Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comuna Cermei cu realizări și noi proiecte de viitor

Cermeiul este una dintre cele mai frumoase comune din județul Arad, cu o infrastructură pusă la punct și cu toate condițiile unui trai decent al cetățeanului.

Comuna Cermei cu realizări și noi proiecte de viitor
Comentează 0

Comuna Cermei este atestată documentar în anul 1429, fiind așezată în câmpia Teuzului, în bazinul râului Sartiș. Are două sate aparținătoare: localitatea Șomoșcheș și Avram Iancu de Cermei. Pe vatra veche a satului Cermei, situată la sud de actualul sat, a existat o biserică de lemn foarte veche despre care în conscripția lui Sinesie Jivanovici din anul 1755 se notează că avea hramul ,,Sfântul Mucenic Dimitrie".

Actuala biserică, edificată din piatră între anii 1875-1881, are hramul bisericii vechi. În apropierea actualei clădiri a liceului, la nr. 267, se găsește una din cele mai vechi școli din județul Arad, atestată documentar din anul 1793.   În anii comunismului Cermeiul era o comună dezvoltată  economic,cu specific agrar, aici existînd o Intreprindere Agricolă de Stat și un centru S.M.A. foarte bine dezvoltat pentru reparații kapitale la tractoare și combine agricole, fiind centrul  care deservea tot bazinul Crișului Alb. De asemenea exista și un complex de creștere a porcilor, astfel că mulți locuitori aveau un loc de muncă în comună.

După 1989 lucrurile s-au schimbat, ca peste tot în țară, însă  începând cu anul 2000, odată cu instalarea domnului Vesa Daniel ca primar, lucrurile au început să meargă din nou pe făgașul normal astfel că pas cu pas, Cermeiul a început să se dezvolte și să se modernizeze prin noi investiții și proiecte. Astăzi, Cermeiul este una dintre cele mai frumoase comune din județul Arad, cu o infrastructură  pusă la punct și cu toate condițiile unui trai decent al cetățeanului, iar primăria din Cermei este de asemenea una foarte frumoasă și impunătoare. În urmă cu câteva zile am ajuns la Cermei, însă din păcate d-l primar era bolnav, astfel că am stat de vorbă cu d-l viceprimar Ioan Sever Borha care ne-a punctat câteva dintre investițiile care s-au realizat în ultima perioadă. ,,În urmă cu ceva timp am înlocuit tot sistemul de iluminare stradală , astfel că în toată comuna avem iluminat pe leduri, fiind mult mai economic. La Cermei avem construită o pistă de biciclete cu lungimea de aprox. 2 km care pornește  de la intrarea în localitate dinspre Gurba,  până la ieșirea din localitate, astfel că bicicliștii pot circula în siguranță pe strada principală, iar de curând această pistă a fost prelungită cu aprox. 2,5 km, până în localitatea Șomoșcheș , pista avînd lățimea de doi metri.. Ceea ce mi-a atras însă atenția a fost faptul că reprezentanții primăriei s-au gândit nu numai la siguranța rutieră a bicicliștilor, ci și la siguranța lor pe timpul nopții pe această pistă, astfel că de-a lungul pistei între localități au fost montați stâlpi cu lămpi solare. Aceste lămpi  se alimentează de la lumina zilei fără a cheltui bani publici pe curent și eu zic că este un lucru inteligent. ,,De asemenea, se dorește prelungirea pistei și prin localitatea Șomoșcheș, până la ieșirea spre Berechiu, practic mai fiind nevoie de cca 700 m de pistă. Această pistă era extrem de necesară, deoarece astfel se evită eventualele neplăceri în trafic, în special pe timpul nopții.

Un alt obiectiv realizat a fost drumul agricol pietruit spre localitatea Coroi  (comuna Craiva) , cu o lungime de 5 km. Cînd s-e v-a finaliza drumul și pe teritoriul administrativ al comunei Craiva , vom avea o legătură mult mai scurtă între comune, însă acest drum este în primul rând de interes agricol, pentru că asigură un acces mult mai eficient  la terenurile agricole mai ales în perioada din primăvară și toamnă cînd sînt multe ploi. Cât despre asfaltarea străzilor, putem spune că avem asfalt în toată comuna, însă  mai  urmează și al doilea strat de asfalt atunci când timpul o va permite. Recent am asfaltat și intrările la cimitirele din Cermei, la cel ortodox, catolic, baptist și penticostal și am finalizat  capela de la Cermei. Anul trecut am finalizat și parcul din localitatea Cermei de lângă baza sportivă, un parc foarte frumos pentru copii. Avem și teren sintetic la Cermei, care deservește școlile din localitate pentru că la Cermei avem și un liceu teoretic. De asemenea, avem și un club sportiv foarte cunoscut , iar momentan suntem în stadiul de finalizare a complexului sportiv din Cermei, care cuprinde dormitoare, sală de recuperare, sală de mese și absolut tot ceea ce este necesar pentru o bază sportivă , pentru că la Cermei se face sport de performanță. Tot la Cermei am amenajat și piața, astfel că în fiecare zi de joi cetățenii comunei își pot valorifica produsele. La Șomoșcheș avem un centru turistic care îndrumă turiștii nu doar spre obiectivele comunei noastre, ci și spre cele ale comunelor vecine. De asemenea, am reabilitat căminul cultural din localitate și am amenajat un parc pentru copii separat de cel al școlii”, ne-a  declarat viceprimarul comunei d-l Borha Sever Ioan.Un lucru frumos care din nou mi-a atras atenția au fost foișoarele construite rustic, atât la Cermei cât și la Șomoșcheș, acolo unde sunt cișmele pentru apă potabilă. Atunci când sunt intemperii, omul poate lua apă pentru consum fără a sta în ploaie sau în căldura dogorâtoare a verii, dar  aceste foișoare sunt  practice,  și dau o notă de frumos și rustic acelui loc.

Sunt multe lucruri frumoase care s-au realizat în comună, însă administrația are și proiecte de viitor care vor aduce un plus de bunăstare comunei și locuitorilor ei. ,,Pentru anul 2018 sunt pregătite alte proiecte, însă primul obiectiv este, așa cum am spus, turnarea celui de-al doilea strat de asfalt pe toate străzile din comună și asfaltarea străzilor rămase și aici vorbim de străzi mărginașe care au rămas neasfaltate, însă sunt de lungimi mici. Avem și un proiect aprobat și finanțat pentru construcția unei grădinițe noi cu program normal la Cermei, care urmează să se implementeze în curând pentru că ne dorim și condiții bune de învățămînt în comună. De asemenea, mai avem un proiect pentru pietruirea a 14 km de drumuri agricole la care se așteaptă finanțarea, find vorba de un drum pietruit (de la complexul vechi de porci Cermei la Marina, iar de la Marina la pescărie, ieșind apoi în drumul județean spre Beliu), astfel că utilajele agricole nu vor mai fi nevoite să circule pe drumul județean. La Cermei avem introdusă canalizarea, urmând ca în acest an să continuăm cu introducerea tuburilor de canalizare și la Șomoșcheș și apoi racordarea la rețea. Tot la Șomoșcheș avem în calcul și construcția unei capele mortuare care să deservească toate cultele religioase.                                                                                                 

   Un mare proiect așteptat de locuitorii comunei este introducerea rețelei de gaz de la Șicula spre Cermei, pentru care noi am depus actele pentru studiul de fezabilitate și sperăm că va fi aprobat, pentru că ne dorim ca locuitorii comunei să beneficieze și de acest avantaj pentru că lemnul de foc este tot mai scump.                                                             Desigur că nu ne vom opri aici pentru că sînt și alte proiecte în calcul, dar asta în funcție de finanțarea de care vom dispune”, a mai spus viceprimarul comunei Ioan Sever Borha.           La Cermei echipa primăriei este una foarte bine închegată și astfel lucrurile merg bine, iar atunci când primarul se poate baza 100% pe viceprimar, cu siguranță există nu numai o colaborare fructuoasă ci și rezultate pe măsură, iar cetățeanul poate apela la ajutor și poate pleca din primărie cu problema rezolvată întotdeauna.

Galerie foto (106)

Articole asemanatoare