Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Care este programul complet al Conferințelor Dilema veche la Arad

Ediția arădeană din 2021 a Conferințelor Dilema veche, desfășurată ca un preambul academic la marea sărbătoare a Zilelor Aradului, și-a definitivat programul celor trei zile. În primele două zile, Conferințele se vor desfășura în sala Regele Ferdinand a Primăriei, gazda ultimei seri, rezervată unei serate muzicale cu totul speciale, fiind Filarmonica Arad.

Care este programul complet al Conferințelor Dilema veche la Arad
Comentează 0

Programul fiecărei seri de conferințe începe la ora 18.30. Ca de obicei, intrarea va fi liberă la toate evenimentele, neplătindu-se bilet, accesul făcându-se în limita locurilor disponibile și cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare la data desfășurării.

La Arad, invitații confirmați ai organizatorilor sunt: scriitorii Ioan T. Morar și Adriana Babeți, rectorul UBB, profesorul Daniel David, Preasfințitul Ignatie, episcopul Hușilor, fostul director al Operei vieneze, Ioan Holender, și pianiștii Andrei Vieru și Ana Silvestru.  Moderatorul Conferințelor va fi, ca de obicei, redactorul-șef al revistei Dilema veche, Sever Voinescu.

Cu toții sunt invitați să conferențieze și să dialogheze în jurul temei ediției arădene: Aproapele de departe. Diasporă, migrație, exil.

Istoria, se spune, e scrisă de învingători. Iar învingătorii sînt cei care, chiar de s-au perindat în timp prin spații geografice uriașe, au făcut ca, pînă la urmă, civilizația lor să prindă rădăcini într-un loc anume. Rătăcitorii, cei alungați, refugiații sînt marginalii istoriei. Și totuși, experiența personală a exilaților, a ostracizaților, a deportaților pare de multe ori mai puternică și mai importantă în istoria culturală ori religioasă a omenirii decît cea a unor învigători vremelnici. Ba uneori, și ca experiență colectivă a unor popoare prin excelență ale exilului, dă seama despre o forță mai mare decît cea a statorniciei geografice.
Pentru noi, românii, experiența diasporei masive e nouă și e privită de cele mai multe ori ca un eșec istoric. În 2020, pentru prima dată în istoria noastră, în diasporă s-au născut mai mulți copii decît între granițele naționale. Să fie oare acest fapt încă un semn al pericolului demografic care ne paște sau, dimpotrivă, unul al unei șanse în plus, față de cea economică, venite dinspre românii emigrați în Occident? Și, în general, cît eșec și cîtă oportunitate e în faptul că milioane de români au ales să-și croiască un destin în afara României?
Acestea sînt cîteva dintre întrebările din jurul temei Conferințelor Dilema veche de la Arad: «Aproapele de departe». Sub acest titlu, le-am propus invitaților noștri să vorbească despre problemele diasporei, migrației și exilului, ca experiențe personale, comunitare, ca provocări deopotrivă culturale, politice, sociale, din perspectiva istoriei noastre recente sau din cea a istoriei universale, desfășurată sub chiar ochii noștri sau avînd vechimea mitului.
(Cătălin Lazurca, directorul executiv al Conferințelor)

 

Programul pe zile și ore de la Arad este următorul:

 

Joi 12 august, Sala Regele Ferdinand a Primăriei

18.30: Ioan T. Morar, Români în Legiunea străină

19.45: Adriana Babeți, Nostalgia sau Arta întoarcerii acasă

 

Vineri 13 august, Sala Regele Ferdinand a Primăriei

18.30: Daniel David, Românii între etnie și naționalitate. O analiză psihoculturală

19.45: P.S. Ignatie, Hristos, departele - aproapele nostru

Sâmbătă 14 august, Filarmonica Arad

18.30: Acorduri îndepărtate, armonii apropiate, o serată muzicală cu Ioan Holender, Andrei Vieru, Ana Silvestru. Moderator: Sever Voinescu

Conferințele Dilema veche sunt finanțate de:

Centrul Municipal de Cultură Arad

și organizate în colaborare cu:

Grupul pentru Management și Mediere Culturală / GMMC și revista Dilema veche

Parteneri: Fundația Alber, Filarmonica Arad

Sponsor: Grup West Arad, dealer Opel

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite