Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cardul pe care îl primeşti gratuit şi care te poate ajuta enorm. Îl poţi folosi şi în străinătate

Cardul profesional european poate fi folosit de românii care se află în căutarea unui loc de muncă. Acesta se eliberează gratuit şi conţine informaţii pe care angajatorii le pot accesa de oriunde. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), într-un răspuns adresat Realitatea.net, până în prezent 179.886 de români s-au angajat cu ajutorul acestui card. 

Cardul pe care îl primeşti gratuit şi care te poate ajuta enorm. Îl poţi folosi şi în străinătate
Comentează 0

ANOFM precizează că acest card este un instrument modern care facilitează accesul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Până în prezent, 179.886 de persoane au fost angajate ca urmare a măsurilor specifice implementate de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă: medierea muncii, informare şi consiliere profesională, formare profesională, consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri, completarea veniturilor şomerilor care se încadrează înainte de expirarea indemnizaţiei de şomaj, acordarea de prime de activare pentru şomerii neindemnizaţi, acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează persoane din anumite categorii sociale, acordarea de prime absolvenţilor de învăţământ, stimularea mobilităţii geografice. 

Cine poate primi acest card?

Cardul profesional european se eliberează persoanelor care se înregistrează la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv şomeri indemnizaţi sau neindemnizaţi, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Eliberarea cardului nu presupune costuri pentru posesor.

Cum te ajută cardul?

Românii care au un astfel de cardul au acces rapid, prin intermediul portalului, http://www2.card-profesional.ro/, la vizualizarea contului propriu, care conţine informaţii referitoare la profilul său profesional, precum şi date personalizate privind locurile de muncă şi cursurile de formare disponibile.

Cardul ţine loc de CV şi poate fi folosit în străinătate

Cardul poate fi prezentat angajatorului, la interviu, pentru vizualizarea şi certificarea informaţiilor referitoare la profilul profesional al candidatului. Cardul poate fi folosit în România, dar şi în spaţiul european, informaţiile din sistem putând fi accesate în condiţiile în care deţinătorii cardului se adresează agenţilor economici din aceste ţări. 

Datele privind profilul profesional al unei persoane sunt introduse în sistem de către angajații agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pe baza documentelor prezentate de persoana respectivă la înregistrare. Astfel, angajatorul are certitudinea că informaţiile furnizate de candidat sunt reale. 

Cât plăteşte statul pentru emiterea acestor carduri?

Potrivit ANOFM, echipamentele necesare emiterii cardurilor au fost achiziționate în cadrul proiectului „Cardul Profesional European -2- instrument inovativ de modernizare şi eficientizare a activității SPO”, POSDRU/123/4.1/S/128947, prin procedurile specifice achiziţiilor publice, respectiv prin contract de achiziţie ce a cuprins componentele necesare emiterii şi citirii acestor carduri. Valoarea contractului de achiziţie a fost de 589.400 de lei din care cofinanţarea, suportată de ANOFM, a fost de 147.350 de lei.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite