Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Animale MALTRATATE în Arad. Zeci de proprietari s-au ales cu amenzi usturătoare sau dosare penale

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad, instituție în cadrul căreia a fost înființată Poliția animalelor, au aplicat zeci de amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, pentru maltratarea în special a animalelor de companie.

Animale MALTRATATE în Arad. Zeci de proprietari s-au ales cu amenzi usturătoare sau dosare penale
Comentează 0

Luni, inspectorii DSVSA au intervenit pentru salvarea unui câine fără stăpân care a fost găsit rănit în spatele clădirii Consiliului Județean, însă alte zeci de cazuri au fost sesizate de la începutul anului.

Directorul instituției, Viorel Agud, a declarat că în 14 cazuri au fost depistate persoanele care au chinuit animale, fie prin violență fizică, fie prin înfometare. Inspectorii au intervenit după ce au fost sesizați de localnici, mai ales de vecini ai celor vinovați. Amenzile date pentru rele tratamente aplicate animalelor au fost curpinse între 1.000 și 5.000 de lei, iar valoarea totală se ridică la 49.100 de lei.

”În cele mai multe situații a fost vorba de pisici și câini maltratați, dar am avut și cinci cai găsiți în pragul morții, care au fost salvați de inspectorii noștri. Erau înfometați și cu răni fizice grave, dar au fost duși la un medic veterinar colaborator care i-a pus pe picioare”, a declarat Agud.

Conform sursei citate, două persoane au fost reclamate mai departe la Poliție, fiind cercetate penal.

În 2013, în județ au fost aplicate 13 amenzi pentru astfel de fapte, cu o valoare de 36.500 de lei.

În Arad, Poliția animalelor are doi inspectori, însă DSVSA urmează să mai scoată la concurs posturi. Cei doi angajați au sarcina de a verifica periodic ferme, crescătorii, abatoare, circuri sau adăposturile canine, urmârind dacă sunt respectate condiţiile privind bunăstarea animalelor.

Hotărârea de Guvern 1415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a fost modificată în 2014, fiind înființată Poliția animalelor.

Cele mai grave încălcări ale Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, respectiv uciderea, schingiuirea sau folosirea animalelor în lupte, pot fi pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an.

Pentru nerespectarea condiţiilor de creştere, adăpostire, hrănire sau asistenţă medicală a animalelor prevăzute de aceeaşi lege, amenzile sunt cuprinde între 1.000 și 5.000 de lei.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite