Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă: „REPowerEU a trecut de comisii! Europa investește pentru independența energetică”

Planul REPowerEU din care România va primi 1,3 miliarde de euro a fost adoptat în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Veste a fost confirmată de către eurodeputatul PPE/PNL, Gheorghe Falcă, care a subliniat că acest plan „reducere dependența energetică față de Federația Rusă”.

Gheorghe Falcă: „REPowerEU a trecut de comisii! Europa investește pentru independența energetică”
Comentează 3

„Cu o largă majoritatea REPowerEU a trecut de Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare ale Parlamentului. Acest pilon extrem de important va fi adăugat planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor membre, dedicat investițiilor în domeniul energetic.

Făcând referire direct la România, țara noastră va avea un nou fond de 1,3 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.

Subliniez că aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”, a transmis Falcă.

Parlamentul European a mai solicitat și ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni REPowerEU din planurile de redresare. „Poziția Parlamentului prevede și finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federației Ruse în Ucraina. După intrarea în vigoare a acestui regulament european la începutul anului următor, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naționale de redresare și reziliență să aibă doar 30 de zile la dispoziție pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenția lor de a accesa aceste fonduri. Țin să transmit că pentru România aceasta este o veste foarte importantă deoarece țara noastră deja și-a anunțat intenția de a accesa toate creditele și, dacă vor rămâne bani nealocați din creditele celorlalte state”, a specificat europarlamentarul Falcă.

Planul REPowerEU urmează să fie votat în plenul Parlamentului European în sesiunea plenară din 9-10 noiembrie, iar apoi vor urma negocierile finale între Parlament și Consiliu pentru adoptarea legislației europene a pilonului REPowerEU.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite