Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Care au fost rezultatele controalelor instituțiilor arădene în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

Inspectorii autorităților cu atribuții în domeniul siguranței alimentelor, organizați în cadrul Comitetului interistrituțional prin Ordinul Prefectului Județului Arad nr. 201 din 03.04.2025, au efectuat, între 4 și 15 aprilie, controale specifice în unități de producție, piețe agroalimentare, depozite, unități comercializare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală, pentru verificarea conformității activităților astfel încât să se diminueze până la eliminare riscul apariției toxinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale.

Care au fost rezultatele controalelor instituțiilor arădene în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale
Comentează

În urma controalelor efectuate, conform datelor centralizate la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, s-au constatat deficiențe pentru care s-au dispus urmatoarele:

  Direcția Sanitara Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad:

           -  a efectuat 176 controale;

           -  a aplicat 62 sancțiuni contravenționale, conform HG nr. 984/2005, în valoare de 666100 lei;

           -  a acordat 4 avertismente conform OG 2/2001;

           -  a reținut și trimis la neutralizare 14 kg carne și 25 kg pește congelat.

Direcția de Sănătate Publică a Județului  Arad:

           -  a efectuat 11  controale;

           -  a aplicat 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 7500 lei;

           -  a acordat 2 avertismente.       

          Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Arad:

           -  a efectuat 11 controale:

           -  a aplicat 9 sancțiuni contravenționale în valoare de 27000 lei:

           -  a acordat 3 avertismente;

           -  a oprit definitiv de la comercializare 26,5 kg de produse alimentare.

Direcția pentru Agricultură Județeană Arad:

- a efectuat controale la 180 de producători agricoli pe domeniul legume-fructe și la 24 de agenți economici care comercializează legume și fructe;

- a acordat un singur avertisment administrației unei piețe locale.

Inspectoratul de Poliție Județean Arad:

 -   După cum a fost deja anunțat public,  lucrătorii de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat verificări ce vizează fapte de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice;

-    au fost identificate în incinta a trei societăți comerciale ca fiind expuse în vederea comercializării un număr de 912 articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, parfumuri și poșete de damă, purtătoare de inscripții ale mărcilor înregistrate în valoare totală de aproximativ 77.260 lei.

 Principalele deficiențe constatate au fost:

   -  igiena necorespunzatoare a spațiilor de produție și depozitare;

    -  etichetare necorespunzătoare;

    -  informarea incompletă a consumatorilor cu privire la alergeni;

    -  lipsa trasabilității;

    -  manipulare fără respectarea condițiilor de igienă;

   -  deficiențe strucurale ce pot inluența siguranța produsului.

 Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, în calitate de coordonator al acțiunilor desfășurate, menționează că în perioada în care s-au defășurat controalele nu s-au înregistrat toxinfecții alimentare sau îmbolnăviri datorate consumului de alimente specifice perioadei. De asemenea, inspectorii autorităților competente recomandă ca achiziția de alimente specifice sărbătorilor, respectiv carne de miel, ouă, produse lactate, produse de patiserie și cofetărie să se facă doar din unități autorizate.

„Aceste tipuri de controale comune se realizază în mod obișnuit înainte de marile sărbători religioase. După cum am și anunțat deja, acțiunile de control se vor desfășura într-un cadru asemănător și după Paște. Siguranța alimentară este un obiectiv ce trebuie urmărit în permanență. Încurajăm colaborarea între instituțiile cu atribuții în domeniul siguranței alimentare, astfel încât obiectivul comun să fie îndeplinit cât mai bine. Nu ne dorim să contabilizăm un anumit număr de sancțiuni, și nici să se creeze o presiune pe comercianți. Ceea ce  urmărim  este ca arădenii să se aprovizioneze din locuri unde se respectă normele igienico-sanitare legale și din acest punct de vedere sunt convins că toți antreprenorii arădeni din domeniul alimentației publice înțeleg importanța aplicării acestor măsuri pentru protejarea sănătății clienților și, nu în cele din urmă, a propriei imagini comerciale”, a declarat prefectul Mihai Pașca.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite