Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Dorința noastră este ca în doi ani să nu mai avem pierderi atât de mari la CET și să putem livra energie termică la un preț scăzut”

„De foarte multe ori, frustrările cetățenilor, care văd că în oraș sunt diverse probleme care nu sunt rezolvate rapid, sunt și frustrările autorităților locale”, aceasta este una dintre concluziile discuției pe care am purtat-o, săptămâna aceasta cu viceprimarul Călin Bibarț. Acesta a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.  La solicitarea Arq, a abordat diverse teme legate de administrația locală, dar nu au fost lăsate deoparte nici teme precum alegerile europarlamentare, alegerile prezidențiale, Bibarț având convingerea că PNL va obține un scor bun.  

„Dorința noastră este ca în doi ani să nu mai avem pierderi atât de mari la CET și să putem livra energie termică la un preț scăzut”
Comentează 3

- Domnule Bibarț, înainte de a fi viceprimar al municipiului Arad, ați fost director general interimar al RNP Romsilva și prefect al județului. Pentru început, aș vrea să vă întreb cum percepeți funcția de viceprimar comparativ cu celelalte funcții pe care le-ați deținut?

-  Fără doar și poate, administrația locală, în speță munca de la Primărie, este mai complicată. La Prefectură, spre exemplu, ai atribuții de reprezentare, coordonare și control. Administrația locală este mult mai complexă. Ai lucrări pe care trebuie să le gestionezi, proiecte, finanțări, licitații, trebuie să fii conectat aproape non-stop la comunitate.

Despre acte normative și obstacolele apărute din cauza lor

- Care este din punctul dumneavoastră de vedere, cea mai mare problemă a administrației locale?  

- Este foarte greu să faci performanță, este foarte greu să lucrezi cu acte normative neclare. Cetățeanul nu știe însă că ne lovim de tot felul de obstacole birocratice atunci când vrem să facem ceva, el este interesat doar ca problema să fie rezolvată. Frustrarea cea mai mare este că ceea ce vede cetățeanul, vedem și noi. Dar fiind vorba de bani publici, trebuie să respectăm niște reguli, atunci când facem o investiție, iar acest lucru ne face să întârziem foarte mult, atunci când vrem să facem o lucrare. Pe de altă parte, nu putem nici să-i obligăm pe funcționari să încalce legea, pentru a grăbi lucrurile.

În plus, tot mai des văd că se întâmplă următorul fenomen: faci o licitație, treci de această fază, treci de faza de contestații, și când crezi că totul merge bine, vine firma și îți spune că renunță la contract, că intră în insolvență, în faliment sau că lucrează așa cum lucrează din cauză că nu are oameni. Faptul că lucrările se dau în urma unei licitații generează o concurență foarte mare, iar firmele fac tot posibilul să vină cu prețul cât mai mic. Apoi se trezesc că pe acei bani nu le stau muncitorii...

Despre buget

- Deși ne aflăm în aprilie, și mâine-poimâine este jumătatea anului, acum e vremea bugetului. Guvernul a făcut ce a făcut și a întârziat foarte mult bugetul de anul acesta, astfel încât administrațiile locale abia acum își pot trece prin consilii bugetele. Marți se votează și bugetul municipiului. Ce ne puteți spune despre el?

- Ca orice comunitate, atunci când vrei să faci investiții, primul lucru pe care îl faci este să te uiți la bani. Deși este un buget mai mic comparativ cu anii trecuți, noi ne-am menținut în continuare obțiunea de a aloca bani suficienți pentru investiții. Un oraș care nu alocă bani pentru investiții, este un oraș mort în câțiva ani. Dacă de la bun început vrei să orientezi tot bugetul numai spre consum nu este bine.

Nu trebuie să uităm însă că a început deja să devină o practică a Guvernului să transfere din atribuțiile sale către comunitățile locale, fără a asigura sursele de finanțare, sau asigurându-le pe o perioadă limitată.

- Principala nemulțumire a arădenilor care se încălzesc în sistem centralizat este legată de prețul gigacaloriei. Ce planuri aveți pentru scăderea acestuia?

- Fără doar și poate ne gândim să retehnologizăm CET-ul și să reabilităm rețelele de distribuție. Anul acesta vom demara noi licitații în acest sens. Pentru o parte dintre rețele avem licitații câștigate, pentru proiectare și executare, am făcut studii în urma cărora vor fi făcute alte licitații, astfel încât să CET-ul să funcționeze cu tehnologie de secol XXI. Dorința noastră este ca în doi ani să nu mai avem pierderi atât de mari și să putem livra energie termică la un preț scăzut. În același timp, am alocat și anul acesta sume pe domeniul social, pentru subvenționarea căldurii, pentru burse, am dat gratuități pe mijloacele de transport în comun. Ca orice buget, și bugetul Aradului poate să fie criticat, dar pot să spun că este unul echilibrat.

- Cum vă afectează creșterea salariului minim în construcții?

- Acum se lucrează la refacerea devizelor, având în vedere că atunci când au fost semnate contractele, constructorii aveau anumite costuri cu mâna de lucru, care între timp s-au mărit. Pot să vă spun că este un impact bugetar foarte mare.  

- La sfârșitul lunii februarie, primarul Gheorghe Falcă anunța că urmează să se demareze un amplu proiect de reabilitare a zonei centrale a municipiului. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la aproximativ 35 de milioane de euro. Având în vedere că acest lucru presupune și un anumit deranj, v-aș ruga să îmi spuneți când încep lucrările în centru și când s-ar putea termina?

- Pe Bulevardul Revoluției, săpăturile vor începe în prima parte a lunii mai, iar termenul de finalizare este noiembrie 2019.

Despre politică

- Având în vedere că primarul Gheorghe Falcă candidează pentru un loc de europarlamentar și are șanse să plece la Bruxelles, sunteți pregătit să deveniți primar interimar?

- Da, sunt pregătit. Conform legii, unul dintre viceprimari trebuie să asigure interimatul. Nu mă sperie și nu mă tem de astfel de provocări. Până la urmă, cel mai important este ca instituția să funcționeze și rezultatul final, rezolvarea problemelor cetățeanului.

- Pentru ca Partidul Național Liberal să obțină un rezultat bun pe 26 mai, lumea trebuie să iasă la vot. Este cât se poate de clar că Aradul este un oraș de dreapta, arădenii votează de obicei cu dreapta. Credeți că veți reuși să vă mobilizați suficient de bine, având în vedere că interesul pentru europarlamentare e de obicei unul scăzut?

- Noi suntem un partid organizat. Din acest punct de vedere nu am nicio emoție. Cu siguranță vom obține un scor bun. Spre deosebire de alți ani, alegerile de anul acesta vor fi influențate și de referendumul anunțat de președintele Iohannis. Sunt curios însă ce influență va avea referendumul, nu atât cu privire la rezultatul alegerilor, cât mai ales cu privire la prezența la urne.

- Nu trebuie să uităm că europarlamentarele sunt considerate a fi cel mai precis barometru pentru alegeri care vor veni ulterior.

- Următoarele alegeri sunt cele pentru funcția de președinte al României. Din nou, nu am niciun fel de emoții. De data aceasta cu privire la rezultatul pe care îl va obține președintele Iohannis.

- O eventuală candidatură a lui Dacian Cioloș, care ar rupe puțin de pe zona de dreapta nu l-ar încurca?

- Nu îl văd pe Cioloș ca fiind un candidat redutabil. Dacă ar fi fost așa, și-ar fi dovedit anvergura în 2016. A pierdut startul atunci și nu-l va recupera prea curând.

- Vă mulțumesc.   

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite