Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cât de potabilă e apa prin județ? Potrivit unui raport al DSP, peste 12.000 de consumatori au interzis la apa de la rețea

Direcția de Sănătate publică a prezentat, în ședința Colegiului Prefectural de luna aceasta, un raport cu privire la calitatea apei din județ. Raportul cuprinde date culese în cursul anului trecut, însă în cazul a zece dintre sistemele centralizate de alimentare cu apă problemele persistă, și nu sunt de ieri de azi.

Cât de potabilă e apa prin județ? Potrivit unui raport al DSP, peste 12.000 de consumatori au interzis la apa de la rețea
Comentează 0

Potrivit inspectorilor, între 2013 și 2017, au fost instituite restricții de consum uman, adică pentru băut și gătit, în cazul sistemelor de la Șiclău/Uzina de Apă Șiclău, operată de Primăria Grăniceri; Zerindu Mic/Uzina de Apă Zerindu Mic, operată de Primăria Mișca; Tisa Nouă/Uzina de apă Tisa Nouă, operată de Primăria Fântânele; Zerind/Uzina de Apă Zerind, operată de Compania de Apă Valea Crișurilor Chișineu-Criș; Săvârșin/Uzina de apă Săvârșin; operată de SC Compania de Apă Arad SA;  Apateu/Uzina de apă Apateu, operată de SC Compania de Apă Arad SA; Prunișor/Uzina de apă Prunișor, operată de SC Termo-Construct SA; Ghioroc/Uzina de apă Ghioroc, operată de SC Compania de Apă Arad SA; Secusigiu/Stația de tratare Secusigiu, operată de Primăria Secusigiu și Archiș/Uzina de apă Groșeni, operată de Primăria Archiș.

După cum se vede, printre operatorii uzinelor cu probleme se găsesc și nume „grele”, cum ar fi Compania de Apă Arad, dar și operatori locali, semn că nu contează numele operatorului, toți întâmpinând dificultăți în a aduce apa la o stare care să o facă bună de băut și gătit. În ceea ce privește parametri neconformi, este vorba fie de mangan, fie de arsen, fie de mangan și fier, fie de mangan și arsen, fie de nitrați, fie de clor rezidual liber, dar există și zone în care nu se poate face dezinfecția. „Pentru niciuna dintre stațiile de tratare nu au fost făcute reabilitări/modernizări pentru aducerea parametrilor neconformi în limitele impuse de reglementările aplicabile. […] Au fost notificați operatorii pentru a lua măsuri în conformitate cu art. 8 din Legea nr. 458/2002, impunându-le acestora să informeze în scris fiecare consumator și autoritățile locale pe raza cărora distribuie apa potabilă [...] Au fost notificați medicii de familie din teritoriu pentru a informa pacienții despre riscurile la care sunt supuși prin consumul apei nepotabile”, se arată în raportul DSP.

Doar patru fântâni cu apă bună, din 50 verificate

Mai trebuie spus că nici fântânile publice nu au scăpat de verificări. Dintre cele 50 de fântâni publice/arteziene/izvoare de la care s-au prelevat probe pentru analize, doar în patru cazuri apa a fost conformă. Cele mai multe cazuri de neconformitate sunt cu privire la arsen. Este vorba despre 20 de arteziene localizate în Mișca, Șepreuș, Zerind, Satu Nou, Vânători, Pilu, Sintea Mare, Apateu, Cermei, Șomoșcheș și Zerindu Mic. Au mai fost depistate neconformități cu privire la numărul total de germeni la 22° C și 37°C, bacterii coliforme, E.Coli, enterococi, mangan, nitriți, nitrați, fier și turbiditate (concentrație de particule solide în suspensie).  „Pe baza rezultatelor de laborator, DSP Arad a notificat în scris 15 UAT-uri (n.r. unități administrativ teritoriale), 14 medici de familie și a desfășurat șase acțiuni de educație pentru promovarea sănătății”, susțin inspectorii DSP. Astfel, primăriile au primit sarcina să afișeze înscrisuri pentru a avertiza populația că apa nu este bună de băut și să asigure apă plată pentru sugari și copii mici până în trei ani, care foloseau apa din fântânile care au apă cu o concentrație de nitrați mai mare decât valoarea prevăzută de lege; să curețe fântânile și să dezinfecteze fântânile care prezentau doar parametri microbiologici neconformi. În plus, medicii de familie au fost notificați că trebuie să informeze pacienții cu privire la riscurile folosirii pentru consum a apei. „Din datele pe care le deține DSP Arad, procentul populației aprovizionată cu apă în sistem centralizat în județ a fost de aproximativ 97% în mediul urban și 13,5% în mediul rural, cu o medie de 58% /județ, sursele de apă locale din mediul rural fiind într-o majoritate covârșitoare nepotabile”, se arată în finalul raportului.  

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite