Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aradul, fără forță de muncă. Fabricile aduc muncitori din alte județe și îi cazează la pensiuni

Aradul, fără forță de muncă. Fabricile aduc muncitori din alte județe și îi cazează la pensiuni
Comentează 17

Șomajul foarte mic din județul nostru determină companiile să-și îndrepte atenția spre alte zone ale țării. 

În ultimele luni, peste 1.000 de locuri de muncă au fost disponibile în orice moment în fabrici din Arad, însă nu are cine să le ocupe. Astăzi, cifra se ridică la 1200, iar ofertele vin în special din sectorul cablajelor auto. Numai fabrica din Ineu, care are peste 4.000 de angajați, caută în acest moment 250 de oameni, dar în județ nu-i găsește. Și nu doar șomajul mic e de vină, pentru că oameni fără ocupație sunt destui, chiar dacă ei nu figurează ca fiind șomeri. Arădenii se plâng, însă, că salariile oferite de fabrici sunt prea mici, în raport cu munca depusă. Astfel, mulți care au trecut prin aceste companii nu mai vor să se angajeze în aceleași condiții.

Reprezentanții fabricii din Ineu au mers tocmai în Teleorman pentru a găsi oameni, iar peste 800 de persoane din Alexandria și Zimnicea s-au prezentat la interviuri. Dintre aceștia, aproximativ o sută vor fi aduși să lucreze la Ineu, dar rectrutările vor continua.

Surse din cadrul companiei au oferit câteva informații redacției ARQ: muncitorilor aduși din alte județe li se oferă, pe lângă salariul de 1.000 de lei, cazare gratuită la pensiuni și două mese pe zi. În plus, se asigură gratuit transportul acasă la familii o dată pe lună.

Cu problema recrutării de personal de confruntă și alte fabrici, precum Leoni sau Takata. Tototdată, Astra Rail Industries caută de un an să-și completeze schema de personal, având disponibile mai ales locuri pentru sudori și lăcătuși, dar reprezentanții companiei s-au plâns că nu găsesc muncitori calificați.

Conform ultimelor statistici oferite de autorități, în județul Arad sunt înregistrați 5.335 șomeri, din care 1.832 beneficiază de indemnizație. Rata șomajului este 2,5%, la jumătate față de media națională, care este de 4,94%.

Foto: arhivă
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite