Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Află ce presupune noul Certificat Electronic al UE privind COVID

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord referitor la Regulamentul pentru certificatul electronic al UE privind COVID. Adeverința electronică va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Pentru a veni în sprijinul arădenilor dar și pentru a contracara o serie de informații eronate legate de viitorul certificat, Centrul EUROPE DIRECT Arad a lansat un material informativ referitor la viitoarea utilizare a acestuia. Materialul vizează o serie de speculații ce au apărut în spațiul public referitoare la document dar și clarificarea unor aspecte mai puțin cunoscute despre acesta.

Află ce presupune noul Certificat Electronic al UE privind COVID
Comentează 0

MIT: Daca nu sunt încă vaccinat/ă, nu voi putea călători în UE.

ADEVĂR: Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune includerea în certificat nu numai a unei adeverințe de vaccinare ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19. Astfel, certificatul nu doar că nu va limita libera circulație în interiorul UE, dar chiar o va facilita.

Persoanele care nu sunt vaccinate își vor putea exercita dreptul la liberă circulație ca și până acum, cu respectarea condițiilor impuse de unele state precum testarea PCR sau carantina/autoizolarea. Mai mult, în acest sens Comisia va mobiliza 100 de milioane EUR pentru a sprijini statele membre să ofere teste la prețuri accesibile


 

MIT: Certificatul vine în completarea pașaportului.

ADEVĂR: Certificatul va veni doar ca o dovadă digitală că o persoană:

  • a fost vaccinată împotriva COVID-19;
  • are rezultat negativ la un test relevant;
  • s-a vindecat în urma unui episod de COVID-19.

El nu urmează a veni în completarea documentelor de identitate folosite de statele membre, ci va fi un document separat menit să uniformizeze modul în care cetățenii europeni pot demonstra că sunt în una din situațiile de mai sus.


 

MIT:  Este percepută o taxă pentru emiterea unui certificat.

ADEVĂR: Certificatul va fi GRATUIT, disponibil în format digital și/sau tipărit pe hârtie, cu cod QR, în limba națională și în limba engleză, sigur și securizat, și valabil în toate țările UE.


 

MIT: Certificatul va include informații cu caracter personal, care nu vor fi în siguranță.

ADEVĂR: Certificatul electronic verde va conține informațiile esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, statul membru emitent și un identificator unic al certificatului. În plus:

  • pentru certificatul de vaccinare: tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze, data vaccinării;
  • pentru certificatul de testare: tipul de test, data și ora la care a fost efectuat, centrul de testare și rezultatul;
  • pentru certificatul de vindecare: data rezultatului pozitiv al testului, emitentul certificatului, data emiterii, data de valabilitate.

În scopul efectuării verificărilor necesare, se controlează numai valabilitatea certificatului, verificându-se cine l-a emis și semnat. Toate datele referitoare la starea de sănătate rămân în custodia statului membru care a emis certificatul verde digital. Autoritățile naționale sunt responsabile de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de spitale, de centre de testare, de autorități sanitare. Versiunea digitală poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Cetățenii pot solicita și o versiune tipărită pe hârtie. Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, pentru a asigura autenticitatea certificatului.


 

MIT: Certificatul va fi acceptat doar de unele state membre ale UE, motiv pentru care nu este relevant sau folositor.

ADEVĂR: Certificatul verde digital va fi acceptat în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea, de asemenea, recurge la ele. El va contribui la asigurarea faptului că restricțiile în vigoare în prezent pot fi ridicate în mod coordonat. Atunci când călătorește, fiecare cetățean din UE sau al unei țări terțe care se află legal sau are reședința în UE și care deține un certificat verde digital ar trebui să fie scutit de restricțiile care afectează libera circulație în același mod ca și cetățenii din statul membru vizitat. În cazul în care un stat membru continuă să solicite titularilor unui certificat verde digital carantinarea sau testarea, el trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.


 

MIT: Certificatul deschide calea către un control mai mare al UE față de cetățenii săi.

ADEVĂR: Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19


 

Mai multe informații cu privire la decizia Parlamentului European și a Consiliului UE privind Certificatul Verde European pot fi găsite aici:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_21_2593

Galerie foto (1)


Scrie un comentariu

trimite