Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ai mâncat-o aproape zilnic, dar nu ai știut cel mai IMPORTANT lucru! ÎȚI FACE RĂU! ADEVĂRUL despre CIORBA românilor!

Ciorba, preparatul tradiţional românesc cu miros de copilărie, poate să îşi facă loc în viaţa noastră modernă şi agitată şi să ne fie o prietenă de nădejde dacă ştim câteva lucruri despre ea şi o folosim în avantajul nostru.

Ai mâncat-o aproape zilnic, dar nu ai știut cel mai IMPORTANT lucru! ÎȚI FACE RĂU! ADEVĂRUL despre CIORBA românilor!
Comentează 1

Cum ne alegem ciorba potrivită?

Ciorba clasică este un amestec bogat ca şi consistenţă şi este alcătuită din: apă, legume - rădăcinoase tradiţionale (morcov, ţelină, pătrunjel), legume proaspete de sezon (dovlecel, roşii, fasole păstai verde sau galbenă, varză, cartof etc.) sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, năut) şi, opţional, proteine animale (carne, peşte, ou sau smântână).

Ciorba care poate fi consumată la orice oră din zi!

O ciorbă cu un conţinut predominant de rădăcinoase (morcov, ţelină, păstârnac, pătrunjel) şi legume cu conţinut glucidic mic (fasole păstăi verde/galbenă, dovlecei, varză, salată verde, praz, roşii, ştevie, dragavei, urzici, ceapă, ardei) şi cu un adaos redus de ulei şi fără prăjeli (ceapă prăjită) are un conţinut caloric foarte redus şi poate fi un aliment corect pentru orice moment al zilei, inclusiv pentru o cină uşoară.

Adaosul de carne, peşte sau zdrenţe de ou duce la o creştere uşoară a aportului caloric cât să rămână un aliment uşor şi o opţiune corectă pentru masa de seară. Se pot folosi borş, zeamă de corcoduşe, hrean, ardei iute pentru condimentare şi îmbunătăţirea gustului fără modificari calorice suplimentare.
În momentul în care se adaugă cartofii, pastele fainoase sau orezul (care sunt surse glucidice importante) ciorba devine prea consistentă pentru o masă de seară şi poate reprezenta o masă sănătoasă de prânz (chiar ca fel unic de mâncare).

În schimb, există şi alegeri mai puţin inspirate şi deloc sănătoase pentru corpul nostru. Una dintre acestea este reprezentată de mult-iubita ciorbă de burtă, preferata românilor, dar totodată un duşman al siluetei.

Din păcate, ciorba de burtă este o categorie aparte. Ea are un conţinut caloric ridicat care se datorează nu componentei de bază a reţetei - stomacul de animal (burtă) porc/vită, care este pură masă musculară, proteină şi fără prea mare conţinut lipidic, ci se datorează reţetei de bază a ei - se prepară cu o cantitate consistentă de smântână, ulei sau alte grăsimi animale (slană, şorici - în funcţie de particularităţile reţetei), care nu pot fi înlocuite cu alte componente mai puţin calorice, cum ar fi de exemplu iaurtul cu conţinut scăzut de grăsime, pentru că i se modifică gustul şi consistenţa.

În concluzie, ciorba de burtă este o bombă calorică asumată, servită cel mult ca o masă de prânz, fără garnitură glucidică (pâine, lipie) şi fără dressing suplimentar de smântână.

sursa: observator.tv

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite