Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Alege să consumi inteligent!

Alege să consumi inteligent!
Comentează 0

Este cantitatea de zahăr pe care o consumăm factorul principal care ne distruge sănătatea?

Cantitățile mici pe care le folosim cu rolul de e ne îndulci hrana sunt acceptate atâta timp cât nu se exagerează. Zahărul se găsește ca și condiment ascuns în majoritatea alimentelor sub diferite forme cum ar fi: glucoză ,fructoză, maltoză, dextroză și siropuri. Government’s Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN) au publicat un studiu extins în urma căruia au făcut recomandări privind o dietă echilibrată, în special rolul alimentelor “ fără zahăr”.

Ce înseamnă de fapt “ fără zahăr”?

Fără zahar însemnă înlocuitori de zahăr adaugați produsului cum ar fi maltoză, dextroză, siropuri, sau acele zaharuri cele care se găsesc în mod natural în fructe, legume, lapte,  miere. SACN în urma studiului efectuat recomandă a se consuma nu mai mult de 5% din aportul zilnic de hrană, zahărul ceea ce reprezintă:

• 19g sau 5 cuburi pentru copiii între 4 și 6.

• 24g sau 6 cuburi pentru copiii între 7 și 10.

• 30g sau 7 cuburi pentru copiii de 11 și mai mari.

De ce e zahărul este un subiect controversat?

Cercetătorii de la SACN au constatat ca un aport ridicat de zahăr este asociat cu căderea dinților și obezitate. Consumul băuturilor îndulcite duce la creșterea indicelui de masă corporală (IMC). Adolescenții se numără printre consumatorii împătimiți de sucuri. S-au studiat aceste aspecte și s-a ajuns la concluzia că  un consum ridicat de zahăr reprezintă  și cauza apariției diabetului de tip 2. 

În ce alimente găsim cantități mari de zahăr?

Biscuiți, cozonaci, budincă, bomboane, ciocolată, iaurt cu fructe. Băuturile sunt de asemenea surse importante de zahăr, iar acesta se găseste sub diferite forme în majoritatea alimenteor achiziționate din magazine.

Cum știm că un produs conține mult zahăr?

Citind eticheta!!! Locul unde sunt notate ingredientele prodului pentru 100g. În cazul în care cantitatea de zahăr depășește 22.5g la 100g produs, acesta este preferabil de evitat. O cantitate acceptată reprezinta 5g de zahrăr pentru 100g produs. O băutură care conține mai mult de 11.25g per 100 ml este foarte dulce. De preferat este să alegem  băuturi  cu un conținut de maxim  2.5g zahăr la 100ml.

Cum știm că un produs nu conține  zahăr?

Nu foarte simplu deoarece sunt produse care conțin de exemplu lactoză care este tot un zahar. Zahărul este prezent în mod natural și în fructe și legume ceea ce nu le  include în alimente ” fără zahăr” deoarece acesta există în alimente în mod natural. Prin urmare nu este ușor să calculăm ce cantitate de zahăr consumăm zilnic, dar putem evita suplimentarea zilnică cu zahăr.

 

Cum poate o dietă bogată în zahăr să ne afecteze sănătatea?

 

În starea lui naturală, zahărul se găsește împreună cu fibre, vitamine, minerale și apă - combinație care este benefică pentru organismul nostru. Un iaurt de exemplu furnizează proteine și calciu. Un smothee de fructe și legume furnizează fibre și potasiu. Important e să ținem cont de cantitatea pe care o consumăm, de porțiile alimentare recomandate. Sucul de fructe este recomandat a se consuma zilnic dar în cantităti de 150ml, un pahar, nu mai mult deoarece este foarte concentrat și conține zahăr.  Consumul de zahăr și produse care conțin zahăr sub diferite forme zilnic crește riscul de apariție a cariilor dentare, probleme cardiovasculare, diabet și obezitate.

 

Adelina Roșu, Nutriționist

 


Scrie un comentariu

trimite