Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Festivalul vînătorilor de la Bata a împlinit un deceniu

Festivalul vînătorilor de la Bata  a împlinit un deceniu
Comentează 0

În urmă cu zece ani un vînător destoinic, pentru care vînătoarea este meseria de suflet, se gîndește să organizeze un Festival al vînătorilor, unde odată pe an toți vînătorii să fie la un loc,  să petreacă o zi de neuitat împreună, așa cum se adună la vînătoare în jurul focului la o frigare. Desigur acest lucru nu era ușor și ca orice lucru care este făcut prima dată, pornește cu o oarecare stîngăcie așa cum ne spune Badea Ion, pentru că în România nu se mai auzise de așa ceva. Era nevoie în primul rînd de o locație pentru un astfel de eveniment, așa că Badea Ion își pune la dispoziție proprietatea dar mai ales pune foarte mult suflet în acest  festival. Încă de la prima ediție  sărbătoarea are un impact deosebit și acest lucru  este o mare încurajare pentru a se continua și în anii următori, ceea ce s-a și întîmplat.

În anul următor, atunci cînd frunza codrului începuse să cadă din nou, a fost suficient ca Badea Ion (d-l Ion Micurescu) ,,să sufle în cornul de vînătoare,, și toți vînătorii se adună la Bata pentru o nouă sărbătoare. Festivalul vînătorilor este pentru noi toți cei care purtăm arma pe spate și ne afundăm în inima codrului luînd urma sălbăticiunii, un prilej de mare bucurie, pentru că aici ne întîlnim ortacii de vînătoare de peste tot, din Arad și Hunedoara, de la Deva pîn la Timișoara, din Caraș și Herculane pînă în Germania mare. Vestea s-a dus ca fulgerul peste munți și văi, iar Bata a devenit km zero pentru lumea vînătorilor iar astăzi la festival vin vînători din Bihor, Alba, Sibiu, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin și alte Județe. Îînsă vin musafiri și din Ungaria, Germania sau alte țări ale Europei, pentru că de Festivalul vînătorilor de a Bata se știe în lumea vînătorilor din toată Europa, Badea Ion fiind un om foarte prietenos și ospitalier, și ca orice bănățean care se respectă, întotdeauna este bucuros de oaspeți și organizează totul cu multă migală. De-a lungul anilor acolo la Bata s-au legat prietenii durabile  între  vînători  și iată că astăzi după zece ani Bata este un loc unde fii zeiței Diana se adună laolaltă an de an. Ca de fiecare dată cînd ajung la Bata și pentru mine este o adevărată bucurie să-l întîlnesc pe cel care cu siguranță va rămînea în istoria vînătorii Românești ca inițiatorul primului Festival Vînătoresc din țară, pe Badea Ion sau domnul Ion Micurescu, care de altfel este și primarul comunei Bata.

De-a lungul anilor nu se poate spune că  sărbătoarea a fost poate mai frumoasă într-un an sau altul, pentru că  fiecare an are un farmec aparte. Acum, la cea de a X-a aniversare,  ,,Badea Ion,, este mulțumit de ceea ce a realizat pentru că exemplul lui este urmat de vînătorii  din Caraș Severin, care doresc sa inițieze și dînșii un astfel de eveniment iar în Județul Hunedoara  primarul Comunei Vața de Jos va organiza în data de 8 octombrie prima ediție ,,Sărbătoarea Vînătorilor,, în județul Hunedoara. Revenind la Bata, acel tărîm frumos pe care doamna Delia Micurescu îl descrie în cărțile dînsei cu atîta dragoste aș spune că  este cel mai potrivit loc pentru acest  deosebit eveniment, dispunînd de toate cele necesare desfășurării probelor și concursurilor organizate pentru vînători. Așa cum este obiceiul, programul a debutat cu un tedeum  rostit de preot apoi un cuvînt de bun venit din partea  gazdei și primarului Ion Micurescu, după care Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca a ținut o scurtă cuvîntare despre ceea ce reprezintă acest festival pentru Județul Arad.

La eveniment au fost prezenți mai mulți politicieni printre care d-na Claudia Boghicevici – vicepreședinte al C.J.Arad , domnul senator Ioan Cristina, Domnul Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț Arad, primarul Aradului, Ghoerghe Falcă și primari din județul Arad, printre care primarul orașului Pecica, Petru Antal, Primarul orașului Ineu, Călin Abrudan și viceprimarul Ionel Alb, care de altfel este un ortac de-al nostru vînător, viceprimarul comunei Păuliș, dar și primari din județul Caraș-Severin, Timiș și Hunedoara.

Programul a continuat cu prezentarea raselor de cîini de vînătoare, după care a urmat o surpriză pentru toată lumea prezentă dar în mod special pentru cel vizat, urmînd decernarea ,,Titlului de Noblețe - Cavaler de vînătoare a grupei Fiac-Bata,, , d-lui Profesor Universitar Ioan Vintilă de la Timișoara ,momentul desfășurîndu-se într-un adevărat ritual cavaleresc. Decernarea a avut loc și în prezența d-lui Nicu Deme, directorul Asociației Județene de Vînătoare și Pescuit Sportiv Arad, co-organizator al evenimentului de la Bata și a tuturor celor prezenți. Desigur emoțiile celui care a primit acest nobil titlu au fost mari atît pentru dînsul, familie  cît și pentru noi toți cei prezenți. Atunci cînd vine vorba despre concursul de ceaune, cu mîncare vînătorească, grupele de vînătoare din județul Arad și Timiș sînt prezente de dimineață  acolo la Bata, unde se prepară cea mai gustoasă mîncare de vînat de către ortacii vînători. Și în acest an și-au dat concursul grupa de vînătoare Fiac-Bata, gr.de vînătoare Lipova, gr. De vînătoare Dumbrăvița, Tîrnova,Poiana dealului - Tauț , Zam, Zăbalț, Mailat, Milova și alții. Standul domnului Constantin Traian Igaș, cu tradiționala ,,Pită de Pecica,, a fost foarte apreciat de cei prezenți, iar Pita de Pecica cu unsoare, boia și ceapă a făcut deliciul multora dintre cei prezenți. Cu un stand au fost prezentă la Bata și Universitatea Vasile Goldiș din Arad, care de ani buni formează în cadrul Universității ingineri silvici și specialiști în cinegetică. Proba la țarc cu cîini hărțuitori la mistreț a fost punctul cel mai atractiv pentru cei care practică vînătoarea  și nu numai, aici  fiecare cîine de vînătoare concurent  își arată măestria cu care ține sau aduce vînatul în bătaia armei vînătorului. S-au acordat diplome pentru toți cei care au participat la concursul de ceaune cu preparate vînătorești și pentru probele cu cîinii de vînătoare. Apoi vînătorii au petrecut în compania muzicii populare, a frumoaselor soliste și a ansamblului de dansuri ,,Păstrătorii tradiției,, din Pecica.

Deși vremea nu a fost  foarte prielnică, însă programul evenimentului a fost de excepție ca în fiecare an, putem spune că Badea Ion poate fi mîndru că este primul român care a inițiat și a organizat  acest eveniment deja cu tradiție în istoria vînătorii, ajungînd la a zecea ediție, practic un deceniu de existență. Bade Ioane , noi toți cei care  vă suntem ortaci de vînătoare și umblăm prin codrii, vă dorim din suflet multă sănătate, viață lungă și mult vînat în cătarea puștii, așteptînd ca la toamna viitoare să auzim din nou sunetul cornului de vînătoare răsunînd peste pădurile de la Bata , ce adună ortacii pentru o nouă ediție a festivalului dedicat vînătorilor.

Galerie foto (668)

Articole asemanatoare