Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ZIUA BIBLIOTECII STUDENȚILOR TEOLOGI ARĂDENI

ZIUA BIBLIOTECII STUDENȚILOR TEOLOGI ARĂDENI
Comentează 0

ZIUA BIBLIOTECII STUDENȚILOR TEOLOGI ARĂDENI

În cadrul manifestărilor omagiale dedicate Bicentenarului Teologiei Arădene de anul acesta, joi, 3 martie, la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad a avut loc o manifestare academică dedicată zilei Bibliotecii studenților teologi.

Au fost prezenți Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, doamna dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, domnul subprefect dr. Doru Sinaci, cadre didactice, studenți, masteranzi și doctoranzi ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.

În debutul evenimentului părintele decan, prof. univ. dr. Cristinel Ioja a arătat faptul că „evenimentul acesta reprezintă o reflecție în actualitate a importanței bibliotecii în orice instituție de cultură, precum și o rememorare a contribuțiilor teologice și culturale ale profesorilor și studenților de la Institutul Teologic și Academia Teologică din Arad, în sec. al XIX-lea și prima jumătate a sec. al XX-lea. Importanța Bibliotecii era în trecut legată de activitatea „Societății de lectură”, în care studenții teologi arădeni erau angajați pentru promovarea teologiei și culturii române”. Sfinția sa a adresat un cuvânt de salut și de mulțumire participanților la acest eveniment al Teologiei arădene.

A urmat cuvântul de salut al D-nei Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad care a apreciat colecția de carte existentă în biblioteca Facultății, invitându-i pe studenți să se folosească de această oportunitate, nelăsându-se seduși de mirajul tehnologiilor moderne, care pot dăuna formării lor culturale, atât de necesare.

Domnul subprefect Dr. Doru Sinaci a salutat organizarea acestor evenimente dedicate bicentenarului, amintind de contribuția majoră a publicațiilor teologice arădene de după 1848 pentru formarea conștiinței unității naționale. Totodată, domnia sa a precizat aceste evenimente reprezintă cea mai importantă manifestare culturală națională, de după cele dedicate Centenarului Unirii de la 1918.

A urmat intervenția părintelui protosinghel lect. univ. dr. Nicolae Tang care a prezentat un istoric al bibliotecii școlii teologice arădene până în anul 1948, precum și periodicele Institutului, Academiei și mai apoi Facultății de Teologie Ortodoxe din Arad, toate acestea demonstrând bogata și valoroasa tradiție teologică arădeană.

Părintele conf. univ. dr. Caius Cuțaru a prezentat, în continuare, publicațiile profesorilor de la Institutul și Academia Teologică din Arad, până în anul 1948, precum și publicațiile profesorilor Facultății de Teologie Ortodoxă, din perioada 1995-2022.

Apoi, Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, în calitate de coordonator al Bibliotecii Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad a prezentat structura actuală a bibliotecii, care reunește aproximativ 22000 de volume în format fizic și 1000 de volume în limbi de circulație internațională în format electronic, în baza de date informatizată a Bibliotecii. Preacucernicia Sa a arătat că aceste cărți reprezintă donația unor preoți și teologi din municipiul Arad, precum și a profesorilor Facultății, ele fiind organizate în fondurile special create pentru fiecare donator. În continuare, Sfinția sa a prezentat volumele Simpozioanelor științifice naționale și internaționale organizate de Facultatea noastră, precum și volumele omagiale dedicate personalităților teologice românești editate de aceeași Facultate.

Sub coordonarea științifică a protosinghelului Nicolae Tang, studentul Alexandru Obrad a prezentat un istoric al „Societății de lectură a teologilor români din Arad”, parte constitutivă  a istoriei învățământului teologic arădean, iar doctorandul Alin Ciotea a prezentat activitatea publicistică a studenților teologi arădeni în perioada 1822-1948.

La sfârșitul evenimentului, PS Episcop Vicar Emilian Crișanul a rostit un cuvânt de apreciere și de mulțumire adresat ostenitorilor școlii teologice arădene, din trecut și de astăzi, subliniind strădaniile care au fost depuse de slujitorii acestei instituții pentru dezvoltarea culturii locale și naționale.

Această manifestare teologică din anul Bicentenar al Teologiei arădene a avut menirea de a sublinia importanța cărților și a lecturii în formarea teologică a studenților, viitori slujitori ai Sfintelor Altare și luminători ai neamului prin credință și cultură.

Pr. Conf. Dr. Lucian Farcașiu    

Galerie foto (79)

Articole asemanatoare