Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Finanțarea pentru Mănăstirea Radna, BLOCATĂ în urma unui articol din The Telegraph. Iată ce au scris britanicii

Episcopia Romano-Catolică Timișoara derulează o campanie pentru strângerea de fonduri de la credincioși, pentru a susține lucrările de restaurare a Mănăstirii Maria Radna, proiect pentru care Ministerul Dezvoltării a blocat finanțarea timp de trei luni, iar apoi a redus bugetul, din cauza unui articol din presa britanică.

Finanțarea pentru Mănăstirea Radna, BLOCATĂ în urma unui articol din The Telegraph. Iată ce au scris britanicii
Comentează 2

Reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice Timișoara au declarat, pentru ARQ, că finanțarea restaurării Mănăstirii Maria Radna a fost blocată de o anchetă  care a avut loc după ce publicația The Telegraph a scris, în 2 august, că a fost distrusă arhitectura originală, iar basilica arată acum precum un castel Disney.

Autorul articolului susținea că a fost alterat stilul baroc am bisericii prin culorile zugrăvelilor și prin materialele folosite, afirmând și că materiale originale au fost vândute în Germania, iar pe basilică sunt acum țigle roșii, industriale.

Publicația scria că mănăstirea din este una dintre zecile de biserici antice transilvănene, castele și cetăți care au fost modernizate “brutal” în ultimii cinci ani cu peste 100 de milioane de euro, bani europeni.

Ulterior, Episcopia Romano-Catolică Timișoara a respins acuzațiile, aratând că nu s-au vândut materiale, care au fost depozitate pentru a fi refolosite. 

Directorul de cancelarie al Episcopiei Romano-Catolice Timișoara, părintele Lauș Nicolae,  a declarat, astăzi, că articolul ”a adus atingere prestigiului bazilicii” și ”a provocat un blocaj financiar în derularea proiectului”.

”Comparația cu un castel Disney a fost tendențioasă, iar informațiile publicate nu sunt reale. Cu toate acestea, Ministerul s-a autosesizat și ne-a trimis o comisie specializată pe monumente istorice să verifice toate lucrările. Timp de 90 de zile, plățile pentru cererile noastre de rambursare au fost blocate, iar răspunsul primit după anchetă a fost parțial favorabil. Deși au fost deblocate fondurile, s-a aplicat o corecție financiară de cinci la sută la întregul proiect, ceea ce înseamnă o pierdere de peste un milion de lei plus TVA. Am contestat această reducere de buget”, a declarat părintele Lauș Nicolae.

Conform sursei citate, ”nuanțele folosite la fațade respectă culorile originale”, iar proiectul de restaurare a fost avizat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice.

Bani de la credincioși

Episcopia a finanțat lucrările pe perioada blocajului, pentru a nu se întârzia proiectul. S-a început și o campanie de colectare în biserici, unde sunt cutii speciale amplasate. Până acum au fost adunați 50.000 de euro, o sumă mică, totuși, pentru un astfel de proiect.

Pentru reabilitarea mănăstirii se obținuse o finanțare europeană de aproximativ zece milioane de euro, dar în urma licitației s-au stabilit costuri de 5.795.000 euro. La această sumă se adaugă finanțarea de aproximativ două milioane de euro a Episcopiei, pentru lucrări neeligibile pentru fondurile europene nerambursabile.

Lucrările ar urma să fie încheiate la sfârșitul lunii noiembrie, iar inaugurarea complexului reabilitat ar urma să aibă loc în luna ianuarie.

VEZI AICI POZE de la inaugurarea parțială a mănăstirii
 

Galerie foto (2)


Scrie un comentariu

trimite