Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cât mai „costă” traficarea migranților peste graniță?

Un tânăr din Argeș a fost condamnat de Tribunalul Arad la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 4 ani, pentru trafic de migranți.

Cât mai „costă” traficarea migranților peste graniță?
Comentează 0

În data de 02.09.2023, ora 02,50, inculpatul, cetăţean român, în calitate de conducător auto al autoutilitarei marca Iveco, s-a prezentat la controlul de frontieră, pe sensul de ieşire din România în Ungaria, în PTF Nădlac II– Csanadpalota. Autovehiculul transporta frigidere. În momentul în care s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit al autovehiculului , autorităţile poliţiei de frontieră au descoperit ascunse în compartimentul marfă al autoutilitarei un număr de 8 persoane de origine din Bangladesh şi Pakistan.

Autorităţile Poliţiei de Frontieră au descoperit ascunse în compartimentul marfă al autoutilitarei un număr de 8 persoane de origine din Bangladesh şi Pakistan care şi-au declinat următoarele identităţi: Zakria , Yar Asfand, Harisul, Saiful, Zitu MD Asadullah AL,Kowsor, MD Shobuj şi  Amdadul.

Cu ocazia verificărilor în bazele de date intrări/ieşiri în/din țară s-a constatat că persoanele susmenţionate figurează intrate legal în țara noastră. Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor, precizând că intenţiona să îi transporte pe cei 8 migranţi până în Ungaria în schimbul sumei de 100 euro/persoană. A arătat că este angajat în calitate de şofer fiind prima cursă pe care urma să o facă pe rută externă. A încărcat marfa în localitatea Găeşti, de la depozitul firmei iar în proximitatea localităţii Coşeviţa a fost abordat prin intermediul aplicaţiei Google translate de către unul din cei 8 migranţi pe care i-a transportat, se arată în rechizitoriu.

Acesta i-a propus să-i transporte peste frontieră, iniţial în până în Ungaria , ulterior până în Austria, în schimbul sumei de 100 euro de persoană, bani pe care urma să-i primească la destinaţie.

Tânărul a fost condamat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Tot pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare. 

Instanța atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, în sensul revocării măsurii suspendării sub supraveghere a pedepsei şi executării acesteia în detenţie.

Deoarece în cauză inculpatul e condamnat, având în vedere durata procesului penal, complexitatea acestuia, cheltuielile determinate de desfăşurarea judecăţii, cele ocazionate de desfăşurarea urmăririi penale, va obliga inculpatul să plătească statului suma de 1000 lei cheltuieli judiciare, din care 200 lei în cursul urmăririi penale.


Scrie un comentariu

trimite