă mai ales că există soluţii şi chiar şi surse de finanţare pentru acestea. „Măsurile necesare trebuie să se îndrepte de urgenţă către îmbunătățirea rețelei de distribuție existente (modernizarea, extindere și automatizare), aplicarea tehnologiei inteligente în reţea  (smart grid), care poate ajuta la gestionarea și optimizarea fluxului de energie prin rețea, creşterea capacităţii de stocare a energiei pentru a reduce presiunea asupra rețelei de distribuție.

Să nu uităm că unul dintre obiectivele PNRR este tranziţia verde şi că resursa cheie o constituie cetățenii, respectiv comunitățile care produc, folosesc și vând propria energie regenerabilă şi care ar putea furniza până la 89% din necesarul de energie electrică în sectorul rezidenţial până în anul 2050, după cum s-a subliniat la nivel european”, mai susţine Glad Varga.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite