Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bani europeni pentru modernizarea transportului public; vezi cum vor fi investiți și când vor apărea primele rezultate

Primăria Municipiului Arad şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest au semnat, astăzi, contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare Sistem de Transport Public cu Tramvaiul în Municipiul Arad-Traseu strada Pădurii între str. Abatorului și str. Condurașilor”. Vorbim despre o investiție în valoare totală de aproape 24 milioane de euro, din care peste 21 milioane de euro reprezintă finanțare nerambursabilă, asigurată prin Regio –Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020.

Bani europeni pentru modernizarea transportului public; vezi cum vor fi investiți și când vor apărea primele rezultate
Comentează 0

Proiectul îşi propune dezvoltarea unui sistem de transport public de călători cu tramvaiul atractiv și eficient, prin achiziția de material rulant nou și modernizarea celui existent, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat, reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport și totodată creșterea bunăstării locuitorilor în Municipiul Arad.

Se are în vedere modernizarea a 17 tramvaie seria GT6 și modernizarea a trei tramvaie seria GT8; achiziționarea a opt tramvaie noi, eficiente energetic, de capacitate medie; achiziționarea unui sistem electronic de taxare (e-ticketing), inclusiv achiziționarea următoarelor sisteme/subsisteme de management al traficului: panouri de informare; sistem de localizare automată a vehiculelor (AVLS) și managementul flotei; camere CCTV la bord; sistem acustic de informare a pasagerilor la bord. De asemenea, se va realiza reabilitarea liniei cale de tramvai și a rețelei aeriene de contact aferente Municipiului Arad - Tronson IV, în lungime de 3,2 km.

Banii care intră în industria locală

De menționat că proiectul este complementar celui de Amenajare traseu de transport public de călători cu autobuzul, care să asigure legătura pe arterele urbane între zona UTA și str. Ştefan cel Mare, proiect cuprins în Strategia de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Arad (SIDU) și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Muncipiului Arad (PMUD).  „Iată că o investiţie despre care am tot vorbit se concretizează odată cu semnarea acestui contract. Mă bucur că reuşim să atragem o sumă atât de mare, 21 milioane  de euro, bani europeni, şi mă bucur că aceşti bani vor intra în industria locală arădeană.  Este vorba despre un proiect complex în care vom reabilita linia de tramvai dintre strada Abatorului şi strada Conduraşilor, vom cumpăra opt tramvaie noi şi vom reabilita 20 de tramvaie vechi.  Avem şi contractul cu fabrica de tramvaie din Arad, prin urmare vom putea începe plăţile în maxim două săptămâni, astfel încât până la începutul anului să ni se livreze primele tramvaie noi.  Sunt investiţii pentru confortul arădenilor, pentru industria arădeană, pentru Arad!”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

În ceea ce îl privește, Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, susține că este vorba despre un efort comun al Primăriei și al ADR Vest. „Este un proiect foarte complex şi  de impact pentru industria locală, dar şi pentru comunitate. Este un proiect care a mers ca la carte din toate punctele de vedere. Toată această rigoare şi pregătire a dat roade şi datorită colaborării excelente pe care o avem cu Primăria Arad, în sensul în care acest proiect pe mobilitate urbană conţine o componentă de achiziţie tramvaie  noi, una de reabilitare tramvaie deja existente şi modernizarea a  3,2 km  de linie de tramvai, pentru că aceste tramvaie noi nu pot circula pe linii care nu sunt reabilitate. Acest gen de proiecte urmăresc să crească calitatea vieţii şi calitatea transportului, dar au şi scopul de a reduce poluarea în oraşe”, susține la rândul său Sorin Maxim, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest. Durata de implementare a proiectului este de 28 de luni.

Mai trebuie spus că potrivit lui Maxim, în următoarele săptămâni vor putea fi semnate și documentele pentru construirea unui nou pod peste Mureș.

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite