Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Comemorarea eroilor căzuți la Miniș în septembrie 1944 (FOTO şi VIDEO)

Iată că au trecut 78 de ani de la bătălia ce s-a dat la Păuliș, între trupele hortiste și elevii școlii militare de subofițeri din Radna. După ocuparea Aradului, de către germani și unguri, trupele hortiste motorizate din DIVIZIA 1 BLINDATĂ ungară Budapesta” încep înaintarea spre Defileul Mureșului, în data de 14 septembrie 1944, însă sunt opriți de elevii Școlii Militare de Subofițeri din Radna, întărită cu câteva unități militare care s-au constituit în DETAȘAMENTUL PĂULIȘ. Din surse istorice se pare că ungurii nu ar fi dorit să lupte dar au fost forțați oarecum de comandamentul aliat german.

Comemorarea eroilor căzuți la Miniș în septembrie 1944 (FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

Luptele au fost crâncene, timp de câteva zile, divizia blindată lovindu-se și de un sistem de apărare cu șanț antitanc între Sâmbăteni și Păuliș. În acele lupte au pierit 376 militari români, însă tribut cu viața au dat și civilii din zonă pentru că luptele s-au dat și în localitățile din Podgorie, respectiv, Cuvin, Ghioroc, Miniș și Cladova. În cele din urmă trupele dușmane au fost oprite, fiind obligate să se retragă.

În memoria eroilor

Ieri 14 septembrie la biserica ortodoxă din Miniș s-a ținut o slujbă de comemorare și parastas în cinstea eroilor români căzuți la datorie în Miniș între 12 și 20 septembrie 1944. De amintit este faptul că fosta biserică din sat a fost bombardată în acele zile de foc, iar după război s-a construit biserica actuală. În memoria eroilor căzuți la datorie față de țară și pământ s-a organizat prin grija preotului Paroh Săvușcă Valentin alături de comunitatea din Miniș o ceremonie religioasă oficiată împreună cu părintele Gheorghe Rusu preot pensionat și totodată o prezentare de carte a istoricului Emilian Valea, la Biserica Ortodoxă din Miniș. Au avut loc depuneri de coroane la troița din curtea bisericii, de către cadre militare în retragere, respectiv colonelul Sandu Crișan (rtg), căpitan comandor Cotigă Adrian (rtg), comandor Moț Petru (rtg) pilot elicopter, maistru militar aviație Duniov Nicolae (rtg), plutonier adjutant șef Togan Pavel (rtg) și de către primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan. La eveniment au participat și elevi ai clasei a- V-a de la Școala Gimnazială Miniș. De asemenea au avut un scurt cuvânt referior la volumul lansat, Ioan Tuleu, autorul a multor volume de carte dedicate luptelor celui de AL II-lea Război Mondial desfășurate în județul Arad și nu numai, precum și scriitoarea Floare Cândea. O scurtă cuvântare referitoare la luptele de la Păuliș și Miniș a avut și profesorul Virgil Valea.

Momente înălțătoare

Au fost momente înălțătoare pentru toți cei prezenți, pentru că locuitorii acestui sat nu au uitat ororile prin care au trecut în acele zile din septembrie, de aceea la Miniș în fiecare an are loc comemorarea celor care și-au dat viața pentru acest tărâm binecuvântat cu viță-de-vie, scăldată în razele soarelui.

Partea a doua a evenimentului, s-a desfășurat la unul dintre cele mai moderne licee din țară, respective Liceul Tehnologic Vasile Juncu din Miniș, unde s-a vizionat primul film document și original, realizat la 20 de ani după război, respectiv în 1964, printre actori numărându-se comandantul școlii de subofițeri din Radna și alți combatanți. Filmul este un scurt metraj de 20 minute, dar reflectă foarte bine momentele și locurile bătăliei, inclusiv bătălia dusă în centrul localității Ghioroc. Vizionarea acestui film a fost o adevărată lecție de istorie pentru elevii liceului și pentru toți cei prezenți în sală. După vizionarea filmului la care a luat parte și primarul comunei Corneliu Popi –Morodan, directotul liceului, prof. Liliana Stanciu a prezentat liceul cadrelor militare prezente la eveniment. La sfârșit, primarul comunei a mulțumit tuturor celor prezenți și a punctat faptul că acest fim este o adevărată lecție de vitejie, rugând totodată pe colonelul Sandu Crișan să redifuzeze acest film și cu alte ocazii astfel încât să poată fi cunoscut de cât mai mulți elevi și tineri din comună.

Au fost momente de cotitură în acele zile de septembrie  ́44, care nu trebuie uitate de nici unul dintre noi. Au murit tineri nevinovați de ambele tabere, pentru că ororile războiului nu fac selecție, de aceea e bine să se tragă învățăminte ca astfel de conflicte să nu mai aibă loc niciodată.

Galerie foto (195)

Articole asemanatoare