Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cea de a V-a ediţie a Concursului de Vinuri din Podgoria Miniș - Măderat a adus multe medalii de aur (FOTO şi VIDEO)

Concursul și degustarea vinurilor a devenit o tradiție pe meleagurile Podgoriei Aradului datorită celor care de ani și ani cresc vița-de-vie scăldată în razele soarelui de vară. De la Păuliș și până la Măderat, pe toate dealurile, cât vezi cu ochii pe sub poala pădurilor, vântul adie ușor frunzele viței-de vie legănând-o într-un freamăt necontenit, iar odată ce strugurii sunt copți și frunzele viei cad una câte una atinse de bruma dimineților de toamnă, începe culesul, iar dealurile sunt întețite de culegători veseli și gălăgioși. Mustul curge râuri, râuri în butoie și din acel moment mai e puțin până vinul se toarnă în pahare de cristal încântând ochiul și mirosul cu aroma viței, lăsând mărgele argintii pe marginea paharului.

 Cea de a V-a ediţie a Concursului de Vinuri din Podgoria Miniș - Măderat a adus multe medalii de aur (FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

Nu mai sunt tradițiile de altă dată legate de culesul viei, pentru că însăși viața are un alt ritm, iar vinurile de acum sunt și ele mult superioare celor de acum 50 sau 100 de ani. Calitatea vinurilor crește de la un an la altul şi odată ce crește calitatea începe și concurența între viticultori, o concurență constructivă pentru numai așa vinurile podgoriei noastre pot concura cu vinurile din exteriorul țării. Ca să știi care este cel mai bun vin din Podgorie trebuie să pui toți viticultorii la o masă și fiecare să-și prezinte produsul. Așa a luat ființă și concursul vinurilor în Podgoria Arădeană, concurs care a ajuns la a V–a ediție, iar în acești cinci ani calitatea vinurilor a crescut foarte mult, iar astăzi putem vorbi de vinuri medaliate cu aur. Faptul că viticultura din Podgoria Arădeană a reușit să se ridice din propria cenușă și să facă din nou performanță se datorează unor oameni profesioniști care au reușit să ducă o tradiție mai departe prin seriozitate și dragostea pentru vița-de-vie.

Prima şcoală de viticultori din ţară

Dacă stăm și aruncăm o privire în trecutul acestei podgorii vom vedea că aici a fost prima școală de viticultori din România și tot aici a fost montată prima linie de tramvai electric din România, fiind printre primele din Europa și a opta din lume, având un dublu scop, turistic pe de o parte, dar și economic pentru că vinul și strugurii de aici erau transportați cu acel tramvai spre Arad iar de acolo lua drumul spre marile orașe ale Imperiului Austro-Ungar. În acele timpuri, spune istoria locului, când era vremea culesului în vie, orașul Arad era aproape pustiu, deoarece mulți orășeni aveau colne și vie în Podgorie… Deci iată că și în acele vremuri podgoriile aveau o importanță mare economică, vinurile de aici fiind apreciate în Europa și cu precădere în tot Imperiul Austro-Ungar.

Degustări de vinuri

Sâmbătă 25 martie la Păuliș la Cramele Wine Princess a avut loc ce de a V –a ediție a concursului și degustării de vinuri din Podgorie, eveniment organizat de Primăria Ghioroc în colaborare cu Geza Balla, unul dintre cei mai apreciați și respectați viticultori din podgoria arădeană. A fost un concurs al calității înainte de toate, un concurs la care au participat peste 60 de soiuri de vin produse de viticultorii din Podgoria Aradului. Scopul principal al concursului a fost de a ridica continuu calitatea vinurilor produse aici, de a putea face o selecție calitativă a vinurilor pentru că se dorește o promovare mai îndrăzneață a vinului românesc, nu numai în țară ci mai ales în străinatate. Deși calitatea vinurilor noastre poate concura cu vinurile din Moldova sau Franța totuși promovarea lor la nivel național este cea mai slabă din toată Europa, spunea Geza Balla. „Credem că a venit momentul să ne facem cunoscuți prin calitatea vinurilor produse aici la noi în podgorie”, spunea primarul comunei Ghioroc Corneliu Popi Morodan. Împlicarea Primăriei Ghioroc vine mereu în sprijinul viticultorilor din comună, fiind una de bun augur pentru că numai printr-o strânsă colaborare se poate face o promovare și o evaluare corectă a vinului produs pe aceste meleaguri, iar dacă viticulture se dezvoltă, se dezvoltă și comuna. Așa cum spunea Geza Balla, „vinul bun se produce sus pe deal în vie, iar locul viticultorului nu este a face marketing ci este acolo unde se produce vinul de calitate, sus în vie. De marketing trebuie să se ocupe specialiștii.” Am stat la un pahar cu vin discutând cu primarul Corneliu Popi Morodan despre rolul acestor concursuri care au ca scop ridicarea calității vinului în Podgoria arădeană și cu bucurie constatăm că în ultimii doi ani a crescut foarte mult calitatea vinului produs de viticultorii podgoreni, pentru că până la urmă orice concurență crează și o calitate mai bună a produsului.

La acest eveniment a participat și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și vicepreședintele C. J. Ionel Bulbuc, care au apreciat foarte mult strădania viticultorilor și a celor care au organizat acest eveniment care dincolo de promovarea vinului din podgoria arădeană, au promovat și promovează județul Arad, prin tot ceea ce fac. De asemenea președintele C.J. Arad a precizat că va sprijini la toamnă un concurs internațional de vinuri cu o comisie din străinătate, tocmai pentru a vedea cum se situează producătorii de vinuri din Podgorie la nivel internațional.

Mai multe premii şi medalii de aur decât anul trecut

La acest concurs comisia de jurați a fost compusă din profesioniști, care stiu aprecia calitățile pe care trebuie să le îndeplinească un vin cu adevărat bun. Comparativ cu anii trecuți, s-au decernat mai multe premii și medalii de aur. „Am organizat acest concurs de vinuri cu dorința de a vedea calitatea vinurilor din podgoria noastră dar și pentru ca dumneavoastră să vă puteți face o mai ușoară alegere a unui vin de calitate, că tot vin sărbătorile și de ce nu să fie și un mijloc de promovare a producătorilor de vinuri și a Podgoriei Miniș-Măderat. În anul 2016 am început aceste concursuri și ca trăsătură constantă, cu bucurie vă pot spune că în fiecare ediție, a crescut calitatea probelor de vin din concurs. Dacă, la prima ediție aveam mai puține vinuri cu medalie de aur, acum suntem undeva la 40% cu medalii de aur și îi felicităm pe producătorii noștrii pentru acest salt calitativ”, spune pimarul Corneliu Popi Morodan.

A fost decernat campionul concursului, au fost și cinci mari medalii de aur, 14 medalii de aur și 23 de medalii de argint. Președintele comisiei de concurs, Geza Balla, precizează că la un concurs cu reguli internaționale se decernează medalii maxim 30% din câte probe sunt. Atașez mai jos o fotografie cu o fișă pentru a putea vedea și dumneavoastră ce se analizează la un vin și cum se acordă medaliile. „Mulțumesc domnului Magocs Eugen și domnului Balla Geza pentru sprijinul oferit în organizarea acestei ediții la Wine Princess din Păuliș. Vreau să mulțumesc producătorilor care au participat și îndemn și pe ceilalți să participe la edițiile viitoare. Domnul președinte al Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, ne-a promis finanțare pentru un concurs internațional cu juriu din afara țării în luna noiembrie a acestui an și aș vrea să vă pregătiți și să fie toți producătorii prezenți! Mulțumesc juriului pentru evaluarea probelor și pentru consultanța acordată. Juriul a fost compus din Heizer Mirela, Cosmin Reaboi și Dragoș Torge. Concursul de acum a fost în contul anului 2022 (deoarece nu s-a ținut anul trecut), iar în noiembrie îl vom face pe cel de anul acesta”, ne spunea primarul Corneliu Popi Morodan.

Rezultatele concursului

În continuare vă prezentăm rezultatele concursului:

Campionul concursului – Cabernet Sauvignon 2021 – Șeran Pure Wine 96 pct;

Marea medalie de aur: Fetească Neagră 2022-Crama Rab Wine 95,33 pct; Pinot Noir 2018 – Dorvena 95 pct; Fetească Neagră 2019 – Dorvena 95 pct; Burgund 2020 – Șeran Pure Wine 95 pct; Sauvignon Blanc 2022 – Maximarc 95 pct;

Medalie de Aur: Merlot 2022 – Crama Rab Wine 94 pct; Merlot 2021 – Șeran Pure Wine 93,66 pct; Pinot Noir 2022 – Pivnițele Birăuaș 92,66 pct; Merlot & Fetească Neagră 2021 – Strategix 92 pct; Pinot Noir 2021 – Podrumar Teodor 92 pct; Cabernet Sauvignon Roze 2022 – Mairovitz 91,66p; Cabernet Sauvignon + Merlot 2022 Sarvici Nicolae 90 pct; Pinot Noir 2022 – Pal Norbert 90 pct; Cabernet Sauvignon Reserva 2021- Pivnițele Birăuaș 90 pct; Pinot Noir 2019 – Aron Alexandru 90 pct; Fetească Regală 2022 – Maximarc 89,66 pct; Riesling Italian 2022 – Vino Viticola Veritas 88 pct;

Medalie de argint: Rose Cabernet Sauvignon 2022 – Aron Alexandru 85,66 pct; Mustoasă de Măderat 2021 – Florescu Leontin 85,33 pct; Sauvignon Blanc 2022 – Mairovitz 85 pct; Riesling Italian 2022 – Pal Norbert 82,66 pct; Muscat Ottonel 2022 – Sarvici Nicolae 80 pct; Cabernet Sauvignon 2021 Magocs Eugen 80 pct; Cabernet Sauvignon 4/54 MN 2018 – S.C.D.V.V. Miniș 80 pct; Fetească Regală 2020 – Dorvena 79,66 pct; Burgund 2021 – Vin de la Colna lu’ Ștef 77,66 pct; Pinot Noir 2018 – Pal Norbert 77,66 pct; Cabernet Sauvignon 2022 – Pal Norbert 77,33 pct;  Merlot 2022 – Cuc Ionel 77,33 pct; Burgund mare Reserva 2022 – Pivnițele Birăuaș 76,66 pct; Rose Pinot Noir 2022 – Magocs Eugen 76,66 pct; Cuve roșu Merlot & Cabernet Sauvignon 2018 – Crama Milo 76,66 pct; Pinot Gris 2020 – Dorvena 76,33 pct; Muscat Ottonel 2022 – Crama Rab Wine 76,33 pct; Cupaj alb 2022 – Mitrache Petrișor 76,33 pct; Cabernet Sauvignon 2022 – Mairovitz 76 pct; Fetească Albă 2022 – Fechete Ioan 76 pct; Pinot Noir 2022 – Fechete Ioan 76 pct; Muscat Ottonel 2020 – Crama Milo 76 pct.

Galerie foto (135)