Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

A fost stabilită ierarhia finală pentru admiterea la liceu și școlile profesionale

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că a fost publicată ierarhia la nivel județean și a municipiului București a absolvenților claselor a VIII-a, alături de listele cu specializările, liceele și școlile din județe, unde a fost publicat numărul de locuri disponibile pentru Admiterea 2025 precum şi ultima medie de intrare din anul 2024.

A fost stabilită ierarhia finală pentru admiterea la liceu și școlile profesionale
Comentează

Rezultatele Evaluării Naționale 2025 din județul Arad scot în evidență o ierarhie bine conturată, cu vârfuri formate în școlile de elită din municipiu și cu o diferență semnificativă față de ultimele poziții. Primele zece medii depășesc pragul de 9.70, iar cele mai slabe rezultate coboară sub 2.00.

Conform ierarhiei județene publicate pe platforma Ministerului Educației, județul Arad se poate mândri cu patru elevi care au obținut media generală 9.80 la Evaluarea Națională 2025. Aceștia provin de la Liceul Național de Informatică Arad, Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad și Școala Gimnazială „Caius Iacob” Arad.

Iată cum arată clasamentul primelor 10 medii din județ:

Liceul Național de Informatică Arad – 9.80

Liceul Național de Informatică Arad – 9.80

Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad – 9.80

Școala Gimnazială „Caius Iacob” Arad – 9.80

Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad – 9.77

Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad – 9.75

Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad – 9.75

Liceul Național de Informatică Arad – 9.72

Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad – 9.72

Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad – 9.70

Se remarcă faptul că cele mai bune rezultate au fost obținute aproape exclusiv în municipiul Arad, în instituții consacrate, cu tradiție în formarea elevilor de top.

Un sistem cu două viteze

În contrast puternic cu mediile de top, ultimele poziții din ierarhia județeană reflectă provocările sistemului educațional în zonele defavorizate sau în școli cu resurse limitate. Ultimele trei medii sunt cuprinse între 1.52 și 1.85, fiind obținute în unități de învățământ din mediul rural.

Rezultatele extrem de slabe reflectă probleme legate de lipsa cadrelor didactice calificate, absenteismul școlar și, în unele cazuri, condiții sociale foarte grele.

Aceste date reconfirmă realitatea unui sistem educațional cu două viteze. Avem pe de o parte, liceele teoretice din municipiu, unde se obțin performanțe demne de remarcat, iar pe de altă parte, avem  școli din mediul rural sau unitățile speciale, unde elevii se confruntă cu multiple obstacole.

Diferența dintre cea mai mare medie (9.80) și cea mai mică (1.52) este de 8.28 puncte, ceea ce evidențiază inegalitățile structurale din sistemul de educație.

Intrați AICI pentru a vedea ierarhia la nivel județean și AICI pentru a vedea lista cu specializările și ultima medie de anul trecut

Fotografia are rol ilustrativ și a fost generată de Chatgpt


Scrie un comentariu

trimite