Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce trebuie să știți despre uleiurile esențiale

Comentează 0

Vreau să vă împărtășesc opt dintre cele mai frecvente întrebări și câteva dintre sfaturile mele preferate pentru utilizarea și depozitarea uleiurilor esențiale.

CE ESTE UN ULEI ESENȚIAL?

În primul rând, haideți să definim ce este un ulei esențial și cum se fabrică. Uleiurile esențiale sunt uleiurile aromatice volatile produse de plante. Plantele creează rășini și uleiuri pentru a atrage polenizatorii, pentru a avertiza prădătorii și pentru a se proteja împotriva bolilor.

Extracția numită „ulei esențial" este această substanță aromatică concentrată prin diverse metode. Imaginați-vă frunze proaspete de melisă care se încălzesc la soare, rozmarin frecat între palmele mâinilor sau aducându-vă la nas florile de lavandă pentru o inspirație profundă.

Un ulei esențial nu este un ulei din plante infuzat; aceasta este o concepție greșită foarte frecventă. Mai jos veți afla diferitele metode folosite pentru a crea uleiuri esentiale.

CUM SUNT EXTRASE ULEIURI ESENȚIALE?

Distilare

Majoritatea substanțelor aromatice din plante pot fi captate prin vaporizare. În funcție de planta botanică, distilarea se poate face folosind doar abur, utilizând apă și abur sau prin scufundarea completă a materialului vegetal în apă.

Veți constata că majoritatea tipurilor de uleiuri esentiale sunt produse în acest mod, inclusiv florile, frunzele, scoarțele și rădăcinile. Printre exemple se numără: levănțică, ylang ylang, mentă, eucalipt, ac de brad, valeriană, trandafir și lemn de santal.

Presat la rece

Unele uleiuri esențiale, în special coaja de citrice, sunt presate la rece pentru a le extrage aromele. Acest proces presupune perforarea pieliței fie a întregului fruct, fie doar a cojii fructului și presarea uleiului esențial. Prin acest proces, se extrage puțin suc, care este apoi separat de ulei. Puteți găsi pe piață uleiuri distilate din coji de citrice.

Cu toate acestea, acestea sunt utilizate în principal în industria parfumurilor și a aromelor și nu sunt adecvate pentru utilizare aromoterapeutică. Exemplele includ: portocală, grapefruit, mandarină, coajă de lămâie și lămâie.

Extracție cu solvent

Unele substanțe aromatice din plante sunt prea delicate pentru distilare, prea legate de rășină sau nu sunt solubile în apă, astfel încât se folosește un solvent pentru a face o extracție. Solvenții folosiți pot fi o serie de substanțe, inclusiv hexan, alcool, acetonă, propan și altele. Acest lucru vă dă puterea de a decide dacă este ingredientul potrivit pentru nevoile dumneavoastră.

Într-un absolut de bună calitate, solventul ar trebui să fie complet evaporat din produsul finit. Cu toate acestea, din cauza posibilității existenței unor urme de solvent, absolvenții nu sunt recomandați în scopuri aromoterapeutice, dar sunt foarte buni pentru proiectele de parfumerie și sunt solubili în alcool. Printre exemple se numără: iasomia, vanilia, mușchiul de stejar, lemnul de stejar, absolutul de trandafir și rășina de benzoin.     

CUM POT GĂSI ULEIURI ESENȚIALE DE ÎNALTĂ CALITATE?

Vreți să vă asigurați că uleiurile esențiale sunt uleiuri vegetale aromatice pure, fără diluanți. Unele uleiuri esențiale de pe piață sunt tăiate cu un suport sau diluate cu produse de calitate inferioară.

Apoi, pentru a fi sigur că achiziționați ingredientul corect, căutați numele botanic pe eticheta produsului. De exemplu, Mentă (Mentha piperita), ar trebui să fie listată clar.

Cumpărați uleiuri care sunt certificate organic sau care provin de la un furnizor în care aveți încredere. Deoarece uleiurile esențiale sunt atât de concentrate, asta înseamnă că și pesticidele solubile în apă și alte toxine pot fi concentrate în ulei. Țineți cont de faptul că unele uleiuri esențiale sunt făcute din plante recoltate din flora sălbatică, astfel încât este posibil ca acestea să nu aibă certificare organică. 

Evitați să cumpărați orice lucru cu termenul „Ulei de parfum", deoarece acestea sunt adesea produse sintetic și nu sunt adevărate uleiuri esențiale botanice.

CE ESTE UN ULEI ESENȚIAL DE GRAD TERAPEUTIC?

La început, mulți pasionați începători de aromaterapie caută uleiuri care sunt de „grad terapeutic". Această distincție, însă, nu este un standard al industriei și nu este aprobată sau reglementată de nicio agenție guvernamentală. Este pur și simplu o afirmație de marketing.

SFATURI PENTRU CUMPĂRAREA ȘI DEPOZITAREA ULEIURILOR ESENȚIALE

Cercetați întotdeauna partea de plantă și metoda de producție folosită. Uneori veți găsi mai multe opțiuni diferite pentru o singură plantă, de exemplu frunze de scorțișoară și scoarță de scorțișoară sau ghimbir uscat și ghimbir proaspăt. Acestea vor oferi proprietăți și arome foarte diferite creației dumneavoastră. În mod similar, există trei uleiuri diferite care sunt create din Citrus aurantium sau din portocalul amar.

Achiziționați cantități mici pentru început. O picătură de ulei esențial merge foarte departe, așa că o sticlă mică va rezista destul de mult timp. În plus, uleiurile esențiale pot fi scumpe, așa că este bine să experimentați și să descoperiți pe care le folosiți cel mai des înainte de a cumpăra cantități mari. 

Sticla de culoare închisă, cum ar fi sticlele de chihlimbar, este cea mai bună soluție. Păstrați uleiurile esențiale într-un dulap răcoros și întunecat, departe de căldură și lumină.


Scrie un comentariu

trimite