Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Acord pentru combaterea violenței domestice; Nu există un portret robot al agresorului, însă violența naște violență

Crima din Vlaicu care a șocat Aradul se lasă cu urmări,  de data aceasta de natură să prevină alte evenimente similare. Ieri, conducerile Tribunalului Arad, Parchetului de pe lângă Tribunal, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și Inspectoratului de Poliție Județean Arad au semnat un acord de colaborare privind procedura de lucru în cazul ordinelor de protecție.

Acord pentru combaterea violenței domestice; Nu există un portret robot al agresorului, însă violența naște violență
Comentează 1

Documentul a fost prezentat, astăzi, la sediul Tribunalului, de Otto Șandor Szep, președintele instanței; Corina Sanda Corbaciu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad; Simona Fachelman, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad; Erika Stark, director general al DGASPC Arad; Ioan Marcu Tamaș, șeful IPJ; Flavius Bradin, vicepreședintele Tribunalului și George Ionuț Bogdan, vicepreședintele Judecătoriei Arad.

Cel care a făcut oficiile de gazdă a fost președintele Otto Szep, care a prezentat în câteva cuvinte acordul, susținând că acesta a fost conceput la sugestia presei. „Cu ajutorul colegilor am reușit să încheiem un acord de colaborare. Este un document de bun augur, care vine să suplimenteze un vid legislativ. Până acum, nu există o prevedere legală care să reglementeze ceea ce se întâmplă atunci când părțile implicate într-un conflict domestiv se împacă. Ce se întâmplă mai departe? Aici intervenim noi. Am încercat să completăm acolo unde legea nu dispune”, a declarat Szep.

Ce prevede acordul

Potrivit acordului, instituțiile semnatare își propun crearea unor proceduri de lucru care să asigure potrivit competențelor, identificarea la timp a situațiilor de risc, realizarea activităților de prevenire și combatere a violenței domestice, precum și acordarea serviciilor destinate victimelor. „Scopul nostru a fost acela de a preveni violența în familie, să acoperim lipsa unor prevederi legale. Am urmărit ca toate cele patru instituții implecate să se poată informa rapid și eficient cu privire la cazurile de violență domestică. Asta, în condițiile în care o pondere însemnată din cererile de ordine de protecție se poate finaliza cu cereri de renunțare, având în vedere că partea emoțională are un rol determinant. Astfel, chiar dacă se renunță la cerere, vrem ca astfel de situații să nu iasă din supravegherea noastră, să monitorizăm situația, să oferim consiliere victimelor. Urmărium să ne informăm reciproc, instantaneu, cu privire la soluțiile date vizavi de ordinele de protecție”, a ținut să precizeze Flavius Bradin.

În fața faptului împlinit

La rândul său, Erika Stark, directorul DGASPC, susține că, de multe ori până acum, instituția pe care o conduce a fost pusă în fața faptului împlinit din cauza lipsei de informații.  „De multe ori nu știam dacă victima a solicitat un ordin de protecție, nu știam ce s-a întâmplat cu acesta, și eram în situația de a o lua de la capăt. Acum, acordul leagă toate aceste informații”, susține Erika Stark. Aceasta mai spune că de multe ori, renunțările la ordinele de protecție vin ca urmare a unor șantaje emoționale, familiare, financiare și așa mai departe. „Noi monitorizăm situația în care victima și-a retras ordinul de protecție. În trei luni putem vedea situația reală, putem să oferim o consiliere”, a mai spus directorul DGASPC.

În ceea ce privește experiența sa de până acum, Erika Stark afirmă că nu există un portret robot al agresorului, dar a observat că de obicei cel care abuzează a fost abuzat la rândul lui în trecut. „În cazul părinților care își abuzează copiii am observat, și e valabil și în cazul celor care își abuzează partenerii, că și abuzatorul a fost abuzat la rândul lui. Am avut cazuri în care inclusib bunicul abuzatorului a fost abuzat de tatăl lui. În general, persoanele agresive au în spate un istoric de agresivitate. Este un model în familie care dincolo de provocările vieții, de comportamentul victimei, care este uneori provocator, are urmări”, a mai spus Erika Stark.

Corina Corbaciu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunal a ținut să menționeze „sperăm că această inițiativă va preveni săvârșirea unor infracțiuni de mare violență”, Ioan Tamaș, șeful IPJ, a precizat că „tratăm cu maximă atenție cazurile de violență domestică și respectăm toate prevederile legale”, Simona Fachelman, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad afirmă că colegii săi își vor îndeplini atribuțiile care le revin conform legii și speră într-o colaborare cât mai bună cu restul instituțiilor implicate.  La rândul său, Bogdan George Ionuț, vicepreședintele Judecătoriei a precizat că în situația în care se renunță la ordinul de protecție, hotărârea va fi comunicată Prchetului care va informa DGASPC, instituție ce urmează să se ocupe de consiliere. „Există și cazuri în care ordinul de protecție nu este obținut în primă instanță. Până la soluționarea căii de atac, victima poate fi supusă unor noi abuzuri, fără consiliere”, susține vicepreședintele Judecătoriei.

Zeci de cereri în numai câteva luni

În cele ce urmează vă prezentăm o statistică a cererilor pentru emiterea unor ordine de protecție întocmită anul acesta, pe instanțe de judecată.

Judecătoria Arad

Pe rolul  Judecătoriei Arad au fost înregistrate un număr de 44 cereri pentru emitere ordin de protecţie, din care, 17 cereri formulate de persoane fizice, iar 27 de cereri formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.

Dintre cele 17 cereri formulate de persoane fizice, un număr de opt cereri au fost admise, patru cereri au fost respinse (într-una dintre cele patru cauze respinse s-a formulat apel, ce a fost admis de Tribunalul Arad, instanţa a dispus emiterea ordinului de protecţie), în două cauze s-a luat act de renunţare la judecată şi trei cauze se află pe rol, în curs de soluţionare.

Din cele 27 de cereri formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, au fost admise nouă cereri, trei cereri au fost respinse, în 11 cauze instanţa a luat act de renunţare la judecată şi patru cauze se află pe rol în curs de soluţionare.

Judecătoria Ineu

Pe rolul Judecătoriei Ineu au fost înregistrate zece cereri pentru emitere ordin de protecţie, dintre care, trei cereri formulate de persoane fizice, iar șapte cereri au fost formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu.

Dintre cele trei cereri formulate de persoane fizice, a fost admisă o cerere, iar două cereri au fost respinse. Dintre cele șapte cereri formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu, patru cereri au fost admise, o cerere a fost respinsă şi în două cauze instanţa a luat act de renunţare la judecată.

Judecătoria Chişineu Criş

Pe rolul Judecătoriei Chişineu Criş au fost înregistrate șapte cereri pentru emitere ordin de protecţie, dintre care două cereri formulate de persoane fizice – ambele admise şi cinci cereri formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş, dintre care două cereri au fost admise şi trei cereri respinse.

Judecătoria Gurahonţ

Pe rolul Judecătoriei Gurahonţ au fost înregistrate șase cereri pentru emitere ordin de protecţie, toate formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonţ, din care trei cereri admise, iar în trei cauze instanţa a luat act de renunţare la judecată.

Într-una din cele trei cauze admise s-a formulat apel, care a fost admis de Tribunalul Arad, în sensul că, instanţa a luat act de renunţare la judecată.

Judecătoria Lipova

La Judecătoria Lipova  a fost înregistrată o singură cerere pentru emitere ordin de protecţie, formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova, care a fost admisă.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite