Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Alianţa Vestului: parteneriat între administrațiile liberale din Oradea, Cluj-Napoca, Arad și Timișoara

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc astăzi primarii liberali din Oradea, Cluj-Napoca, Arad și Timișoara au lansat un parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune, denumit Alianța Vestului – AVE.

Alianţa Vestului: parteneriat între administrațiile liberale din Oradea, Cluj-Napoca, Arad și Timișoara
Comentează 0

Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara și gazda evenimentului, a declarat că la baza platformei AVE stă Declaraţia de la Alba Iulia. Potrivit acestuia, Alianţa Vestului rămâne deschisă și pentru alte administrații locale, dar nu ”de-a valma”, pentru a putea rămâne concentrată pe obiective concrete.

”Obiective comune pe care le asumăm sunt accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania, susţinerea Autostrăzii Timişoara – Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei reţele de transport public intraregional şi interregional, creşterea mobilităţii ecologice prin proiecte de tramvai, troliebuz, metrou metropolitan, sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură”, a declarat în deschiderea conferinței primarul Robu.

Primarul din Arad, Gheorghe Falcă, a spus că platforma AVE doreşte să transmită un mesaj de responsabilitate şi de stabilitate.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la rândul său, că iniţiativa nu are niciun fel de legătură cu vreun proiect de separatism teritorial şi nu doreşte să pună sub semnul întrebării statul naţional unitar român.

”Nu este îndreptată împotriva guvernării de la Bucureşti, ci să avem o Românie mai bogată, îşi propune să aibă locuri bogate în România. Are la bază principiul subsidiarităţii astfel ca decizia să fie luată de autoritatea cea mai apropiată de cetăţeni. (…) Discutăm cu UE şi partenerii naţionali pentru a beneficia de fondurile UE. Regiunile noastre au avantaje competive cum ar fi inovare, resurse umane şi creativitatea umane, de ce să nu le fructificăm? Platfoma permite un contact direct cu Bruxelles-ul, ceea ce nu era permis până acum, deoarece România nu a făcut regionalizarea, şi deschide posibilitatea de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles”, a declarat Boc.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a explicat că Alianţa este un parteneriat între oraşe cu scopul de uni forţele şi energiile astfel încât cele patru localităţi să fie mai prospere şi să poată acţiona în comun pentru a fi mai atractive pentru fonduri europene.

”Obiectivul este să constituim o asociaţie de dezvoltare inter-regională, să fie un partener al Guvernului şi CE, să fim un baraj pentru emigrarea românilor în Europa, iar dezvoltarea şi investiţiile să fie un factor de atracţie pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România. Tot ce funcţionează bine într-un oraş să fie preluat de celelalte oraşe”, a declarat Bolojan.

Sursa: realitateadeoradea.net

Galerie foto (10)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite
Inchide