Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dramă până la sfârșit. Spania amenință cu blocarea summitului pentru Brexit

Pedro Sanchez, premierul Spaniei, a avertizat vineri că summitul UE pe tema acordului Brexit, programat duminică, ar putea fi anulat în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere privind statutul viitor al provinciei britanice Gibraltar, informează postul Sky News, citat de Mediafax.

Dramă până la sfârșit. Spania amenință cu blocarea summitului pentru Brexit
Comentează 0

"Dacă nu va exista nicio înţelegere, este evident că ceea ce se va întâmpla este că cel mai probabil Consiliul European nu va avea loc", a declarat liderul Guvernului spaniol, aflat într-o vizită oficială la Havana.

Oficialii de la Madrid au acuzat Marea Britanie că a introdus o clauză în acordul de retragere care ar permite ca în provincia britanică Gibraltar să fie aplicaţi termenii unui viitor tratat comercial cu UE fără să mai fie necesar acordul Spaniei.

Marco Aguiriano, secretarul de stat pentru UE de la Madrid a declarat: "Suntem îngrijoraţi pentru că acest paragraf, introdus aproape în mod perfid şi sub acoperirea întunericului, ar putea fi folosit de Marea Britanie în viitor pentru a susţine că un viitor acord între UE şi Marea Britanie ar putea fi aplicat în Gibraltar fără a necesita neapărat acordul prealabil al Spaniei".

Londra doreşte ca acordul privind ieşirea Marii Britanii din UE şi cel privind relaţiile viitoare post-Brexit să se aplice şi provinciei Gibraltar, în timp ce Madridul vrea ca viitorul statut al acestui teritoriu să fie negociat bilateral.

Opoziția Madridului nu ar bloca aprobarea acordului din partea UE, însă oficialii de la Bruxelles vor ca acesta să aibă susținerea unanimă a statelor membre.

”Chiar dacă sunt de acord sau nu duminică, nu schimbă nimic la nivel juridic”, a spus Jean-Claude Piris, fostul director general al serviciului juridic al Consiliului UE pentru a AFP.

”Aceasta este o chestiune politică, nu juridică: ar fi o problemă reală pentru cele 27 de țări ca o țară precum Spania să se desolidarizeze de aprobarea acordului de divorț”, a comentat o sursă europeană.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite