Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cine l-a ajutat pe Nelu Iordache să deturneze banii primiţi pentru Autostrada Arad-Nădlac

După cum vă informam, Curtea de Apel București l-a condamnat, luna aceasta, pe omul de afaceri Nelu Iordache la 11 ani și 9 luni de închisoare în dosarul autostrăzii Nădlac – Arad, decizia fiind definitivă.
 

Trebuie spus că, în primă instanță, Tribunalul București l-a condamnat la şase ani și trei luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracțiuni, printre care și fraude cu fonduri europene, în calitate de administrator al societății SC ROMSTRADE SRL. Acesta a fost acuzat că a schimbat destinația sumei de 31.519.960 lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanțată în proporție de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cine l-a ajutat pe Nelu Iordache să deturneze banii primiţi pentru Autostrada Arad-Nădlac
Comentează 1

Jurnaliştii de la Gândul au intrat în posesia motivării deciziei din 8 septembrie a Curţii de Apel Bucureşti. Potrivit judecătorilor care au decis trimiterea sa după gratii,  Iordache se folosea de frică și cumetrii pentru a-i determina pe angajații Romstrade să îl acopere. În plus, Iordache a fost sprijinit și de bănci în activitatea infracțională, dar – arată instanța – procurorii nu s-au uitat și la acest aspect, scrie gandul.ro.

„(Curtea – n.r.) a constatat că, din modul coerent şi structurat în care a acționat, rezultă că, în hotărârea sa infracţională de a obţine banii din finanţarea proiectului şi de a-i utiliza în alte scopuri decât pentru proiectarea şi executarea autostrăzii, (Nelu Iordache – n.r.) a stabilit, încă de la început, că se va folosi de înscrisuri sub semnătură privată falsificate, ca unică modalitate de a putea transfera banii prin conturile bancare, cu care să efectueze o serie de alte plăţi, fără legătură cu proiectul, ori pe care să-i retragă, în numerar”, scriu judecătorii în documentul citat de gandul.ro.

De altfel, instanţa susţine că Nelu Iordache n-ar fi reușit să deturneze fondurile europene fără ajutorul băncilor. Cu toate acestea, judecătorii notează că procurorii nu i-au învestit cu judecarea fapelor comise de instituțiile bancare.

„Este cert că activitatea infracțională a inculpatului nu se putea desfășura fără suportul băncilor, care nu i-au solicitat documentele necesare, al angajaților servili ai societății comerciale pe care o administra, care au invocat teama de a nu-și pierde locul de muncă ori privilegiile, precum și al societăților comerciale, unele aflate doar în relații contractuale cu societățile comerciale controlate de inculpat. Curtea mai observă că instituțiile bancare au acceptat, pentru tragerile din conturile bancare ori pentru retragerile în numerar, documentație justificativă insuficientă și improprie, iar persoana vătămată beneficiar al lucrării a avut un comportament nu tocmai riguros și tolerant față de modul în care erau executate obligațiile contractuale, în parametrii impuși, astfel că, profitând inclusiv de această atitudine a instituțiilor, inculpatul și-a putut desfășura, în mod nestingherit, activitatea infracțională. Cu toate acestea, instanța de judecată nu a fost învestită cu actele de complicitate, care i-au facilitat inculpatului traseul infracțional fulminant şi de lungă durată”, arată judecătorii de la CAB.

Intraţi AICI pentru detalii.

Trimis în judecată încă din 2013

Pe 29 aprilie 2013, procurorii DNA anunțau că l-au trimis în judecată pe Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, în stare de arest preventiv, pentru:

- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (61 de acte materiale);

- utilizarea cu rea-credință a creditului societății, în formă continuată (3 acte materiale);

- delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (136 acte materiale);

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (20 acte materiale de instigare și 7 de autorat);

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (35 de acte materiale din care 20 de acte materiale de autorat și 15 acte materiale de instigare);

- două infracțiuni de spălare de bani, în formă continuată;

- două infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, dintre care una în formă continuată.

Ce spuneau atunci procurorii DNA

„Inculpatul Nelu Ioardache, în calitate de administrator al firmei SC ROMSTRADE SRL, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 31.519.960 lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanțată în proporție de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

                        

SC ROMSTRADE SRL era societate lider al Asocierii ROMSTRADE SRL - MONTEADRIANO ENGENHARIA E CONSTRUCAO S.A - S.C. DONREP CONSTRUCT SRL ce a încheiat contractul cu CNADNR SA.

Suma de 31.519.960 lei încasată de la CNADNR S.A. a fost utilizată în realitate pentru achitarea unor datorii restante ale societății ROMSTRADE SRL, pentru a susține societățile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum și în scop personal, după retragerea unor sume în numerar. Concret, banii destinați construcției primului tronson de autostradă au fost folosiți în alte scopuri, după cum urmează:

- achitarea a unor datorii în valoare de 9.724.780 lei ale societăților în care inculpatul era direct interesat, între care o companie de transport aerian, plăți făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. În acest sens, inculpatul i-a determinat pe unii salariați ai SC Romstrade SRL să falsifice mai multe facturi emise de furnizori, astfel încât să reiasă că plățile erau aferente lucrărilor la autostrada Nădlac – Arad.

- retragerea în numerar a sumei de 9.861.000 lei cu scopul declarat al achiziției de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive în numele SC ROMSTRADE SRL. Pentru a crea o aparență de legalitate a retragerilor, inculpatul Iordache Nelu a semnat personal 7 dintre aceste contracte, iar în ceea ce privește alte 20 de operațiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajați ai SC ROMSTRADE SRL să falsifice documente justificative.

- rambursarea de dobânzi și comisioane restante totalizând 2.073.212,20 lei aferente unui contract de credit

- cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară și impozit aferente achiziționării unui teren în comuna Adunații Copăceni , precum și pentru materiale, lucrări și servicii de consultanță și transport necesare proiectului de construcție, a unui complex în comuna Adunații Copăceni.

Toate aceste plăți nu au legătură cu proiectul de construcție a autostrăzii. Pentru a disimula adevărata proveniență a banilor, și anume avansul încasat de la CNDNR SA și pentru a-i folosi in interes propriu și al societăților în care era interesat, inculpatul Nelu Iordache a trecut acești bani, pe bază de facturi ce atestau operațiuni fictive, prin anumite firme. Apoi banii s-au întors cu explicația „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC ROMSTRADE SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operațiunile de plăți aferente contractului pentru construirea autostrăzii. Suma ce a făcut obiectul operațiunilor de spălare a banilor este de 25.000.000 lei.

Consecința directă a schimbării de către SC ROMSTRADE SRL a destinației fondurilor din avansul încasat pentru realizarea autostrăzii Nădlac – Arad o constituie nerealizarea proiectului și suspendarea plăților de către Comisia Europeană.

Cu referire la activitățile care au premers adjudecarea contractului, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, pentru îndeplini condițiile de part la licitația organizată de CNADNR SA, societatea ROMSTRADE SRL avea nevoie de susținerea celor doi asociați – firma MONTEADRIANO și SC DONREP CONSTRUCT SRL. În acest scop, inculpatul Nelu Iordache i-a indus în eroare pe reprezentanții celor două societăți cu privire la modalitatea în care a asigurat finanțarea proiectului, ascunzându-le faptul că a încheiat un contract de finanțare cu BCR și a cesionat toate veniturile asocierii, fără acordul lor. Astfel, sumelor cuvenite nu au mai fost virate în conturile asociaților. Pentru a justifica acest lucru, inculpatul s-a prevalat de secretul bancar și a invocat presupusul refuz al BCR de a le efectua plăți în lipsa unor scrisori de garanție emise în formatul și condițiile stabilite de bancă despre care susținea că le respingea toate scrisorile de garanție.

Pentru realizarea lucrărilor contractate, inculpatul Iordache Nelu, în calitate de administrator al SC ROMSTRADE SRL, a semnat cu BCR un contract de facilitate de credit în baza căruia s-a obligat să direcționeze toate încasările rezultate din contractele atribuite în urma licitației privind proiectul Coridorul IV – Tronsonul Nădlac – Arad prin conturile deschise la BCR și să cedeze în favoarea băncii toate drepturile de încasare ce provin din contragaranțiile emise de către partenerii de asociere. Pentru a obține încheierea acestui contract, inculpatul Iordache Nelu, prin utilizarea unor documente false, i-a indus în eroare pe reprezentanții BCR SA cu privire la faptul că este împuternicit de „Membrii AGA” să semneze cu banca contractul de creditare.

Fraudarea BCR s-a realizat prin prezentarea la plată a unor facturi și centralizatoare de plată fictive, a unor contracte de vânzare – cumpărare terenuri cu semnături false, a unor Hotărâri ale Adunării Generale a Asociaților cu semnături falsificate, prin utilizarea frauduloasă a facilității de creditare pe documente de livrare.

Astfel, pentru a obține acordarea facilității de credit pe documente de livrare, inculpatul Iordache Nelu i-a indus în eroare reprezentanții BCR, declarând în fals că are un titlu valabil asupra creanței rezultată dintr-o factură emisă către CNADNR SA, toate acestea în condițiile în care cunoștea că factura nu a fost aprobată de CNADNR SA și a fost returnată către SC ROMSTRADE SRL.

 

Mai mult, pentru ca BCR să nu procedeze conform contractului la suspendarea plăților și calcularea de penalități contractuale, SC ROMSTRADE SRL a prezentat la BCR o adresă falsificată din cuprinsul căreia rezultă că factura respectivă este înregistrată la CNADNR SA împreună cu situația de lucrări confirmată, iar plata acesteia se va efectua până la data de 31.12.2011.

De asemenea, în perioada iunie 2011 – noiembrie 2012, în calitate de administrator al SC Romstrade SRL, inculpatul Nelu Iordache și-a însușit în mod nelegal suma de 79.624.828 lei semnând pentru crearea unei aparențe de legalitate, personal sau prin împuternicit, un număr de 136 de dispoziții de plată potrivit cărora ridicările de numerar constituie avans pentru achiziția de terenuri. O parte din acești bani, respectiv suma de 9.861.000 lei proveneau din avansul obținut de SC Romstrade SRL prin contractul de construire a autostrăzii Nădlac – Arad.

CNADNR S.A. se constituie parte civilă în cauză cu suma de 1.113.180.217,03 lei, reprezentând corecții, garanție de bună execuție și penalități calculate pentru valoarea avansului nerecuperat (555.972 lei).

Banca Comercială Română SA se constituie parte civilă în cauză cu suma de 69.298.785,36 lei ( 15,75 milioane euro), reprezentând prejudiciu ca urmare a încheierii și derulării contractului de facilitate de credit pentru finanțare investiții în infrastructură.

Firma MONTEADRIANO ENGENHARIA E CONSTRUCAO SA, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 5.512.611,65 lei.

SC DONREP CONSTRUCT SA se constituie parte civilă în cauză, urmând să precizeze cuantumul despăgubirilor solicitate în fața instanței de judecată .

SC Romstrade SRL, prin lichidatorul judiciar, se constituie parte civilă în cauză, urmând să precizeze în fața instanței de judecată cuantumul prejudiciului cauzat de inculpat prin săvârșirea infracțiunilor de delapidare și utilizarea cu rea – credință a creditului societății.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au indisponibilizat terenuri aparținând inculpatului în valoare de 7.873.486 lei”, spuneau la vremea respectivă procurorii DNA, care au trimis dosarul spre judecare la Tribunalul București.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite