Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zilele comunei Gurahonț - 2017

După frumoasa Nedee de la Zimbru, iată că și Gurahonțul a fost în sărbătoare pentru că duminică, 16 iulie, au avut loc „Zilele Comunei Gurahonț”, sărbătoare specială, dedicată locuitorilor comunei și nu numai, care  adună atât oamenii locului, cât  și din satele din jurul Gurahonțului pentru muzica bună, dansuri și veselie.

Zilele comunei Gurahonț - 2017
Comentează 0

De altfel zona Gurahonțului are o tradiție folclorică veche la fel ca toată Valea Crișului, unde cântecul este mereu la el acasă. Dacă stăm să analizăm acest lucru, vom vedea că pe Valea Crișului Alb sunt concentrate cele mai multe ansambluri de dansuri, tradiții și obiceiuri de pe tot cuprinsul județului Arad, ceea ce demonstrează că această vatră folclorică rămasă de la înaintași va dainui prin  noi generații de tineri care vor păstra ceea ce bunicii lor le-au lăsat.

Așa cum este obiceiul locului, sărbătoarea are loc pe platoul din fața sălii de sport, iar programul artistic s-a desfășurat în paralel cu meciurile de fotbal disputate între echipa din Gurahonț, Brazii, Buteni și Dieci.

La festivitate au luat parte ansamblul de dansuri „Românașul” din Zădăreni care au răspuns cu mare drag invitației domnei primar Lenuța Motica, venind de la o distanță de peste 100 de kilometri, împreună cu primărița lor, doamna Doina Petri, care de altfel este coordonatorul și sufletul acestui ansamblu.

Au fost invitați și  ansamblul „Druscelile” din Bîrsa care nu mai au nevoie de prezentare pentru că sunt cunoscuți în tot județul Arad, dar și în țară, ei fiind  „Ambasadorii cântecului și jocului popular de pe Valea Crișului Alb” conduși de neobositul instructor Nelu Todica, iar apoi pe scenă au urcat și ansamblu de dansuri „Junii Podgoriei” din Ghioroc , împreună cu o tînără și talentată solistă , Bianca Tomoiagă.

Dacă tot vorbeam de Valea Crișului Alb, iată că noi talente se ridică prin muzica populară, nu departe de Gurahonț de pe plaiurile de la Tăgășele , din Pleșcuța, de unde vine Maria Mihiț , din Avram-Iancu, Roxana Negru care de altfel a fost și prezentatorul acestui frumos eveniment, iar din comuna Vârfurile vine Riana Giurgelea, care în urmă cu vreo doi ani urca prima dată pe scenă.

Ionel Borlea, un băiat de 12 ani vine de la Revetiș de dincolo de Criș, iar din comuna Tîrnova, Valentina Negrea, o altă tânără solistă. Alin Neag aduce cu el cântece moțești și chiar dacă locuiește în Galșa, Alin nu uită rădăcinile părinților care se trag din țara moților.

O voce autentică care promite mult este Maria Moț, o tânără solistă din Honțișor, comuna Gurahonț, de altfel cunoscută pe Valea Crișului Alb care prin repertoriul ei aduce publicului, cântecul de pe aceste frumoase plaiuri.  

Pe această cale doresc să o felicit pe doamna primar Lenuța Motica pentru faptul că promovează și pune în valoare aceste tinere talente care își au rădăcinile acolo în zonă, lucru care îi încurajează pe tineri să ducă mai departe tradiția și portul popular local.

În cadrul festivității au avut loc și premierile echipelor de fotbal care au participat la meciul organizat cu acest prilej, chiar dacă o ploaie torențială de vară a venit pe neașteptate. Prezent la această sărbătoare a fost și președintele C.J.A, domnul Iustin Cionca și domnul Ovidiu Moșneag.

Adelina Țapoș și formația Călin Mihăilă au încântat publicul cu frumoasele piese interprete, iar invitați speciali au fost Sînziana Toader-Ardelean și Călin Ardelean.

Doamna Primar Lenuța Motica mulțumește tuturor celor prezenți pentru faptul că au venit într-un număr mare la acest frumos eveniment, conducerii C.J. Arad pentru sprijinul acordat, Centrului Cultural Județean Arad și tuturor colaboratorilor pentru faptul că au sprijinit această manifestație culturală, iar la anul cu drag sunt așteptați cu toții la o nouă manifestație.