Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bienala Art Encounters 2017

Bienala Art Encounters 2017
Comentează 1

Art Encounters, cel mai relevant eveniment organizat în România dedicat artei contemporane, a început în acest week-end. Timp de 5 săptămâni, din 30 octombrie și până în 5 noiembrie, Timișoara și Aradul devin capitalele artei contemporane.

Inaugurarea evenimentului arădean a avut loc duminică, 1 octombrie,  ora 17:00,  Muzeul de Artă din Arad - strada Gheorghe Popa de Teiu, nr. 2-4, etajul 2, în prezența organizatorilor, a viceprimarului Călin Bibarț și a unui select public.

Tema centrală a celei de-a doua ediții a bienalei Art Encounters este constituită în jurul realității cotidiene. Ami Barak și Diana Marincu, curatorii bienalei, și-au propus să inventarieze frânturi din viața de zi cu zi, surprinse în lucrările artiștilor contemporani. Precum în romanul lui George Perec, La vie mode d’emploi [Viața - mod de întrebuințare], expoziția centrală va prezenta fragmente, personaje și situații, povești de o zi și de o viață.

De asemenea, scena artei independente din România va fi reprezentată în cadrul bienalei prin participarea unor organizații sau spații independente cu un rol esențial în construirea modelelor de lucru relevante pentru contextul artistic local. Art Encounters este o bienală de artă contemporană cu puternice accente de festival de artă experimentală, propunându-și să creeze adevărate punți între artele vizuale și publicul larg.

 

Programul complet al evenimentului de deschidere Art Encounters 2017

17:00 - 18:00
Deschidere Art Encounters Arad
Muzeul de Artă Arad

 

18:00 - 18:30
Vector> Matei Bejenaru, Printre noi - un performance de zi / Lecturi din poeziile lui V. Leac
Muzeul de Artă Arad

18:00 - 18:30

Cristi Puiu: Sieranevada, expoziție de fotografie - avanpremieră
Muzeul de Artă Arad

 

18:30 - 19:00
Program colateral - Închidere Media Art Festival
Cinema Arta

 

19:00 - 20:00
Program colateral - Concert Soare Staniol
Cinema Arta

 

20:00
Cocktail Art Encounters Arad
Cinema Arta

Despre curatorii bienalei:

 

Ami Barak este curator independent; trăiește la Paris. Printre proiectele sale recente se  numără:  Performing History,  Pavilionul României la cea de-a 54-a  ediție a Bienalei de artă de la Veneția (2011),  I am also... Douglas Gordon,  Muzeul de Artă Tel Aviv (2013),  Off to a flying start,  Nuit blanche Toronto (2013),  Stuttering – Melik Ohanian Crac, Sete (2014), Taryn Simon,  Rear views, star forming nebula and foreign propaganda bureau,  Jeu de Paume Paris (2015),  Le Salon de Montrouge,  (2016 si 2017), Julião Sarmento  The Real thing,  Fundația Gulbenkian Paris (2016), Peter Kogler, Next ING Art Center Bruxelles (2016).  Este curator invitat al Bienalei dedicate imaginii contemporane, Momenta Montreal, ediția 2017.

Ami Barak  a  fost președinte al IKT – Asociația Internațională a Curatorilor de Artă Contemporană între 2003 si 2005.

 

Diana Marincu este curator și critic de artă; trăiește la Cluj și București. Cele mai recente expoziții ale sale includ: M (Teodor Graur și Cristian Rusu), Plan B Cluj (2016); proiectul curatorial în șase capitole Punctul alb și cubul negru (împreună cu Anca Verona Mihuleț), Muzeul Național de Artă Contemporană din București (2015–2017); Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate, unul dintre cele două proiecte naționale reprezentând România la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de artă de la Veneția, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia (2015).

 

Art Encounters este organizat de Fundația Art Encounters. În Arad, bienala este organizată de GMMC, printr-un proiect finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad.

Evenimentul se bucură de susținerea Raiffeisen Bank (Sponsor principal), Hella (sponsor al Programului Educațional), Fundația Hațegan (sponsor al Programului Family), ELBA, Fundația Eta2U, Agasi, Helpline, AD Profial.

Galerii partenere: Calina Spațiu de Artă Contemporană, Galeria Calpe, Galeria Jecza.

Parteneri culturali: Asociația Timișoara Capitală Culturală, Institutul Francez, Centrul German, Ordinul Arhitecților din România, Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi.

Proiectul este cofinanțat de Administrația fondului cultural național. Cu sprijinul Aeroportului Internațional ”Traian Vuia” Timișoara, Aquatim și Prospero.

 

C. P.

 

 

 

Galerie foto (195)


Scrie un comentariu

trimite