Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dr. medic Gheorghe Pelău (o sută de ani de la naștere). Dezvelire bust. Comuna Bata. Dispensarul comunal (FOTO)

La 15 decembrie (o zi memorabilă), la orele amiezii, cu respectarea normelor actuale de prevenire Covid 19, în comuna Bata s-a scris istorie locală.

Bustul Dr. medic Gheorghe Pelău (1947-1997 interval de timp cât a slujit profesia!) a revenit la „Casa de suflet!” (dispensarul) pe un soclu de terasit (bust sculptat de artistul Mihai Păcurar).

Dr. medic Gheorghe Pelău (o sută de ani de la naștere). Dezvelire bust. Comuna Bata. Dispensarul comunal (FOTO)
Comentează 0

Discursurile omagiale și creionarea personalității celui care s-a confundat cu suferințele bolnavilor, jumătate de secol, au fost rostite de primarul localității, Ion Micurescu, Dr. Eftimie Miuțescu (prof. univ. UVVG ), înv. Delia Micurescu, dr. Doru Sinaci, subprefect, dr. Georgeta Moga (Cluj).

Asistența, care a trăit momente solemn-emoționale, și de mare încărcătură a sufletului, a fost formată din membri familiei din Cluj, Oradea (cele două fiice cu familiile, Moga Georgeta și Roșca Pelău Florica), săteni, foști cunoscuți ori mai tineri colaboratori, cadre medicale, o clasă de elevi, istoric Dumitru Tomoni (Făget), oficialități locale, cadre didactice ș.a.

Dr. medic Gheorghe Pelău s-a născut în comuna Macea la 1 aprilie 1920. (A plecat în veșnicii în 1997). A urmat cursurile școlii din localitate, apoi din clasa a cincea până la absolvire, a fost elev al Liceului de Băieți Arad. A urmat Facultatea de Medicină din Cluj, apoi a devenit modelul de medic de țară la Bata și cele cinci sate aparținătoare.

Pe jos, pe bicicletă sau șaretă, trei surse/curse pentru doctorul care vindeca suferinți umane 24 ore din24, nu s-a gândit niciodată să se dedice celor bolnavi în altă parte de țară.

Modelul său este azi un chip iconic al slujirii și al dăruirii, ca o bucurie la o sută de ani de la naștere!

Firea sa bonomă și chipul desprins din lumea satului, vindecător, sunt atribute ale bucuriei timpului, care a răbdat trecerea!

Un gest de recunoștință și de revedere, pentru unii dintre noi, a copilăriei, într-o lume năvălită și bântuită de necunoscut (azi), dar și de respect pentru un om care a vindecat nu numai oameni ci și o societate, ci un om care a iubit cultura filosofică în centrele, adevărate focare culturale pe care le frecventa.

Acest bust, al douăzeci și unulea din seria celorlalte, arădene, exprimă nu numai un gest de rememorare, ci și unul al identității naționale (bustul fiind unic, al unui medic de țară).

Dr. medic Gheorghe Pelău și-a construit cariera alături de doamna sa, Maria Ursu, ca soră de ocrotire, dar şi-a zidit și o familie la Bata, prin cele două fiice.

Distins cu diferite ordine ori însemne de recunoștință, coleg de grupă cu Bartolomeu Anania, doctorul și-a trăit viața alături de sătenii de pe Valea Mureșului.

Ca descendentă a familiei, rog Cerul care a stat mult spre azi, să lumineze Bustul și să lucească, lumesc, mereu.

„Nu putem merge înainte dacă nu am privi înapoi cu sufletul” (Ion Micurescu) așa cum doctorul a fost dedicat trup și suflet vocației sale, ar fi o concluzie.

Cel care a făcut apostolat la Bata, poate prea puțin (re)cunoscut în Macea natală, va rămâne un model (așa cum în Cluj a fost recunoscut prin bogata cultură de carte de însuși dr. Iuliu Hațieganu) de modestie, dar mare omenie.

Cu atât mai mult (dacă vorbim de Macea) doamna sa, Ursu Maria, a locuit o vreme la Castel Macea, cu copiii veniți prin Crucea Roșie.

Ar fi multe de spus despre O viață de Om care nu s-a strămutat, nu a plecat căci acele cinci sate l-au așteptat!

Cu un gând de solemnitate scriem aceste rânduri și aducem mulțumiri și dorim împliniri oficialilor din Primăria Bata și Consiliul Local cu sprijinul Instituției Prefectului și Consiliului Județean Arad, pentru dovada unui Moment de Înălțare spiritual-istorică și culturală.

Și, iată cum, patrimonii imateriale sporesc zestrea culturală a unui sat îmbătrânit care ar fi trebuit „ras!” de pe harta țării în 1975!

Se cuvine să consemnăm faptul că după oficierea ceremonialului de la dispensar, familia s-a recules la mormintele din sat (au fost depuse jerbe și aprinse candele) și la casa părintească!

Agapa oferită la Casa primarului a cinstit memoria celui comemorat Dr. medic Gheorghe Pelău, dar a vestit un Mare Praznic! Crăciunul în familie la Casa de oameni buni, Ion și Delia Micurescu, cât o frățească părtășie discret de decentă!

„Bade Ioane... m-am gândit să-ți fac pe plac” așa cum creionul mi-a dictat!

A consemnat

Florica R. Cândea, membru UZPR Arad

Foto colaj

Mircea Boran, președintele FotoClub Arad.

Aranjament selectiv

Carina A. Baba, profesor

 

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite