Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Deconspirarea celei dintâi seri a Discuției Secrete

Deconspirarea celei dintâi seri a Discuției Secrete
Comentează 0

DISCUȚIA SECRETĂ, ”unicul festival de literatură și cinema din România” a început în forță în seara de miercuri, 5 iunie, la Cinema ARTA, cu proiecția filmului AREST, regia Andrei Cohn.

În acest al doilea lung metraj al său regizorul Andrei Cohn a ales să prezinte publicului, într-un stil neorelist hiperviolent, cum un tânăr arhitect, închis în anii 80 în urma unor suspiciuni vagi (asculta Radio Europa Liberă, distribuia copiile unor cărți semiinterzise, șapirografiate la locul de muncă, cum se obișnuia pe atunci), este torturat până la moarte în arestul Miliției Bucureștiului de către un alt deținut, obligat să facă pe torționarul de către Miliția regimului comunist.

Deși m-a dus imediat cu gândul la biografia inginerului Gheorghe Ursu sau, mai ales, la cutremurătorul EXPERIMENT PITEȘTI, filmul acesta mi se pare un experiment ratat, căci nu există absolut nici o justificare ținând de economia creației filmului, sau estetice, (dacă vrea Cristi Puiu), care să oblige spectatorul să privească neîncetat timp de două ore maltratarea fizică și psihică a unui om de către alt ”om”, pentru a pricepe cât de atroce este actul torturii.

Această lungime sadică a scenelor de tortură îmi pare mai degrabă semnul unei lipse de imaginație dezolante a regizorului coscenarist, decât artă. Cum să vă spun? Este ca și cum ai intenționa să faci un film despre plictis și filmezi vreme de două ceasuri cum plouă! Sigur, poți să alegi ca și subiect PLICTISUL (vezi Cehov, etc;), dar nu ai voie să lași spectaorul nici o secundă să se plictisească! Sau, mai plastic spus, pentru a fierbe un ou, ai nevoie de celebrul ibric cu apă clocotită, nu de un ocean cu apă călduță!

Să dea Domnul să fiu eu prooroc mincinos, dar sunt convins că acest film nu va face nici o impresie la Festivalul de Film de la Karovy Vary, unde am înțeles că va participa la finalul acestei luni.

Prima seară a Discuției Secrete s-a încheiat într-o notă cu mult mai lirică la Cafeneaua Literară Joy s, unde au citit din creațiile lor următorii scriitori: Bogdan Coșa, Mina Decu, Jesica Baciu, Irina Bruma, Veronica Ștefăneț și Marin Mălaicu-Hondrari și unde au avut loc și două proiecții: Duminică (17'00") și Kazimir (22'56") în prezența regizorului Dorian Boguță. Q&A

 

Vasile de Zărand 

 

P.S. Iată și programul zilei de joi, 6 iunie: 

ora 19.00, cinema Arta

Parking, 110', regia Tudor Giurgiu.

În prezența scenaristului, Marin Mălaicu-Hondrari. Q&A.

ora 22.00, Cafeneaua literară Joy's

Inaugurarea expoziției de fotografie Floarea din mlaștină. Dani Gherca.

Curator: Călin Dan

Lecturi publice:

Alin Ioan

Cosmin Leucuța

Evelin Márton

Proiecție:

O vacanță la mare (15'58")

Work in progress (20'33")

În prezența regizoarei Cristina Groșan. Q&A

Lecturi publice:

Robert G. Elekes

Vlad Drăgoi

Dan Coman

Galerie foto (69)


Scrie un comentariu

trimite