Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Vreme de două zile, Liceul Special „Sfânta Maria” a îmbrăcat straie de sărbătoare. Un veac s-a scurs de la înființarea acestuia (FOTO)

În anul 1922, programul condus de Ioan Cherecheș și Ioan Grama cuprindea atât cunoștințe teoretice (citit, scris în sistemul Braille, cunoștințe de istorie, științe naturale, geografie, religie), cât și practice. (...) Din 1949 până în prezent, instituția și-a continuat activitatea sub diferite nume, fiind coordonată de o succesiune de directori. (...) În prezent, instituția deține o bază materială modernă, săli de clasă, cabinete și laboratoare, bibliotecă, sală de sport, formele de învățământ fiind diversificate. (cf. Horia Truță, Cetatea Veche a Aradului și Cartierul Drăgășani/Scrieri monografice, Arad, 2021, p ag.168-171. Informațiile au fost luate din Monografia Centrului Școlar Arad, 2007, la a 85-a aniversare, manuscris).

Vreme de două zile, Liceul Special „Sfânta Maria” a îmbrăcat straie de sărbătoare. Un veac s-a scurs de la înființarea acestuia (FOTO)
Comentează 1

Având în vedere importanța acestei școli pe harta școlilor de profil din țară, în general, și a școlilor de profil din ținuturile arădene, în mod special, am stat de vorbă cu profesor Carina A. Baba, unul dintre dascălii școlii sărbătorite. Am axat discuțiile noastre pe câteva pârghii care au fost luate în considerare în acest răstimp de două zile, și anume:

În ce a constat Simpozionul Internațional din prima zi;

Care a fost atmosfera resimțită în școală pe parcursul zilelor de sărbătoare în Centenar;

Cum s-a încheiat ultima zi din această ceremonie a școlii de profil arădene;

Facem mențiunea că prezența noastră în școală a fost în prima zi, 20 octombrie 2022, după amiază, cu prilejul unei întâmplări literare, care va fi subiectul acestui material la final).

***

Directorul școlii, prof. Maria Porușnicu, directorul adjunct al școlii, prof. Daniela Dihel, împreună cu tot personalul școlii, indiferent că vorbim de cadrele didactice, personalul auxiliar sau cel nedidactic, au organizat mai multe evenimente cultural-artistice și educative, toate sub semnul Centenarului instituției. Astfel, a fost organizat Concursul Național „Simfonia toamnei”, participanții fiind copiii din școlile speciale din toată țara, care ne-au trimis sute de creații, extrem de variate, dar, în același timp, minunate. Acestea au fost expuse pe holurile școlii, pentru a fi admirate de toți cei care ne-au trecut pragul în aceste zile de sărbătoare.

O altă activitate s-a desfășurat în dimineața zilei de 20.10.2022: Simpozionul Internațional „Trecut, prezent și viitor în învățământul special”. Au participat, fizic sau online, simpozionul desfășurându-se în format hibrid, cadre didactice din toată țara. Lucrările cadrelor didactice, ale specialiștilor în domeniul psihologiei și pedagogiei, ale oamenilor de cultură din România sau de peste hotare... vor fi publicate într-un volum, aspect care ne îmbucură foarte mult. Simpozionul a fost deschis de inspectorul pentru învățământ special, prof. Zagorka Milencovici și de directorul Maria Porușnicu. În după amiaza zilei de 20.10.2022 a avut loc un eveniment cultural de mare sensibilitate: lansarea mai multor volume de poezie și proză, autorii acestor volume fiind Nicolae Nicoară Horia, Traian Dinorel Stănciulescu, Cristian Dan, Carina A. Ienășel. Cărțile acestora au fost prezentate de prof. Cristina Kuschausen, inspector de specialitate, ISJ Arad, prof. Florica R. Cândea, redactor șef al revistei „Gutenberg – Universul cărții, prof. Diana Petcuț, prof. Alina Grapini („Timpul potrivit” – Carina A. Ienășel), prof. Florica R. Cândea („700 de poeme – poezia cea de toate zilele” – Nicolae Nicoară Horia), prof. Daniela Dihel („Aventuri din viața studenților” – Cristian Dan), prof. Lucia Tudoran („Metamorfozele luminii” – Traian Dinorel Stănciulescu).

Vineri, 21.10.2022, au continuat activitățile Centenarului. La eveniment au participat oficialități arădene și din țară, din cadrul ISJ Arad, UAV Arad, UVG Arad, Asociației Nevăzătorilor, CCD Arad, CJRAE Arad, Arhiepiscopiei Aradului, Penitenciarului Arad, reprezentați ai alor instituții partenere, precum și directori sau profesori ai școlilor speciale din țară. Emoțiile cele mai mari le-au revenit celor care au fost directori, dascăli sau elevi ai școlii.

Atmosfera resimțită de toți cei prezenți a fost presărată cu trăiri dintre cele mai diferite: bucurie, melancolie, nostalgie, admirație, mândrie, dar mai ales... emoție. Emoția revederii, emoția aducerii în prezent a trecutului și a viitorului, măcar pentru o clipă, la timpul potrivit.  

***

Lansare de carte! Ceremonial scăldat în lumina amiezii și a sărbătorii!

„Toate vin la vremea potrivită/și se duc, pe rand, toate, la fel”... ar fi aura sau apoteoticul celor peste două ore de Lecturi și Literaturi! Lecții în declamare și în prietenia cuvintelor!

Am participat în calitate de invitat și vorbitor! În prezența unei săli pline și calde, au fost lansate (pe viu) trei volume.

Invitatul special a fost poetul Nicolae Nicoară Horia și volumul „700 de poeme - poezia cea de toate zilele”, oferită ca o ofrandă a... Pâinii cea de toate zilele (volum pe care l-am prezentat cu plăcerea catrenelor).

„Timpul potrivit”, volumul semnat de Carina A. Ienășel a fost prezentat de doamna profesor, inspector Cristina Kuschausen și de alte două colege de catedră din școala  aflată în Centenar, Diana Petcuț și Alina Grapini.

Desigur, ar fi multe de spus!

Am avut onoarea să mă exprim asupra cadențelor metaforice, a sensurilor și anatemelor din „Amprente pe suflet” (2019) sau „Timpul potrivit” (2021), care timp este pentru Carina A. Ienășel al patrulea timp... lingvistic! (după timpurile gramaticale: prezent, trecut, viitor).

Despre cei doi scoborîtori din rădăcini moțesti  ori maramureșenești, pe fir de balade ori  ape de Mureș  sau despre  rădăcinile lor de dor, alean, credinți sau suferinți (poetice licențe) se pot scrie multe! Fie că e vers liber sau strofe pentru alte timpuri, cei doi poeți  au crezul lor! Alter ego-ul și mireasma freneticei muze, călăuze!

O altă lansare de carte (de data aceasta, în proză) a aparținut profesorului de matematică, Cristian Adonis Dan, „Aventuri din viața studenților”, carte care a fost prezentată de prof. Daniela Dihel, director adjunct, care a fost moderatorul întregii întâmplări cultural - literare).

Momentele după-amiezii au fost pigmentate cu intervenții pe zoom (interactiv) cu Traian  Stănciulescu (fost elev la Sântana și arhitect la Arad, în prezent, profesor universitar) din Iași, care a vorbit despre ultimele creații editoriale.

Întreaga desfășurare mozaic (poetic prozaic) s-a plămădit în  anii 100 ai Liceului Special „Sfânta Maria”.

De aceea, a fost prezentată cartea semnată de prof. Horia Truță, „Cetatea Veche a Aradului și Cartierul Drăgășani”, editată în 2021, care, la paginile 168-171, cuprinde aspecte referitoare la evoluția școlii arădene.

Suntem convinși că astăzi, intercalând momente literare pe lângă alte secțiuni, s-a scris Istorie!

Odată, pentru că aceste lansări, în general, sunt momente din organizare, apoi pentru că doi dascăli ai școlii și-au înscris numele în file de Centenar. Asta în condițiile în care vorbim de Iubire! Altfel! Iubire de profesie, iubire de cuvinte! Iubire de neam și patrie! De locuri și oameni! De copii! Speciali!

Asistența, formată din oaspeți, cadre didactice sau colegi ai dascălilor-scriitori, a fost salutată de fostul director adjunct, profesor Lucia Mariana Tudoran.

În finalul ceasurilor (peste două ore) boeme, a vorbit prof. Maria Porușnicu, directorul şcolii.

Convinsă fiind de latura creativă, și-a felicitat colegii și a întâmpinat cu o aleasă căldură pe cei prezenți.

File din istoria învățământului  național, în general, și al învățământului special arădean la vreme de Centenar  vor completa istorii ce vor veni ca surse pentru prezent și viitor, sincretice admisiuni dintr-un alt trecut-100. Atmosfera din Sala de Festivități a fost una a aromelor nepustii din candele licărinde peste care pluteau, ca-n zbor de ecouri, ghirlande verzi de reînnoire și ruginii,de catifelată, arămie, poezie! Asta în condițiile în care, din decorul festiv nu a lipsit ediția de septembrie Gutenberg!

A consemnat, Florica R. Cândea, membru UZPR Arad

Carina A. Baba, aranjare foto colaj și documentare

 

Galerie foto (9)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite