Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Eveniment de formare a personalului pe termen scurt organizat la Ruma, în cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus+ ,,Policies for Roma Inclusive Dimension in Europe”

Eveniment de formare a personalului pe termen scurt organizat la Ruma, în cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus+ ,,Policies for Roma Inclusive Dimension in Europe”
Comentează 0

În perioada 23-27 august 2021, a avut loc evenimentul de formare a personalului pe termen scurt (short-term joint staff training event). Acesta este primul curs de formare realizat prin proiectul de parteneriat strategic Erasmus+ ,,Policies for Roma Inclusive Dimension in Europe”. Workshop-ul a purtat denumirea ,,Cum să interacționăm cu membrii comunității rome și facilitarea comunicării”, cuvântul cheie a fost comunicarea interumană. Principala formatoare și îndrumătoarea workshop-ului a fost Kojić Svetlana, cadru didactic având vastă experiență în educația elevilor de etnie romă. Buna organizare și desfășurare a evenimentului se datorează doamnelor profesoare Stanković Ivana și Vasić Daniela.

Pe parcursul celor cinci zile de formare, participanții și-au dezvoltat cunoștințele despre învățarea colaborativă, munca în echipă/pe grupe și învățarea prin joc/pe bază de proiect. Au fost utilizate instrumente digitale precum Kahoot, Padlet și Quizezz. Partea practică a cursului de formare a constat într-un joc de rol, care a evidențiat anumite bariere de comunicare existente în cadrul procesului de comunicare dintre persoanele de etnie romă și autoritățile publice. 

Partenerii sârbi au prezentat exemple de bune practici în munca cu elevii romi, realizate la Școala Gimnazială ,,Ivo Lola Ribar” Ruma și la Liceul Tehnologic ,,Branco Radicevic” Ruma. De asemenea au fost prezentate și exemple de bune practici realizate pentru comunitatea romă de municipalitatea din Ruma, Crucea Roșie și Centrele de Asistență Socială din Serbia.

Prin intermediul jocului didactic ,,Calea romilor”, participanții organizați pe grupe au identificat metode interactive folosite pentru integrarea romilor prin artă, muzică, dans și jocuri. Astfel au fost prezentate elemente legate de istoria romilor, limba romani, personalități rome și meșteșuguri tradiționale ale romilor.

Tot legat de interactivitate, participanții din fiecare țară au prezentat exemple de persoane rome care și-au adus contribuția în domeniul artelor, muzicii, literaturii și istoriei. Studiile de caz au fost realizate pe baza unor texte referitoare la romi, provenite din literatura națională a fiecărei țări. Participanții au discutat despre implementarea în curriculumul național existent în Serbia, România și Turcia, a unor elemente legate de limba maternă, literatură, educație civică, educație muzicală, arte plastice, istorie, lumea înconjurătoare, limbile străine, modelarea și design-ul vestimentar.

Cadre didactice participante: Jurišić Vesna, Komlenac Miloš, Jugović Sanja de la Stil Mladih Ruma, Cadariu Mihaela, Ilea Alexandru, Dreghici Florin de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad, Pîslaru Camelia, Man Amalia, Julan Cosmin de la Liceul Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad, Metin Mehmet, Çetin Remzi Burçin, Solunoğlu Esra de la Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Turcia, Karaköse Osman, Işik Ali, Oğuz Tacettin de la Tarsus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Turcia. În ultima zi de curs au fost acordate certificatele de participare. Reprezentanții partenerilor din Grecia și Italia nu au putut participa datorită restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

prof. Matei Lucia, coordonator proiect la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad

prof. Julan Cosmin, coordonator proiect la Liceul Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad

Galerie foto (19)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite