Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zilele Sepreușului la cea de a XII-a ediție

Zilele Sepreușului la cea de a XII-a ediție
Comentează 0

Comuna Sepreuș a avut parte de două zile frumoase de sărbătoare, o sărbătoare a tuturor locuitorilor acestor meleaguri, care știu să muncească pământul dar știu și să petreacă. O sărbătoare în care cei plecați din sat, fiecare pe unde soarta i-a purtat, se întorc cu mult drag acasă pe ulița satului, alături de neamuri, de prieteni și de cei dragi.

Sâmbătă și duminică, respectiv 10 și 11 august a răsunat satul Sepreuș de cântec și voie bună, auzindu-se până departe muzica populară, pentru că și în acest an primarul Ioan Pintean, viceprimarul Ioan Morgoci și consiliul local Sepreuș, cu sprijinul C.J. Arad au organizat acest eveniment și au adus cântăreți de marcă la Sepreuș, care să cânte și să încânte publicul prezent, pentru că iată, după un an de muncă, merită fiecare sepreușan să petreacă două zile în cântec, joc și voie bună.

Deschiderea oficială a evenimentului ,,Zilele Sepreușului,, s-a făcut la terenul de fotbal de către domnul primar Ioan Pintean, după care a urmat un program folcloric deosebit de frumos, prezentat de nimeni alta decât binecunoscuta Nicoleta Pavel. Ansamblul de dansuri ,,Sepreușana,, jr., Sepreușana sr.,, și ,,Apateana,, coordonator Radu Botaș,  au prezentat  o suită de  dansuri locale, după care solistele Diana Mihuț, Roxana Negru (venită tocmai din comuna Vârfurile) și Monica Blaga din Bihor, au interpretat o suită de cântece populare din zona Arad și Bihor. Simona Costin cu Ionuț Mateș și Cornel de la Chișcău la vioară, au fost invitații speciali, astfel că ei au susținut un amplu program cu muzică populară de Bihor. Roxana Gudiu a interpretat foarte frumos câteva piese populare, care au încântat publicul prezent, ea însăși fiind o prezență deosebită pe scenă. Maria și Mihai Nemeș au venit din inima Maramureșului, tocmai din zona Sighetului să ne cânte ca pe la Maramureș, pentru că aproape nu este sat din județul Arad unde să nu locuiască și maramureșeni, oameni harnici pe care soarta i-a adus spre aceste locuri, iar prin hărnicia lor au reușit să-și facă case și un rost aici, integrându-se în satele județului Arad. O bucurie pentru copii și tineret a fost formația Daggu Project, o formație de muzică din Germania care a făcut o atmosferă extraordinară între copii iar la sfârșitul programului aceștia au dansat pe scenă alături de formație. După formația Daggu Project pe scenă au urcat din nou Simona Costin cu formația, care au susținut un program folcloric cu petrecere și muzică bună de Bihor până spre dimineață.

Duminică programul folcloric a continuat cu Radu Moș și invitații lui, apoi interpreți de marcă au urcat din nou pe scenă printre care Mile Povan, Vlăduța Lupău, Bebe Dragomir și alții, pentru că asa cum am spus este nevoie și de o zi sau două de petrecere pentru oamenii de la sate, pentru că de acolo de la sat ne tragem cu toții rădăcinile, iar prin cântecul și jocul popular nu facem altceva decât să păstrăm tradiția, graiul și portul popular din satul Românesc. De aceea cred cu tărie și admir acei primari care se implică în păstrarea tradițiilor și a portului popular local indiferent de unde este, iar că prin aceste manifestări culturale se duce înainte tradiția satului Românesc cu încă o generație, iar dansul și costumele populare se vor păstra cu sfințenie, știind că și la anul viitor vor trebui scoase din lada cu zestre. Este de datoria noastră să păstrăm aceste obiceiuri și tradiții de la sate și ar fi de bun augur ca fiecare sat românesc să aibă un muzeu etnografic, care să prezinte prin exponate și fotografii vechi viața țăranului Român din trecut, așa cum era satul odinioară. De aceea fiecare fotografie veche cu bunicii și străbunicii noștrii are o valoare inestimabilă din punct de vedere istoric, pentru istoricul satului, astfel ca nepoții și strănepoții noștrii să-și cunoască și să nu-și uite rădăcina, pentru că veșnicia întotdeauna s-a născut la sat.