Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

A scăpat „basma curată”. Cum a fost achitat un contrabandist de țigări

Un tânăr de 24 de ani din județul Arad a scăpat de acuzația de contrabandă în formă continuată, ca prin urechile acului. 

A scăpat „basma curată”. Cum a fost achitat un contrabandist de țigări
Comentează 1

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, anul trecut, a fost trimis în judecată, în stare de libertate inculpatul, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă asimilată în formă continuată (3 acte materiale).

În data de 08.05.2021, în jurul orei 09:40, aflându-se în zona Pieței Mihai Viteazul din Arad, inculpatul a deţinut în vederea comercializării mai multe pachete de ţigări provenite din contrabandă, respectiv: 100 pachete a câte 20 fire țigarete marca COMPLIMENT Slims, a 20 țigarete/pachet netimbrate; 100 pachete a câte 20 fire țigarete marca MARVELL Slims, a 20 țigarete/pachet netimbrate; 30  pachete țigarete netimbrate, Slims, a 20 țigarete/pachet.

În data de 19.05.2021, în jurul orei 12:00, aflându-se în curtea Spitalului Municipal, el a deţinut în vederea comercializării mai multe pachete de ţigări provenite din contrabandă, respectiv:  60 pachete a câte 20 fire țigarete marca ASHIMA, timbrate necorespunzător; 30 pachete a câte 20 fire țigarete marca CLASIC, timbrate necorespunzător; 10  pachete a câte 20 fire țigarete marca COMPLIMENT , timbrate necorespunzător.

În data de 05.06.2021, în jurul orei 09.40, aflându-se în zona Pieței Mihai Viteazul, a deţinut în vederea comercializării mai multe pachete de ţigări provenite din contrabandă respectiv: - 100  pachete a câte 20 fire țigarete marca MARBLE, a 20 țigarete/pachet netimbrate; -100 pachete a câte 20 fire țigarete marca ASHIMA, a 20 țigarete/pachet netimbrate.

Fiind audiat în cauză, după aducerea la cunoştinţă a acuzaţiei, a drepturilor şi obligaţiilor procesuale, inculpatul  a recunoscut fapta comisă, declarând că a cumpărat ţigările din Piaţa Fortuna, de la o persoană de sex masculin pe care nu o cunoaşte şi intenţiona să le comercializeze în zona Piaţa Mică. Cu privire la prejudiciul pe care îl are de achitat în valoare de 7.636 lei, a arătat că doreşte să îl achite în cel mai scurt timp (conform declarației depuse la dosar).

S-a mai precizat în rechizitoriu că A.N.A.F. – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara –s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 7.636 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere până la stingerea sumei datorate.

La termenul de judecată din data de 14.03.2023, inculpatul, prin intermediul apărătorului desemnat din oficiu, a depus la dosar chitanţa şi copie certificat de naştere. Tot la acest termen de judecată au avut loc dezbaterile asupra fondului cauzei, concluziile Parchetului şi ale apărării fiind de achitare a inculpatului, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. 

Inculpatul are 24 de ani, studii 8 clase, este angajat ca şi muncitor necalificat şi nu este cunoscut cu antecedente penale. 

Potrivit motivării, în considerentele acestei decizii s-a reţinut că atunci când printr-o decizie a Curţii Constituţionale se constată neconstituţionalitatea totală sau parţială a unei norme de incriminare, decizia echivalează, în privinţa efectelor, cu o lege de dezincriminare.

Se reţine că inculpatul a deţinut ţigări netimbrate corespunzător sub limita de 10.000 fire ţigarete, la fiecare dintre cele trei date, corespunzătoare celor trei acte materiale ale infracţiunii continuate reţinute în sarcina sa, deci faptele concrete nu mai sunt prevăzute de legea penală ca infracţiuni. Totodată, faptele nu întrunesc nici elementele infracţiunii prevăzute privind Codul fiscal, nefiind vorba de o cantitate de ţigarete mai mare de 10.000 fire.

Instanţa mai apreciază că, în cauza de faţă, chiar dacă s-ar aprecia că se impune cumularea numărului de ţigarete din conţinutul celor 3 acte materiale, acesta este de 10.600 fire ţigarete, deci cu doar 600 fire peste limita de 10.000, necesară pentru existenţa infracţiunii. Or, pentru existenţa infracţiunii continuate, respectiv a rezoluţiei infracţionale unice, este necesar ca făptuitorul să anticipeze în linii generale întreaga activitate infracţională (iar nu exactitate). Având în vedere numărul mic de ţigarete peste limita de 10.000, se apreciază că există un dubiu că făptuitorul a calculat cu exactitate numărul de fire de ţigarete deţinut în total, astfel că nu rezultă cu certitudine îndeplinirea cerinţei esenţiale a deţinerii unui număr de peste 10.000 fire ţigarete, la cele trei date diferite, având în vedere şi intervalul de timp între aceste acte.

Conform soluției Judecătoriei Arad, instanța „achită pe inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de bunuri în afara antrepozitului fiscal, prev. de art. 452 alin. 1 lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (trei acte materiale, din data de 08.05.2021, 19.05.2021 şi 05.06.2021). (...) Lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată în cauză de Autoritatea Vamală. Dispune confiscarea ţigaretelor ridicate de la inculpat cu ocazia cercetărilor în prezenta cauză, respectiv în total 530 de pachete de ţigarete de diverse mărci, fiecare a câte 20 de fire ţigarete/pachet, depuse la Camera de corpuri delicte a I.P.J. Arad. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată astăzi, 25.09.2023, prin punerea la dispoziţie a hotărârii, prin mijlocirea grefei instanţei”.


Scrie un comentariu

trimite